ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности

От ГЕРБ "пратиха" Хафъзов в Одрин, той се разгневи
Обновена: 18 дек 2013 18:24 | 18 дек 2013 16:57,
193
ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности
Хюсеин Хафъзов Снимка: архив, Булфото

Разрив между ДПС и БСП предизвика разглеждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в комисията по култура и медии към парламента. Промените бяха приети на първо четене.

Вносители са трима депутати от левицата Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева. Коалиционният им партньор от ДПС обаче не подкрепя промените.

Промените засягат имотите на религиозните общности. В тях е записано, че на вероизповеданията няма да се връщат имоти, които са музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост. От ДПС смятат, че това ощетява религиозните общности. По време на заседанието на комисията лагерите се разделиха не по традиционния начин. Този път ДПС останаха сами срещу всички.

Дискусията прерасна в абсолютен скандал.

Хюсеин Хафъзов от ДПС поиска отлагане на гласуването по законопроекта. Той обясни, че според него се засяга интересът на религиозните институции и се показва неуважение с факта, че не са поканени.

Добра практика е парламентарните комисии да канят всички заинтересовани. Този път това не е направено, ядоса се депутатът. Хафъзов стигна дори до блъскане по масата. Гневът му беше предизвикан от подмятане на Кирил Добрев от ГЕРБ, който „прати“ Хафъзов в Одрин. Ако вие ме пращате в Одрин, аз ще започна да ви пращам в Иран, защото се твърди, че българите произлизат оттам, заяви той.

Хафъзов допълни, че няма да позволи на никого да го гони от родината му. Не се извинявам за емоционалното си изказване, каза той. А трябва, отговориха му колегите. Веднага щом се върна от Одрин, не се стърпя Хафъзов.

Ама моля вие, в комисия по култура сте, възмути се Буруджиева и призова да се спазва културата на първите седем години.

Изненадващо представителят на "Атака" професор Станислав Станилов успокои страстите.

Никой не праща господин Хафъзов никъде, заяви той и призова народните представители да се успокоят.

В крайна сметка Лъчезар Иванов от ГЕРБ явно обаче се засегна и демонстративно стана и си тръгна. Няма да му търпя пропагандата, измърмори той и напусна залата. Иванов беше последван от колежката си Ирена Коцева.

Страстите обаче никак не се успокоиха. Продължи се с подвикване, репликиране, спорове и надвикване.

Не знам каква е целта на това, което правите, но не я постигате, заяви и депутатът Антон Кутев от БСП.

За какво се боря – с една дума – справедливост, скочи Хафъзов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
21
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Доживяхме да имаме ДПС като първа новина. Сигурно на Бойко Борисов му се е скапал фейса.
40
3
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До eyeless 35- Не знам как да ви убедя, че за 47 години НИКОЙ не ме е принуждавал да се "християнизирам" насила - дори и бабите, сестрите им и прадядо ми! Не мога да разбера - защо сега на всички българи ни се натрапва една религия!. Въпреки, че съм атеист, да кажа на всеослушание, че основата на европейската цивилизация, история, култура, изкуство, не е християнска, а атеистична/ с изключение на катарите и богомилите и катарските замъци във Франция/, означава да си скъсам дипломата по право.
39
1
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Византия пак се предаде на Исляма и с Гърция и Сърбия пак сме Първи ешалон", в борбата с новото, старо Световното зло, чиито владения вече започват от Капъкуле... - Но Договора за Стратегическо сътрудничество между САЩ и Турция, съгласно който България е Турски вилает не е денонсиран!- Политическите огризки - партиите на прехода... са напълно неадекватни... - Сега, ще бъдем принудени от Великите сили да възстанови Българската Армия и да участва в изграждането на Източно Православен Балкански пакт с Румъния, Сърбия и Гърция за борба с Ислямската Агресия тук на Балка
38
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то в България много от определящите се като турци , са си *** , но всички и едните и другите са прости като *** и крадливи , и трябва всичките да отидат в затвора.
37
4
 
