Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали

"Турция да внимава с интерпретациите за миналото"
11 дек 2013 17:14, Елка Василева
201
Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Министерството на външните работи коментира предизборно изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той намеси и България, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

„Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се казва в изявление на говорителя на МВнР.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертава говорителят на външното ни министерство.

„Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", заключава говорителят на МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
31
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
Този път Ердоган прекали! Министерството на външните работи трябва да настоява за публично извинение от Ердоган!
143
1
 
31
 
! Отговори
-Avitohol- преди 10 години
К`во му се вързвате на този бе, този е като Боко тиквата за Турция, същото просто и неграмотно парче, никви езици не знае, даже и с турския бил бая зле.Този е от така наречените "черни" турци, кakто са известни тука като анадолци.
142
3
 
36
 
! Отговори
ЗА БЪЛГАРИЯ УМИРАМ преди 10 години
България над всичко!!!!!!!
141
7
 
37
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Сега, много се прените бе патриотчета... Подадоха ви кутрето и вие захапахте цялата ръка. Прочетох речта на Ердоган... е и . Някой във външно или не превежда както трябва. или от външно си хвърлят партненки, а заради какво го правят вие може би ще се досетите... Всичко е въпрос на инерпретация, но това, което си пишат от външно е вкарване във филми. А че в тия райони си живеят турци ( сигурен съм, че последното изречение няма да ви хареса) си е е неоспорим факт.... Хайде, умната и по-споко ;)
140
9
 
33
 
! Отговори
partia VOLON преди 10 години
iskame glavata na Todor Jivkov zaradi Vazroditelen Proces , moje i 4erepa ot groba mu
139
0
 
34
 
! Отговори
дo: Българин преди 10 години
брато ти да не си случайно Сливенски ''байчар'' , тогава аре къш от тука
138
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Само си лая гаджалина, щото е на предизборна пропаганда при ония сачохлените и за кво да им говори? За инфраструктура, за развитието на ядрената енергетика, за к'во?
137
4
 
32
 
! Отговори
Едно не мога да разб преди 10 години
от всичките тука "патриоти" дето викате ама нищо не правите. Като сте толкова ербап съберете се сменете властта накажете виновните. Ама всички ви е страх щото знаете че след пет мин. срещу калашник сте мъртви за вечни времена. Стига с тази омраза. Света се трябва да се управлява с добро. Като не ви харесва купуването от чужденци купувайте вие. Като не ви харесва липсата на армия правете. Като не ви харесва, че *** не били хората ми дайте им работа и ги научете да работят. Аман от мързеливци
136
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсен, гаден, долен, резан *** превръщаш светска Турция в ислямиско сборище от откаченяци и извратеняци желаещи да властват над света.
135
1
 
41
 
! Отговори
Интересно ... преди 10 години
Външното ни министерство още ли не е изпратило нота, поне за кумова срама, и да протестира.Никакви турци, никаква Турция в ЕС. И тия в Вашингтон да си оправят генералната линия. Да не се наложи ние да ги оправяме. Знаят много добре колко империи сме затрили. Като ги гледам, и 1000 години няма да ни се опрат. Ако изкарат толкова.:-)
134
1
 
40
 
! Отговори
анонимен :) преди 10 години
До БожоМай нещо си спал на течение , не виждаш ли че през последните 20 години ни затвориха всичко за да им работи ме сега за без пари в ЕС . Сега и газта искат да ни спрат от братушките била незакона по Европейските закони
133
2
 
34
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 години
През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура. На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева
132
6
 
31
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Kray na vsichkite komentari !
131
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Армията нарочно беше съсипана и свита под предлог, че сме в НАТО и то ще ни пази. И ако утре Турция реши да си вземе Тракия (напълно вероятно както се вижда) и нахлуе с милионната си армия, никой не може да я спре. Другите страни само ще свият рамене, точно както когато Турция окупира половината остров Кипър (дотогава изцяло гръцки) и си го държи и до днес. ЧЕСТИТО.
130
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убеждавам се, че Днес е про-турски сайт. Другите медии вкл. и в Гърция и Македония гърмят за териториалните претенции на Ердоган, а Днес ми пише "Външно недоволства...". Тук трябва да се влиза единствено за жълтите новини, иначе Фокус или някой друг истински сайт.
129
5
 
53
 
! Отговори
prokuroraq преди 10 години
Ердоган докато се вживява като ръководител на новата империя, да не стане така че скоро ще има държава наречена Кюрдистан с население от 15 000 000 човека. Къде Мутрата от герб да коментира, нали скоро се тупаха по рамото колко близки са.
128
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kak pak sa e setil za Karjdali ?!? Tv Skat sa vinovni , ne sprqha dase zaqjdat s Tütünjdiite , qvno se oplakali na kmeta a toi na Doganskiq !!
127
9
 
49
 
! Отговори
Божо преди 10 години
До Dnes.bg.1ссср окупира България и я унищожава систематично до ден, днешен !!!! ***, които мучат срещу изкупуването на Българска земя от чужденци, трябва да знаят, че тя не е Българска от преди 60 години, когато съветските слуги са я отнемали с кръв от дядовците ни !!! Не ми ревете за Русия, която унищожава собствения си опиянчен народ !!! Обичайте България, не мучете от умиление пред никого !!!! С това отвратително антибългарско правителство никой няма да ни уважава държавата !!!!
126
0
 
31
 
! Отговори
Листопад преди 10 години
Пак До СОФИЯНЕЦА- четейки това което пишеш за мен и за останалите ,явно си много неусведомен не само по темата но и по всичко останало което коментираш, ти си просто един бояджия къде знае всеобщи неща и нищо конкретно.А забравих да ти кажа относно скъсаните ми *** това беше самоирония която ти едва ли разбираш но ало държиш да знаеш те са малко по скъпи от това което ти си похарчил за бельо на жена ти през последната година. Така че бе се безпокой аз имам не ме мисли..
125
5
 
35
 
! Отговори
ЛИСТОПАД преди 10 години
До-СОФИЯНЕЦА- *** написах ти го с главни букви та се надявам да го забележиш. Относно това дали си софиянец чесно се съмнявам много... Относно дали имам пари или нямам годишната ми заплата възлиза на около 62хил не е много но съм сигурен че е повече от твойта. Трето дали съм учил, учил съм и продължавам да го правя.. Относно това какво съм допринесъл? Допринесох като се махнах далеч от *** като теб. Другия път преди да ми пишеш коментар се замисли с пилешкия си мозък ти какво направи с живота си та даваш акъл на мен!