Доган бил изключително притеснен след нападението

Полицията не закъсняла, МВР шефът осъди линчуването на Октай
Обновена: 21 яну 2013 14:59 | 21 яну 2013 09:32,
273
Доган бил изключително притеснен след нападението
След нападението с Доган не можело да се говори. Снимка: БТА

„Никой не е казал, че разследването за нападението над Ахмед Доган е приключило. Това  заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред bTV.

„Разговарях с лидера на ДПС след инцидента, той беше изключително притеснен и аз го запознах с данните, които имаме. Емоционалното му състояние не беше подходящо за конкретни разговори. Запознах го с информацията, с която разполагахме, и да го убедя, че се прави всичко необходимо”, каза Цветанов.

По повод упреците от ДПС, че полицията е закъсняла с повече от час при инцидента с Ахмед Доган, министърът обясни, че сигналът е подаден в 12.15 ч в събота и критиките не отговаряли на истината.

Полицаи веднага са се отправили към НДК, а в 12,30 ч са били в сградата.

Още по темата
„Това, което мога да кажа е, че дори, когато аз бях в НДК, служителите от МВР, които бяха – дознателите, полицейските служители, които бяха цивилни и трябваше да извършат съответния оглед, служителите, които бяха от СДОТО, те също бяха цивилни. Дойдоха със съответната апаратура, за да се направи проверка на залата.

Полицейската униформа, когато не е била забелязана там, не означава, че няма полицейски служители, които са започнали да правят съответните процесуално-следствени действия“, коментира МВР шефът.

Цветанов заяви, че ако действията на НСО са били неадекватни, ще има санкции, но не пожела да конкретизира какви ще бъдат те.

Инцидентът срещу Ахмед Доган е изключително неприятен и трябва да го осъдим, но трябва да осъдим и насилието след това срещу едно лице, което беше обезвредено, смята още вътрешният министър.

Преди четири месец имаше подобна хулиганска постъпка в ескорта, в който аз се возя, която беше направена много професионално. Колегите обаче не предприеха действия да размажат конкретното лице, каза Цветанов относно делегатите, които линчуваха Октай Енимехмедов след опита му да нападне Доган.

„Това е едно сериозно насилие, което беше видяно чрез медиите и показва същността на ДПС. Придържайки се към подобен произвол, ДПС застанаха зад действията на тези свои членове и симпатизанти, дори се стиган да му свалят панталона, след като лицето беше обезвредено и не можеше да направи нищо, каза още Цветанов. 

Шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев описа действията на 25-годишния Октай като „солова акция”. Той обясни, че младежът е искал да нарани Доган емоционално, не физически. Октай не е споделил намеренията си с никого. Част от думите в предсмъртното му писмо са написани с изрязани от вестник букви, които гласели „действай сам”.

„Дал си е сметка как ви са вариантите и ги е обмислил - или да умре, или да оцелее и да каже защо го е направил. Той не е носител на идеи, просто иска чрез действията си да покаже на Доган, че не е недосегаем, че греши. Той е харесвал Доган и се е разочаровал, че той не е честен с хората си”, обясни Неделчо Стойчев.

Относно упреците на ДПС, че разследващите подменят тезата от политическо убийство към една хулиганска проява, Цветанов заяви, че в първоначалния момент се е говорило за опит за убийство, тъй като все още не била готова техническата експертиза на пистолета.

„Ако проследим цялата хронология от момента, в който бях в НДК заедно с градския прокурор Кокинов, знаете, че ние заедно застанахме пред медиите и казахме това, което беше известно към тогавашния момент. Както г-н Кокинов каза, че има опит за убийство, никой не противоречеше в този момент, защото липсваше експертиза за техническото състояние на пистолета. Само се знаеше, че това е газов пистолет, но има случаи, в които газов пистолет може да бъде преправен на боен.

Техническата експертиза и експертната справка беше прочетена от директора на СДВР Валери Йорданов в 20.30 часа в събота, за да не допуснем подобни спекулации и, разбира се, да информираме обществеността за всичко, което е свързано с разследването в съответните етапи на времевите порядки, коментира Цветанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
DASKAL PANDO преди 11 години
A INA4E OBIKNOVENITE TURCI SA DOBRI I RABOTLIVI HORA....
8
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
"Из турската преса: Пишман бабаит с кьорфишек пищов бастиса *** политик. Бая кютек, бол сеир, хептен уйдурма."
7
0
 
1
 
! Отговори
DASKAL PANDO преди 11 години
A TOVA E ELITA NA ,,DPS,, - ABSOLYUTNI VARVARI. A MOJE BI TOVA CELQHA-DA UBIQT MLADEJA ZA DA NE IZLEZE NAQVE TEATROTO,KOETO BQHA USTROILI SAMOTO,,DPS,,
6
1
 
1
 
! Отговори
ПиротЪ преди 11 години
даже се изпуснал в гащите , сега мръсното бельо го развяват на байрак в кърджали , стига с тоя мазник , няма. атентат , защото няма оръжие , стига с тоя политически фарс, Българите и България го мрази и сега задълбавате в тази омраза
5
1
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
О, айде стига! Дори не са стреляли по него. Целта беше конгреса и по-точно телевизията, не Доган.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затвор за побойниците. А младежа трябва да го удостоим с орден Стара Планина за заслуги към държавата.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зле режисирана постановка. Много плоско. Тръгнал да убива, но с газов пистолет и хаосни патрони. Майтап. И махленските кучета няма да се вържат на това.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОЛЯМА ЗВЕЗДА СТАНА ,НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ ЩЕСЕ ИСПОТРЕПЯТ, ЗАЩО НАМЕСВАТ И ДРУГИ ХОРА , ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДАВАТЕ ТАЗИ РЕКЛАМАС ДУГАН ЧЕ ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩА ОТ НЕГО,
1
1
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Според мен това е постановка за отклоняване вниманието от злободневните проблеми, като Дюнигейт и други издънки на правителството!