България на гражданите очаква най-нечестните избори

Приемането на изборния кодекс потвърдило опасенията на движението
17 фев 2013 11:47,
324
България на гражданите очаква най-нечестните избори
Снимка: Bulphoto

Окончателното приемане на Изборния кодекс потвърди опасенията ни, че управляващите се готвят да проведат най-нечестните избори в новата ни история.Това съобщиха от Движение "България на гражданите".

Направените промени са козметични и целят единствено да замажат очите на медиите, гражданските организации и европейските ни партньори, запазвайки възможността за груби манипулации практически на всички нива в изборния процес, твърдят от движението.

Основанията им са, че въпреки очевидното разминаване между резултатите от последното преброяване и наличните избирателни списъци не е въведена активна регистрация на избирателите, с което се запазва възможността за злоупотреби с т.нар. „мъртви души”. Без каквито и да е аргументи е прието изборният ден да се увеличи с един час (с възможност за удължаване с още един), единствената причина за което е, че в късните часове най-лесно и най-скрито за медии и наблюдатели може да се реализират практиките, свързани със сплашването на избиратели и купуването на гласове.

Не е въведено и машинно гласуване, което би предотвратило всяка форма на фалшификации при броенето на резултатите от комисиите, както и електронно гласуване, което сериозно ограничава възможността на много български граждани да се включат в изборите.

Не е гарантирано равнопоставеното участие на всички партии н изборите, тъй като достъпът до обществените медии остана платен – нещо, от което ще се възползват предимно ползващите щедри държавни субсидии партии ГЕРБ, БСП и ДПС. Остават неразрешени и проблемите с ясното маркиране на всички платени материали в медиите по време на кампанията.

При това положение от Движение България на гражданите потвърждават волята си да осветлят всеки опит за манипулиране на предстоящия вот и призовават медиите, гражданските организации и европейските партньори да станат заедно с тях гарант за честността на изборите.

От движението редупреждават управляващите от ГЕРБ, че властта в една демократична страна е легитимна тогава, когато се крепи на истинско доверие на гражданите, а не на фалшификации, и че най-сигурният начин една партия да изгуби европейската си легитимност и да вкара страната си в тежка политическа криза е да тръгне по пътя на изборните злоупотреби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяко такова изявление по медиит струва мангизи.Нормални хора никога няма да могат да се включат в политиката,а само такива подкрепяни от съмнителни интереси и ресурси.
200
2
 
5
 
! Отговори
аноним преди 11 години
ТАЯ СКРИПЯВИЦА ХИЧ НЯМА ЧАРЕЦ ГОРКАТА
199
7
 
6
 
! Отговори
krassimir.noushev преди 11 години
Герберите чувстват добре, че губят позиции и си готвят игричките. Не случайно Цецо ще е председател на изборния щаб, да може и чрез полицията да се влияе на избирателите. Платените медии дават предимства на партиите представени в парламента, но се надявам в благоразумието на българина и инстинкта му за съхранение. А да говориш на батБойко за демокрация е все едно обясняваш на мутрата що са права и задължения.
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тражданите протестират срещу всички вас, нечестивци, устремени към властта, властващи и властвали.
197
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
и защо си мислиш че ще са нечестни изборите бе НЕ уважаема от мен госпожо? защото ще ги загубиш ли? и ти ли се сещаш че няма как да излъжеш този път българина..освен само някой и друг млад човек? ти просто им симпатизираш..нищо повече..ако си направят труда обаче да се разровят в нета..за политическото ти минало..може и тях да загубиш..българина помни зулумите за Козлодуй,за селското стопанство като главен преговарящ за присъединяването ни към ЕС..ТИ ПРЕДАДЕ И ПРОДАДЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !
196
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не се отраява протеста на гражданите защото България не е на гражданите естествено
195
3
 
3
 
! Отговори
tanas преди 11 години
Za изборите, не знам има много време, но гледам днес на протеста против високите цени на тока "много нечестно и скъсаха портрета заедно с този на Овч".
194
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛАФЧО КЪДЕ СИКЪДЕ СИ БЕ ТРИФОНОВПРОДАДЕ СЕ НА БСП ГНУСЕН ПЛЪХ
193
3
 
2
 
! Отговори
Кунева преди 11 години
колкото и да се напъваш власт няма да видите,както няма да видят и БСП и ДПС и Герб,ДСБ и всички които 23 години еб.хте майката на една държава!Докарахте ни до там,че да сме най-бедни в европа,всички ни се подиграват и сочат с пръст за да покажат каква не трябва да бъде една държава!Вие разсипахте собствената си страна и сега ще си понесете последствията,последна дупка на кавала ще сте завинаги *** мръсни!
192
2
 
3
 
! Отговори
бай Миле преди 11 години
България на гражданите ДГД !
191
5
 
2
 
! Отговори
бай Миле преди 11 години
:-------------- D България на гражданите :-------- КУНЕВА .!.
190
1
 
5
 
! Отговори
Левски преди 11 години
"За враговете на демокрацията и републиката - смърт.Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт." - Васил Левски - Каквото горе, такова долу.Каквото е било, това и ще бъде.
189
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протестът в Пловдив, който бе организиран от комунистическото движение Че Гевара, Съюзът на комунистите и младежката структура на БСП, приключи, тъй като времето, отпуснато им от общината за това бе до обяд. В последните минути на митинга демонстрантите късаха портретите на Румен Овчаров и Меглена Кунева. Тъпкаха ги с крака и ги и замерваха със сурови яйца
188
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен182, ISTINATA E CHE BOIKO NASLEDI OBRANO LOZE OT CHERVENATA *** I VAPREKI VSICHKO POSTROI MAGISTRALI, METRO I KAKVO LI NE, AMA VIE TOVA NE GO VIDIAHTE. NE MISLETE CHE PROTESTIRASHTITE SA GLASOVE SRESHTU NEGO. GERB, GERB I SAMO GERB.
187
3
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Eй *** ,пускайте статията за протестите бе,вие сте поредната жалка продажна медия,какво ми показвате тая *** еврейка,която има голяма вина за случващото се в момента !Тая няма да я допуснем да влезе в парламента,това се отнася и за г-та от ГЕЙБ,както другарите от БКП +турчорите и синята коалиция ,която е *** на БСП!
186
3
 
3
 
! Отговори
agent sava ds преди 11 години
Hueva q tibq verviu
185
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, не разбрахте ли, че 500 човека на площада не е "цяла България ври и кипи"? Айде, стига напъни, една държава ако заври и закипи, никоя медия няма да може да го скрие. Една шепа с неясни цели и искания, не е кой знае какво. Първо си изяснете срещу какво протестирате, пък после се занимавайте с медиите.
184
2
 
2
 
! Отговори
dupnishki SELQNIN преди 11 години
klubni geni hahahahahaahahahaha dano mrat v govnata na Mangalevi dupnishki selqni
183
3
 
5
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Едва ли има някой да взима на сериозно думите на тази кака.Да се изкъпе и оправи зъбите, след това да говори по-внимателно за да не плаши хората.
182
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
178 : От небето ли падаш - какъв основен пакет - 33 % основен ли е или остатъчен държавен дял.Борисов не е продавал земята под стълбовете нито под трафопостовете - тя е държавна но ЕРП има свободен достъп до съоръженията.Като не ти е ясно не си търкай топките цял ден а чети !