Втори скандал "Мишо Бирата" видя БСП

Политици заплашвали прокурори, за да прикрият Мирослав Найденов
Обновена: 21 мар 2013 17:59 | 21 мар 2013 17:00,
220
Втори скандал "Мишо Бирата" видя БСП
Мирослав Найденов. Снимка: архив Булфото

Втори скандал “Мишо Бирата“ видяха от левицата. Днес младежкият лидер Явор Гечев продължи с нападките срещу бившия вече земеделски министър Мирослав Найденов. Той го обвини във въвеждане на “стандарт в корупцията“.

По думите на Гечев прокурори от Софийска градска прокуратура са били заплашвани и натискани, за да спират проверки срещу Найденов. Припомняме, че скандалът “Мишо Бирата“ започна, след като в публичното пространство изтекоха СРС-та на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция “Митници“ Ваньо Танов.

В тях експремиерът убеждава Танов да спре проверка на бизнеса на Михаил Михов – Мишо Бирата, защото “бил поел ангажимент да не го закача“.

Прикриването на корупцията ще остане като ясен спомен от управлението на ГЕРБ, заяви Гечев. Младежкият лидер на левицата отказа да назове имената на хората, които са прикривали Найденов в корупционните му схеми, но обясни, че става въпрос за “високопоставени политици и шефове в прокуратурата“. Гечев направи намек, че и бившият премиер Бойко Борисов има пръст в историята, но отказа да го обвини директно.

Мирослав Найденов е бил с протекциите на министър-председателя, заяви Гечев, явно визирайки вече бившия премиер Бойко Борисов.

Нашите опасения са, че Бойко Борисов е знаел за схемите и го е прикривал, заяви още той.

Като цяло левицата днес не представи никакви нови данни, а по-скоро припомни стар сигнал на СДС за злоупотреби във Фонд “Земеделие“, които са се извършвали с протекциите на Найденов.

По думите на Гечев левицата не “притопляла манджата“, а просто СДС преди време се били добрали до много малка част от данни, а сега от “Позитано“ 20 разбрали още много нови факти.

Сигналът, за който днес говориха червените, е още от времето, когато шеф на Фонд “Земеделие“ е скандалната Калина Илиева – 2010 година.

Гечев зачете кореспонденция между Илиева и тогавашния зам.-изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов във връзка с разглеждането на проекти за финансиране по ОП“Развитие на селските райони“.

В свои писмени обяснения към Калина Илиева Симеонов заявява, че “многократно е получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти“ на определени консултантски фирми, като “голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата“.

В своята кореспонденция Симеонов обяснява, че евентуална проверка на ОЛАФ по тези проекти ще доведат до риск за финансирането на страната ни от ПСРС.

Според левицата върху бившия зам.-директор е бил оказван и сериозен натиск, защото той отказвал да дава предимство на въпросните проекти.

Левицата продължи и задочния си диалог с главния прокурор Сотир Цацаров, като отново му зададе поредица от въпроси през медиите.

БСП настоява да знае дали са събрани доказателства срещу Мирослав Найденов по досъдебното производство, образувано срещу неизвестен извършител за организирана престъпна група в Министерство на земеделието и храните.

Червените настояват в най-кратък срок да им се отговори имало ли е натиск срещу прокурори това досъдебно производство да бъде потулвано и кои са хората, упражнявали този натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо на тази земя не може да ме убеди, че Миро Мършата е чист. Изумен съм, че успя да избута до края на мандата, явно наистина е с дебели връзки.
81
4
 
9
 
! Отговори
Коко преди 11 години
ГЕРБ ке падне
80
2
 
1
 
! Отговори
do koko преди 11 години
6to ne mi lapa6 onaq rabota be *** ne6tasten
79
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Сигнали много, ама като видя заведено дело срещу някого това вече е нещо. Това вече е действие, а не само приказки.
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако е злоупотребявал ,да се спасява,кой му е крив.Избрал е неправилната партия.Мандраджийската партия нямаше да го изостави в немилост,там си защитават "специалистите" по вси4ко.
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧВОР ГЕЧЕВ Е СИН НА РУМЕН ГЕЧЕВ, за който е интересно да знаете , че през 1987-1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Економов.[2]През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
76
3
 
5
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Анонимно герберко, защо пак ми използваш името? Аз не подкрепям ГЕРБ и ББ. Ти ги подкрепяш ден и нощ. Не се мъчи, каузата ти е обречена.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo BKP BSP da jiveqt Lenin,Marks,Engels,Dimitrov,Jivkov,Stanishev,Kastro
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блаагодарение на ГЕРБ България влезе в супер икономическа и политическа криза. Алал ви вера!
73
7
 
7
 
! Отговори
Края на Герб преди 11 години
Червените кукловоди пуснаха конкуренцията да *** 4 годинки и сега я смачкват. Нарочно си избраха Боко, защото е лесна мишена - неук и с кофти минало.
72
1
 
8
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Анонимната герберка пак използва името ми. Лъже ли лъже, чак герберските и уши пукат. Не вярвайте на ГЕРБ и обслужващият им персонал, те искат да лапат
71
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Който гласува за ГЕРБ или БСП е пълен ***... или калинка !
70
1
 
2
 
! Отговори
ШАПКА НА ТОЯГА преди 11 години
Другари,колелото на историята ще се върти до окончателната победа на Комунизма!По-нетърпеливите от вас,могат да ускорят въртенето като натиснат здраво ***!За тези със слаби крака,от седене пред компютъра,сме осигурили манивела!Въртете манивелата само на Ляво-защото сме Социалисти!!Стягайте червените редици за изборите!
69
8
 
13
 
! Отговори
Коко преди 11 години
ГЕРБ ще бъдат пометени от БСП
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА ТАТОВО СИНЧЕ ГЕЧЕВЧЕ, КАНДИДАТ ДЕПУТАТЧЕ, ДА НЕ СЕ ИЗКАЗВА КАТО ПАПАГАЛ.ОСТАВА И СЛУШАЛКА В УХОТО ДА МУ СЛОЖИ СТАНИШЕВ, ТА ДА НЕ ПРОПУСНЕ НЯКОЯ ЛЪЖА.
67
4
 
7
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Анонимната герберка говори за бой и еб-не. Това трябва да се случи на нейните мили герберчета.
66
5
 
7
 
! Отговори
33767 преди 11 години
Стига глупости с това, че няма алтернатива на калинките от ГЕРБ!!! Кеф ти Кунева, кеф ти Костов. Алтернатива ИМА!
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пичове..знаете ли по колко плащат *** за подкрепа..нещо съм закъсал за парички--по-колко и къде..за да се включа...чух че боко е започнал да разваля на дребно милиарда
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е заради такиа *** метах доматиту....аааре марш!
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата ГЕРБ са за затвора + национализация на всичко до 9-то коляно, няма те апартаментите и колите са на леля ми, всичко !!!