От догодина вече пращаме SMS-и на тел. 112

НС прие на първо четене промени в закона за спешната помощ
Обновена: 24 окт 2013 10:54 | 24 окт 2013 10:54,
4
От догодина вече пращаме SMS-и на тел. 112
Снимка: архив, Impact Press Group

От първи януари 2014 година ще можем да се свързваме с телефон 112 с SMS-и. Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Той е предложен от депутатите от БСП Захари Георгиев и Христо Монов.

Законопроектът цели да улесни достъпа на хората с увреждания, най-вече на глухонемите, до спешния телефон.

136 подкрепиха законопроекта, а 20 се въздържаха. Предложението мина единодушно през парламентарните комисии. Днес като по чудо опозиция и управляващи не водеха остри спорове, а по-скоро обсъждаха законопроекта.

Основните притеснение на ГЕРБ беше техническата възможност на системите за нововъведението. Дори опозицията обаче изрази принципна подкрепа за законопроекта.

Още по темата

Стоян Граматиков, директор на системата за 112, обясни, че е по-добре да има други технически начини хората в неравностойно положение да имат достъп до спешния телефон.

По думите на Граматиков SMS-ите не са надеждна технология. Граматиков поясни, че от дирекцията му предлагат между първо и второ четене да се направят такива промени.

Технически проблеми за подготвяне на системите и опции хората с увреждания да ползват спешния телефон 112 и по други начини освен с SMS видя като основни проблеми Веселин Вучков от ГЕРБ.

Абсолютно възможно е да се отворят други възможности, заяви Вучков. По думите му хората с увреждания трябва да могат да правят повиквания към 112 и с други технически средства. Гратисният период е абсолютно недостатъчен, категоричен бе депутатът.

Той ще подкрепи на първо четене, но беше категоричен, че между първо и второ четене трябва да се удължи гратисният период на една година. Вносителите са предвидили той да влезе в сила от 1 януари догодина.

Не бива да поставяме в опасност една система, градена с години, каза Вучков.

Адмирирам последователните усилия на вносителите на законопроекта да осигурят достъп на хората с увреждания до тел.112, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Според нея обаче нововъведението може да забави екипите на спешна помощ.

Може да постави под угроза живота и здравето на всички български граждани, каза Дариткова.

Христо Монов се опита да разсее опасенията на опозицията. От внасянето на законопроекта досега – три месеца, вносителите са продължили работа с експертите. Предаването на SMS-ите ще бъде по гласов канал и затова е необходимо да се усъвършенства само софтуерът на тел. 112, заяви още той. Системата с гласовия канал има следната методология – съобщението се транспонира чрез софтуер в гласово съобщение до операторите на спешния телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си неграмотният бай *** на 3 ракии какъв СМС ще напише. "притете нейка щото ми е уошо и умиргам"
3
1
 
4
 
! Отговори
Drunderski преди 10 години
До акудНаучи се как се пише щраус!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха ха а ще има ли кой да ги чете тия СМС, те телефона не вдигат като им се звъни пък камоли СМС да четат че и да им отговарят. Представям си ако получат СМС и как ще се получи цяла книга да си изпишат двете страни докато оператора реши че трябва да си свърши работата като изпрати екип. Тоя телефон и цялата схема около него е само за лапане на пари и за нищо друго.
1
5
 
3
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс и бсп искат да изцедят и последната Българска кръв, БЪЛГАРИ ДО КОГА ЩЕ СПИТЕ, до кога ще се правите на щраоси??????? газъ ви е надупен когато се правите на щраоси