Сенатор ни подкрепи за отпадането на визите за САЩ

Вигенин увери, че се придържаме към изискванията
Обновена: 21 сеп 2013 13:02 | 21 сеп 2013 12:33, Камелия Цветанова
21
Сенатор ни подкрепи за отпадането на визите за САЩ
Снимка: МВнР

България има моята подкрепа и аз ще лобирам за отпадането на визите за български граждани, които искат да посетят САЩ, заяви сенатор Кристофър Мърфи - председател на подкомисията по европейските въпроси в американския Сенат по време на срещата си с Кристиан Вигенин, съобщи пресцентърът на МВнР.

Българският външен министър подчерта, че страната ни се придържа максимално към изискванията, поставени от американската страна и очаква това да бъде отчетено и в скоро време необходимостта от визи да отпадне. По думите на сенатор Мърфи, той е запознат със ситуацията и може да се разчита на неговото разбиране и подкрепа.

В последния ден от работното си посещение във Вашингтон министър Кристиан Вигенин посети също Мемориалния музей на Холокоста и разговаря с неговия директор г-жа Сара Блумфийлд.

Министърът подчерта, че тази година България чества 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, което е акт на национална гордост. Според Вигенин спасението им е заслуга на цялото тогавашно общество, което показва, че българите се отличават със своята толерантност. По думите на министъра историята на Холокоста не трябва да бъде забравяна, особено във време, в което зачестяват проявите на агресия към различните.

Кристиан Вигенин и водената от него делегация имаха разговори и със специалния помощник на президента, старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ Карен Донфрийд и с председателя на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите Майкъл Маккоул. Министърът отбеляза отличните отношения между България и Съединените щати, които в последните години бележат развитие и са се превърнали в пълноценно стратегическо партньорство. Той подчерта, че една от причините за визитата му във Вашингтон е отбелязването на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Кристиан Вигенин заяви по време на разговорите, че дава отлична оценка на сътрудничеството с партньорските американски служби в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Той информира домакините за напредъка в разследването на атентата в Бургас от лятото на миналата година.

По думите на Вигенин един от въпросите, по които България търси съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към страната, вследствие на кризата в Сирия.

Според него, за България това е проблем, с какъвто до момента не се е сблъсквала, и правителството търси максимално ефективните решения. По думите на Вигенин това е не само хуманитарен проблем, но и риск за сигурността не само на България, а като цяло за Европа, предвид потенциалната възможност от проникване и на терористи.

Конгресменът Майкъл Маккоул - председател на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, изрази задоволство от свършената работа по разследването на атентата в Бургас. Маккоул даде висока оценка на възможността в съвместните българо-американски военни съоръжения в Ново село да бъдат обучавани представители на либийските сили за сигурност.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се включи и в дискусия, организирана от европейския институт във Вашингтон, посветена на кризата в Сирия и отражението й върху България и Европа. По време на събитието министърът приветства постигнатата договореност между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров за поставяне под наблюдението на инспектори на ООН и постепенно унищожаване на химическия арсенал на Дамаск до средата на 2014 г.

В Държавния департамент на САЩ се проведе междуведомствена среща за обсъждане въпросите на правоприлагането, визовия режим, сътрудничеството в областта на сигурността, борбата с тероризма, организираната престъпност и наркотрафика. Беше констатирано доброто взаимодействие между компетентните български ведомства и американските им партньори.

В края на втория ден от работното си посещение министър Вигенин участва в откриването на петия сезон на "Българското музикално общество" във Вашингтон в салона на българското посолство в САЩ. Министърът приветства присъстващите като хора, които изграждат мостовете на общуването между двете държави. Той отбеляза и дейността на българското посолство, като изтъкна добрата работа на посланик Елена Поптодорова. По думите му, топлото отношение към страната ни и възможността за реализиране на интензивната програма на посещението е резултат от активната работата на посланика и нейните колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
нi преди 10 години
Welcome to America! ВРЕМЕ Е ДА УСЕТИТЕ КАКЪВ К@@ Е ТУКА!WELCOMEWELCOMEАМАМЕ НУЖДА ОТ НОВА *** С РОБСКА ПСИХИКА!АЙДЕ,БЪЛГАРИ, ДА СТЯГАМЕ КУФАРИТЕ!
15
3
 
