Втори скандал "Мишо Бирата" видя БСП

Политици заплашвали прокурори, за да прикрият Мирослав Найденов
Обновена: 21 мар 2013 17:59 | 21 мар 2013 17:00,
220
Втори скандал "Мишо Бирата" видя БСП
Мирослав Найденов. Снимка: архив Булфото

Втори скандал “Мишо Бирата“ видяха от левицата. Днес младежкият лидер Явор Гечев продължи с нападките срещу бившия вече земеделски министър Мирослав Найденов. Той го обвини във въвеждане на “стандарт в корупцията“.

По думите на Гечев прокурори от Софийска градска прокуратура са били заплашвани и натискани, за да спират проверки срещу Найденов. Припомняме, че скандалът “Мишо Бирата“ започна, след като в публичното пространство изтекоха СРС-та на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция “Митници“ Ваньо Танов.

В тях експремиерът убеждава Танов да спре проверка на бизнеса на Михаил Михов – Мишо Бирата, защото “бил поел ангажимент да не го закача“.

Прикриването на корупцията ще остане като ясен спомен от управлението на ГЕРБ, заяви Гечев. Младежкият лидер на левицата отказа да назове имената на хората, които са прикривали Найденов в корупционните му схеми, но обясни, че става въпрос за “високопоставени политици и шефове в прокуратурата“. Гечев направи намек, че и бившият премиер Бойко Борисов има пръст в историята, но отказа да го обвини директно.

Мирослав Найденов е бил с протекциите на министър-председателя, заяви Гечев, явно визирайки вече бившия премиер Бойко Борисов.

Нашите опасения са, че Бойко Борисов е знаел за схемите и го е прикривал, заяви още той.

Като цяло левицата днес не представи никакви нови данни, а по-скоро припомни стар сигнал на СДС за злоупотреби във Фонд “Земеделие“, които са се извършвали с протекциите на Найденов.

По думите на Гечев левицата не “притопляла манджата“, а просто СДС преди време се били добрали до много малка част от данни, а сега от “Позитано“ 20 разбрали още много нови факти.

Сигналът, за който днес говориха червените, е още от времето, когато шеф на Фонд “Земеделие“ е скандалната Калина Илиева – 2010 година.

Гечев зачете кореспонденция между Илиева и тогавашния зам.-изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов във връзка с разглеждането на проекти за финансиране по ОП“Развитие на селските райони“.

В свои писмени обяснения към Калина Илиева Симеонов заявява, че “многократно е получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти“ на определени консултантски фирми, като “голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата“.

В своята кореспонденция Симеонов обяснява, че евентуална проверка на ОЛАФ по тези проекти ще доведат до риск за финансирането на страната ни от ПСРС.

Според левицата върху бившия зам.-директор е бил оказван и сериозен натиск, защото той отказвал да дава предимство на въпросните проекти.

Левицата продължи и задочния си диалог с главния прокурор Сотир Цацаров, като отново му зададе поредица от въпроси през медиите.

БСП настоява да знае дали са събрани доказателства срещу Мирослав Найденов по досъдебното производство, образувано срещу неизвестен извършител за организирана престъпна група в Министерство на земеделието и храните.

Червените настояват в най-кратък срок да им се отговори имало ли е натиск срещу прокурори това досъдебно производство да бъде потулвано и кои са хората, упражнявали този натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
7
 
! Отговори
народа от улицата преди 11 години
Бсп или Герб имате ли смелостта да дойдете пак на власт - знаем че имате наглостта
61
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спинозните не разбраха ли че никой не ги бръсне за слива!!!!!Само бой и *** за тях!!!
60
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИРО МЪРШАТА- ЩОМ СЕ ПОДПИСА , ЧЕ 20 ГОДИШНО ТЕЛЕШКО Е ГОДНО ЗА УПОТРЕБА СРЕЩУ 200 ХИЛ.ЛВ, ЗАЩО ДА НЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ТОВА ОТГОРЕ, САМО ЧЕ ЗА МНОГО ПО-ВИСОКА МИЗА ?
59
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подли бесепари стига сте манипулирали народа
58
2
 
11
 
! Отговори
за Мирко преди 11 години
Свещенни свински мазнини, шкембе и бузи отстрани, гуши като торби висят и газурници ***, а шопарската уста точи лиги за властта, лоени ръце протяга, пари да вземе и да избяга. Често ходи в Брюксел той, мисли си че е герой. Носи папки с документи, за едни ангажименти! Апартаменти? Занимава народа с разни шменти капели, пълни врели некипели. Нови данъци сигурно иска той да ни наложи и да смъкне наште кожи............................
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ba6ta my na sergei za6to gi e ybival horata
56
7
 
14
 
! Отговори
ДА, АМА НЕ! преди 11 години
БСП да кажат кой създаде олигарха - мафиот Мишо Бирата, кой го закриляше, защо Гоце го пазеше?==========Абе не беше Гоце тоя дето звъня на шеф на митниците да спре проверка във фабриката на Мишо Бирата :)------------------------------ТОЯ звъня на Танов, защото Гоце му звъня на него. Гоце пазеше човека БСП Мишо бирата.
55
12
 
12
 
! Отговори
понеже преди 11 години
БСП продажници!Бил съм във вашата кухня на времето и знам как се раздаваха куфарчетата с пари!Вие най-малко имате думата!
54
13
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Този така наречен новинарски сайт е в пълен колапс и срив.....Никой не го посещава а и преписва от другите посетени новинарски сайтове с хиляди потребители.......Истинските новини са в blitz.bg , fakti.bg , dnevnik.bg , dir.bg , skandalno.net , vesti.bg
53
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРАДЦИТЕ ВИКАТ - ДРЪЖТЕ КРАДЦИТЕ.Типична БСП черта.
52
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП са изключително нагли. Мотивират ме пак да гласувам срещу тях!
51
9
 
17
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Не вярвайте на анонимната герберка, пак лъже!
50
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 9 ОтговориАнонимен преди 8 минутиБСП да кажат кой създаде олигарха - мафиот Мишо Бирата, кой го закриляше, защо Гоце го пазеше?========== Абе не беше Гоце тоя дето звъня на шеф на митниците да спре проверка във фабриката на Мишо Бирата :)
49
12
 
20
 
! Отговори
ууу преди 11 години
смотаните Герберчета да за замълчат за винаги
48
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bsp da vidi na sergei ba6ta my kak e ybival nevinni hora
47
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази година ще ядете крилца и рагу за Беликде, крадливи соцкомундета !Агнешкото ще е само за вождовете ви!
46
1
 
10
 
! Отговори
локи преди 11 години
Очаквайте епоса на черната Фидоошу срещу Станка "Златното" момиче на живо от 42ро Народно събрание
45
21
 
19
 
! Отговори
мими преди 11 години
БСП е най-измамната партия,която създаде доста свои партийки за да замажат очите на народа!Изнесохте парите ни в чужди банки!Дано Ви преседнат!
44
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕТО НА МИРО - МЪРШАТА СИ ОТИДЕ И АГНЕШКО ЗА ВЕЛИКДЕН СКОЧИ ДВОЙНО
43
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП да кажат кой създаде олигарха - мафиот Мишо Бирата, кой го закриляше, защо Гоце го пазеше?