Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали

"Турция да внимава с интерпретациите за миналото"
11 дек 2013 17:14, Елка Василева
201
Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Министерството на външните работи коментира предизборно изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той намеси и България, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

„Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се казва в изявление на говорителя на МВнР.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертава говорителят на външното ни министерство.

„Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", заключава говорителят на МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
53
 
! Отговори
Милчо преди 10 години
Ами това ни е печалбата от евроатлантическата ориентация! Когато Ердоган си отцепи половин България, от вас, ла^нари, се очаква да ръкопляскате, а не да се оплаквате! В тоя форум толкова го^вна са изписани за комунистите, руснаците, славяните и пр., че би трябвало след такива новини да пишете само "аферим, машалла!"Ние не заслужаваме да имаме държава, защото хората ни я направиха, създадоха ни и армия да я пази, въоръжиха ни до зъби и Турция не смееше да си помисли да ни посегне но сега е друго
43
2
 
65
 
! Отговори
кърджалиец преди 10 години
Защо ли не се чувствам нито защитен, нито в безопасност?! Не е лесно да се живее в Кърджали... повярвайте ми!
42
36
 
39
 
! Отговори
Ali преди 10 години
Никой не уважава ***... Нито турци нито европейци.... А ви се си мислите че големи европейци сте.... Ставайте регион от Турция поне малко някой да ви слушка хаха
41
2
 
70
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Мустака наскоро се изцепи, че и Косово е Турция, а сега и цяла Тракия, съвсем е изчаткал горкия. Скоро ще започне да ходи с тюрбан на главата и да настоява да се обръщат към него с "ваше императорско величество". Манията за величие понякога води до отключването на психично разстройство с халюцинации.
40
0
 
37
 
! Отговори
SS-23 преди 10 години
Zashto gi narjazahme na skap, samo te mozeha da ni pazjat.Prodazni politici !
39
8
 
43
 
! Отговори
Листопад преди 10 години
Тия ако решат само с полицията си да пуснат ще ни избият, за това сме мишки щото ни е бъзе, За това евака на израел държава колко наща се опъва на 6 държави с обща популация над 200мил защо щото могът да си го позволят.
38
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Predi dve godini Erdogan beshe izqvil publichno che europa neq iska zaradi sebesi , a zaradi Turcite koito sa v chujbina! E zaradi tova sa tiq bezrazboni izkazvaniq , poneje neshte da bade evropeiska sluga , sashto taka da preskochi edin prqk vatreshen konflikt v Darjavata mejdu iskashtite turci evropa sreshtu nego !!!!
37
2
 
77
 
! Отговори
локо преди 10 години
имало е Велика Византия имало е и Османска империя но вече няма нищо останала е само БЪЛГАРИЯ
36
0
 
67
 
! Отговори
мм преди 10 години
истината е , че този е по луд адолф хитлер
35
11
 
42
 
! Отговори
Листопад преди 10 години
Многоо мразя турци и всичко турско обаче дайте да си говорим истината, тия могат да си го позволят, могат да ни викат как си искат,защо ли защото имат стена зад тях а ние какво имаме? Ветер и ***! 1мил. войска, най силната икономика в европа за последните 2г. 77мил популация ние какво имаме? Икономика? Войска? Хора? Имаме пенсионери за дъжаление къде са по смели от половината мутрафони къде се правят днес, живеем в 21в няма значение преди 500г къде са били и какво са били, събитята се случват сега не преди 7в.
34
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е # 33, но за съжаление болшинството от българите вече мислят армията като бреме, а не като гарант на националната ни сигурност. Тенденциозно беше унищожавана, както физически, така и морално. Наполеон го е казал "Който не храни собствена армия ще храни чужда". Погледнете назад в историята!
33
1
 
53
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 33- Казваме им, че променяме позицията си за членството на Турция в Ес- т/е, че сме против- не е малко....
32
8
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хора пишат да са тропнели с крак по остра реакция незнам си какво! Вие давате ли си сметка че няма с какво да ги оплашим за да тропаме с крак! Тропането с крак става когато имаш армия и си готов с нея да защитиш целоста на държавата!
31
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a vas siriyskite kuyurdi ot bejanskite lageri
30
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много внимание на някакво ***, пък бил той и премиер. кюрдите ще ги опраят не се притеснявайте
29
2
 
70
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ердоган се...изживява като Сюлейман Великолепни,когато Османската държава става...империя през 16-ти век и достига своя зенит.Завладяна е цяла северна Африка до Мароко,основните мюсюлмански центрове Медина,Багдад,Триполи,Дамаск,Бейрут,в Европа Балканския полуостров и Унгария,до Австрия.За него...историята започва...тогава и преди владичеството на османлиите не е имало държави и народи.Ооо темпора,о...морес.
28
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте в youtube филм на Скат от 2006 - "Новото робство"
27
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са ни спазарили срещу подкрепа за властта.Нищо ново.
26
21
 
44
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Това са партенки на "националисти"-руски агенти.От съседите Турция най-добре се държи с България и българите(който е посещавал Турция се е убедил)И Волен крещеше ДПС и Турция докато го избраха и после ей живот..кеф ти Брюксел ..кеф ти Куба....
25
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С една дума бившите ни поробители след "братската "целувка между Сергей и Местан изведнъж се сетиха че са живяли 5 века без проблем и отново им се прииска да имат роби и земи.Ашколсун бре харсъзи!Мам....а ви!