10
 
! Отговори
биб преди 10 години
ОТВОРЕТЕ СИ УШИТЕ,СТАВА ВЪПРОС ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ, А НЕ РАБОТНИ ВИЗИ! НЯМАШ ЛИ КАКВОТО ТРЯБВА НИКОЙ НЕ ТЕ НАЕМА! АКО ТОВА СЛУЧАЙНО СТАНЕ,ТЕ *** С ВСИЧКО,А И БЕЗ ШОФЬОРСКА КНИЖКА И КОЛА, СИ ЗА НИКЪДЕ!НЕ ВЯРВАЙТЕ,ЧЕ Е ХУБАВО! НИЩО НЕ Е КАТО ПО ФИЛМИТЕ!ЕЛАТЕ И СЕ УБЕДЕТЕ!
14
4
 
3
 
! Отговори
Илко преди 10 години
Въобще не ме интересува.
13
4
 
6
 
! Отговори
7 преди 10 години
НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НАС! И НЕ НИ ИСКАТ! ИМА ХИЛЕДИ ПРЕЧКИ ЗА РАБОТА КАТО СЕ ДОЙДЕ В САЩ. С ЧЕРНИТЕ ПО ЗАКУСВАЛНИТЕ! И ПАК СТАВА С "ВРЪЗКИ"!ТОВА Е ИСТИНАТА! А И РАБОТА НЯМА,НЯМА! ИМА СПЕЦИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НАЕМАЩИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ГОЛЕМИ ЗАСТРАХОВКИ И ТЕ НЕ ТИ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 15 ДО 20 ЧАСА НА СЕДМИЦА! УМНОЖЕНО ПО 7.98, ПО 4 САДМИЦИ-СМЕТНЕТЕ КОЛКО ЩЕ ВИ ПЛАЩАТ! НЕ СТИГАТ ЗА НАЕМ(1200),КОЛА(350),ЗАСТРАХОВКА(130),ТОК ,ХРАНА,ГАЗ...И ТОВА СА ЦЕНИ ЗА ДОБРО КРЕДИТНО ДОСИЕ! ЗАПОВЯДАЙТЕ !
12
1
 
8
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Няма да стане поне до 2020 2025.
11
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Тъй си...умря баба Гицка на 103 и не дочака визите за Щатите да...паднат,а и се ходеше в Дисниленд;това бе...детската й...мечта.
10
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Какво разбираме от визитата ? 1 - БГ ще свири по гайдата на САЩ спрямо Сирия и Изтока -2 - акцентиране на Българското Правителство към еврейските му корени ,3 -благодарност от страна на американските евреи за това че Българското Правитеслтво посочи Хизбула за атентата в Бг - виновните за атентата евреи се разхождат и имената им се знаят ) и Подхвърлена дума на конгресмен че може да отпаднат визите за българи в близкото хилядолетие) Нека им купим на НС 240 "кипи" (еврейски шапки) че Ханука идва
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на какво викат тия Холокост,на някаква кост,на някакъв бряг или просто Здравей Коста,ама те нямат име Коста,не се среща в Библията.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Хайде махайте ги, че да изчезваме от ***."Свинете където и да отидат, все в *** ще живеят.
7
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Със сигурност много американци ни съчустват и са готови да ни помагат.От тази "новина"какво да си мисля?Имаме изключителен външен министър успял да убеди американски сенатор колко сме добри .Не,нямаме такъв министър.
6
1
 
5
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Аре чао, по живо по здраво, пък България винаги ще си остане отворена за всички, както е било винаги.
5
1
 
3
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Аре чао, по живо по здраво, пък България винаги ще си остане отворена за всички, както е било винаги.
4
6
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 години
България за месец ще намалее на 6 милиона
3
13
 
7
 
! Отговори
nnn преди 10 години
prosto nqmam dumi.S kakvo se gordeem,4e sme spssili 4umata na sveta-evrei ot BG.Strashen sram.Kakva borba s terorizma?Kato USA i okupatorite na Palestina sa nai golemite teroristi.Sazdatelite na arabskata prolet
2
10
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Хайде махайте ги, че да изчезваме от ***.
1
11
 
20
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Мдаа. Нека резюмирам. България получава похвала за това, че под американски натиск обявява Хизбула за терористична организация. За което Вигенин е награден с кутия конфети и други лакомства. За причастността на Америка към сирийския бежански проблем- нито дума. Още по-малко може да става дума за някаква финансова помощ, или (недай Аллаху!) солидарно споделяне на потока бегълци, и приемане на част от тях в Америка- прекият причинител на техните страдания. България да му мисли....