Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали

"Турция да внимава с интерпретациите за миналото"
11 дек 2013 17:14, Елка Василева
201
Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Министерството на външните работи коментира предизборно изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той намеси и България, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

„Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се казва в изявление на говорителя на МВнР.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертава говорителят на външното ни министерство.

„Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", заключава говорителят на МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Ердо бей или е чудовищно неграмотен,или първоизточника скопският "Утрински весник" е изопачил думите му,как така Босна и Косово па и антички БЮРМ са част от географски??? район Тракия/?!!Явно е говорил за Румелия която е Европейската територия на Османската Империя и прави връзка Румелия- Източна Тракия която е Европейска Турция,но пък споменал буквално оста Лудогорие/делиорман/-Кърджали.Каквото и да е това е вече за кой път,то може,то бива ама вол за мезе не бива БЕ ЕРДОАН БЕЙ,АЙ СИКТИР
63
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сатанишев е от майка българка и може да се мисли за всякакъв, но пред Тора е българин и ще гори в бг ада от който няма излизане!
62
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да се учудя ако ДПС излезе най- българската партия. Няма да се учудя и ако Тиквата днес е на кафе и бяло сладко при Тайб Ердогански.
61
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 30 Анонимен Станишев е роден в Украйна град Херсон по националност е евреин и му дреме на дедовия за България . Ще се накраде както знае след това ще си бие шута някъде на топло с гюзелата *** Йосифова . А за Местан е ясно в момента когато страстите се разбошуват ще прецапа границата и си е у дома а там го чакат ПОЧЕСТИ като виден турчин османец та той им е агент у нас . Сигурен съм че има всичко там от къща до последните подробности е и бельо сигурно Ние да мо мислим и чогуните дето ги
60
2
 
45
 
! Отговори
lpp преди 10 години
Tоя ибрик много се усра.
59
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя не беше ли на предизборния митинг на гербавите до бат ви бойкое какво да говорим цъкайте минуси гербави *** на ердогандпс му показаха среден пръст щото не са женски полови органи като вас
58
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е продал Тракия?
57
4
 
67
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До AliБай *** ,и аз като българин не уважавам нито турция нито еврогейския съюз, плюя и на едното и на другото, да живее България !
56
2
 
67
 
! Отговори
СД преди 10 години
АБЕ НЯМА ЛИ КОЙ ОТ НАШИТЕ *** ДА ИМ КАЖЕ И ПРИПОМНИ ,ЧЕ ОДРИНСКА ТРАКИЯ Е БЪЛГАРСКА.
55
1
 
44
 
! Отговори
А, ДОБРУТРО преди 10 години
КВА СТАНА ТЯ, ПЪРВО ПРОДАДОХМЕ ТРАКИЯ, ПОСЛЕ ЩО
54
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ***, ако се юрнат насам, само едно ни остава- да ги изчакаме да влязат по- навътре и да взривим Козлодуй, па кой за къде е!)
53
4
 
52
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Ердоган е правен във задните на майка му за това на такива откачалки не трябва да им обръщаме внимание а да им цапваме по един камък в главите.
52
12
 
34
 
! Отговори
efendi преди 10 години
qsha ba efendim s tebe sme
51
2
 
58
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Ама ,не е виновен Ердоган!Виновни са нашите *** , като почнем от Иван Костов ,който направи декларация срещу народа си и стигнем до Станишев,който се извини-за какво на мен ме ми стана ясно!?ЗА ТОВА ,ЧЕ БАЩА МУ С ОЩЕ ТРИМА ОТ ЦК НА БКП СА ПОДПИСАЛИ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС!?
50
2
 
45
 
! Отговори
Ганди преди 10 години
Както казва бай ти Джамбаз- Да бехме Германци или поне малко немци! За тия думи щехме да им покажем среден пръст за ЕС. Ама нали сме си българи и най много да се завъртим и да си смъкнем панталоните.. Че избори идват аудитория трябва, кеш пара също...
49
2
 
60
 
! Отговори
Victimized преди 10 години
Още от първото документирано споменаване на българите 3 4 век , над 1600 години , съществува името българско . Първата европейска и една от първите в света държави която се обединява около етническа група с общ език и негови диалекти и обща религия . Всички други фракции по това време са се загубили . България е била и ще бъде , въпреки усилието на огромно количество хора да ни направят само спомен . Заклевам се преди да ме убият при евентуална война ще помъкна с мен поне 20-на турци ....
48
1
 
44
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До кешан 48 Хайде по- леко- кой бг. политик е казал "България на 3 морета" сега - в 21 век?
47
12
 
33
 
! Отговори
кешан преди 10 години
не е ли някъде в источна турция. тоест дооста далече от тракия. човека е взел пример от нашите политици. в името на кокала всеки всичко ще каже. казаното с нищо не се различава от фразата България на три морета. на три морета е била околоо... трийсеттина години. история...
46
1
 
38
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Ali 4ко ЕК каже- НЯМА да има безвизов режим за турските граждани, дали на ердоган няма да му притрепери под лъжичката;)
45
1
 
37
 
! Отговори
sdsf преди 10 години
do 33 tiq qzowiri dolu blizo do turciq ako se pusnat znaesh li che she im*, po komunizma mislish 4e sa gi stroili tam samo zaradi vodata li, she se nagaltat rqzanite kato jaboci