Горките депутати - пак със замразени заплати!

Отново напрежение в НС заради "Атака"
Обновена: 5 юни 2013 09:56 | 5 юни 2013 09:55,
42
Горките депутати - пак със замразени заплати!
Снимка: архив, БТА

Депутатите си замразиха заплатите. От общо 217 гласували народни представители 216 бяха "за" и само един от "Коалиция за България" - "против".

При първото гласуване беше постигнато пълно единодушие – 199 народни представители казаха “да“. Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче поиска прегласуване, тъй като народните представители на Волен Сидеров не са гласували. Тя припомни, че лидерът на "Атака" е предложил депутатите да взимат минимална работна заплата, а сега не гласува. По думите на Атанасова, ако националистите не се включат в гласуването, това ще говори за тяхното отношение.

В противен случай това е демагогия и популизъм, отсече ексздравната министърка.

По време на гласуването отново почти се стигна до бой в пленарната зала. Скандалът в НС отново беше провокиран от “Атака“.

Репликите, които си размени Сидеров с колегите си от ГЕРБ, отново не се чуха, но агресивното поведение на лидера на “Атака“ беше очевидно. Атанасова поиска Сидеров да бъде отстранен от залата заради заплахите, които бил отправил към народните представители.

Павел Шопов от националистите се оправда, че „Атака“ не гласувала, защото трябвало да се оправя с “нерегламентираното сборище“ пред НС, което било организирано от НФСБ. Той призова председателят на НС Михаил Миков да вземе мерки, за да не го направят националистите. Ще се справим по начин, който ще предизвика ексцесии, заяви Шопов.

Иначе депутатските заплати се замразяват до 31 декември, като се спира преизчислението им. Депутатските заплати се преизчисляват на база средното месечно възнаграждение в страната. Спирането на преизчислението влиза в сила от 1 юни.

Разискванията по предложението, внесено от председателя на НС Михаил Миков, не минаха без заяждания между парламентарните групи на БСП и ГЕРБ. Миков първо изчете предложението от председателското място, което ядоса бившия председател на НС Цецка Цачева от ГЕРБ. Тя призова Миков да информира депутатите от трибуната, а не от председателското място по законопроектите, които внася. Както съм го правила самата аз като председател, натърти Цачева.

Миков от своя страна не остана длъжен и припомни, че замразяването било необходимо, за да се покаже солидарност с българските граждани заради икономическата криза, която предишните управляващи не успели да овладеят. 

Основната депутатска заплата в 41-вото НС беше 2196 лв. Тя беше замразена на това ниво през февруари от предишния парламент. Това е нивото от 2009 г. и на практика сега депутатите продължават тази политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров предложи минимална заплата от 1000 лева, но другите като ГЕРБ, БСП и ДПС са против и не стигат гласове.
15
25
 
7
 
! Отговори
... преди 10 години
аве герберчета *** вървете протестирайте пред съда да не вкарат цецо в затвара че след него и боко гори и не се занимавайте с волен щото той не е излагал България като премиер през целия ЕС
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моето момче....моята работа е пред компютър. С висше икономическо образование съм, не ставам за полето.Лошото е, че живея в малък град и толкова взимат повечето хора тук.Хайде като не си запознат да не даваш съвети.
13
3
 
26
 
! Отговори
нечовек преди 10 години
Винаги съм твърдял,че Сидеров е зависим единствено от парите.Само какви еквилибристики направи за да вземе той подкупа за кворума.Задайте си въпроса,защо не го направи друг,а Сидеров се подложи сам.Само парите могат да са причина за такова самоубийство
12
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече е сигурно че Болен ще си изяде боя ! Тия се оказаха по-големи фесове от ДПС .
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 11 На полето всичко се краде от ***.
10
21
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Спирай нета и ходи да бачкаш ... На полето има колкото искаш работа.
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И моята заплатка е замразена от 3 години...все 300 лева си стои.Какво да правим...криза
8
8
 
17
 
! Отговори
d преди 10 години
PREDLAGAM DA SAZDADEM GRUPA VAV FACEBOOK ''NARODA PROTIV SIDEROV', DA SABEREM PODPISKA I DA GO DADEM NA EVROPEISKIA SAD ZA OBIDI KAM NARODA, HULIGANSKO POVEDENIE I PODSTREKATELSTVO KAM FIZI4ESKO NASISLIE. KAK SHTE NAUCHIM DETZATA SI NA DOBRO KATO GO GLEDAT I SLUSHAT OTKRITO DA PODSTREKAVA I ZAPLASHVA S NASILIE I OBIJDA VULGARNO.KAKAV PRIMER E ZA NASHITE MLADEJI? SLED KATO TOI GO PRAVI KAKVO SE U4UDVAME 4E DETZATA NI SA NASILVANI I BITI PO ULITZITE. DOLU TAZI SMRAD, SRAM ZA BALGARIA E SIDEROV.
7
1
 
22
 
! Отговори
crus преди 10 години
Ако наистина си бяха намалили заплатите,вместо отново да ги замразяват, щях да им вържа ,че им пука за нас ...Каква солидарност е това бе - взимаш 2 бона на фона на средна заплата от 600 лв ?!?!?!?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
baxti licemerieto 3000 lv zaplata...zamrazjavane bilo
5
1
 
45
 
! Отговори
-.- преди 10 години
Аре бе Волене, прави дела, не бълвай само думи! Направи депутатските заплати да са равни на МИНИМАЛНАТА! Аре мъжаго, сега ти е паднало... Опа, ти само на думи си як!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..."за да се покаже солидарност с българските граждани заради икономическата криза..."Тези за вчерашни ли ни мислят? Циркаджии!
3
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По време на гласуването отново почти се стигна до бой в пленарната зала. Скандалът в НС отново беше провокиран от Атака. - Аман то тези шутове бе, аман! И за тях са гласували 258 хил. българи. Е пък прав е Симеонов, като казва, че само *** и абсолютни *** биха подкрепили АТАКА.
2
1
 
39
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Изритайте ги тия от ЮРУШ най -сетне от парламента .
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутат заплашва да прекрати граждански протест с ексцесии! Чудесно! Много на сериозно се взеха изведнъж.