36
 
! Отговори
още не са дорасли преди 10 години
Турците ги мразим не само за миналото, а за настоящето им държание и политика на отричане на историята и на фактите. България направи грешка с Възродителния процес, но имаше доблестта да признае вината си и да се извини в турския парламент. Докато Турция все още отрича направените от нея поразии и няма мъжеството на великите сили и цивилизации да си признае, поиска прошка за да се върви напред. С такива съседи никой не иска да си има работа и всеки ще ги гледа с подозрение и омраза.
36
12
 
20
 
! Отговори
томаки ташунков преди 10 години
Тук като е България да не би да е само за българите? Нещо не разбирам, доколото знам всеки роден в България е бълг.гражданин, независимо от етнос, религия и т.н. Факта, че най-търсената дума в Google е "Огледален свят" 85% ,говори много ясно, че етническите българи са малцинство в собствента си страна. Затова помаците се пишат в графа "български етнос" иначе българите остават малко. С поведението си бг-стъкмистиката ще доведе до това, че помаците ще се пишат турци, а ако това ви устройва, супер!
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ако праща българите в Иран , да ми яде иранската тояга и жена му да я поеме и майка му и сестра му , *** не е учил , че по-голяма част от народите където са създали България са били славяни , а носи името България и българи , защото българите били по-войствени и се наложили над другите , но като % те не са били мнозинство , но да си гледа *ните потури , защото в турция има над 35 милиона кюрди и след време турция ще е част от Кюрдистан , така че да учи от сега кюрдски
34
1
 
29
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Ако и сега никой политик не сезира СГС за прекратяване на дейността на дпс като политическа партия, която системно нарушава конституцията на България- значи на всички им са удобни дпс и всички партии нямат интерес да не съществува дпс.
33
2
 
31
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Решението е просто - религията да се забрани всичката. Всеки да вярва в каквото си иска, до не да го натяква на останалите. А всичките църковни имоти се конфискуват, поповете си имат господ, не им трябват земни богатства...
32
3
 
39
 
! Отговори
??? преди 10 години
До кога ще се търпи тази етническа партия? Защото за пореден път ДПС показва,че е такава.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ДПС сами срещу всички за имотите на религиозните общности"-Ние от БАтака също сме с вас и естествено лидерите от червеното торнадо!
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Турчин: Естествено че не знае - той е с баща *** и майка татарка. Освен това наистина не изповядва традиционен ислям, а някаква алевитска версия (доколкото знам).
29
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе как не се намери някой, бил той журналист, бил той политик, бил той историк да каже на всеослушание, че ЗЕМЯТА на която са построени тези джамии е БЪЛГАРСКА!!! Като са ги строили навремето турските изедници, да не са донесли земята с тях бе хора? Хайде стига свободни съчинения, от тази толерантност, утре и територия няма да имаме. Стегнете се!
28
2
 
31
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Аз пък не вярвам в ДПС. Мисля, че имат уговорка с БСП и целта е ДПС да се покаже като защитник на турци, помаци и ислям.А ДПС не е това което е.ГЕРБ е нормално да подкрепят БСП в случая.Не може агент Павел или агент Сава да ме защитават мен.Не им вярвам. Алкохолика Доган няма нищо общо с Исляма и две приказки на турски не може да каже.Каквито и номера да въртят няма да гласувам за тях никога.
27
1
 
49
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Поредното доказателство, че тази турска партия няма място в българския парламент.
26
1
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 18 Не само е фес, ами е бил и главен мюфтия - този, същият, дето не бил "ваканцувал" нито веднъж в живота си! Като че ли България му е забранила да "ваканцува"- т.е. да ходи през законната си отпуска на почивка на море и планина...Че след като религията му не позволява да отиде да плаж и да се пече там като другите хора и той сам си я избрал тази религия, какво са му виновни другите?!
25
1
 
33
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Това ли ти липсва -Забрадките.Е заради такива примитивни същества като теб, не ви обичат никъде.Останали сте 1000 години назад в развитието си.И пак ви напомням тук е България като не ти харесва прав ти път.
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Асан: морален, морален, колко да е морален. Щом в името на Аллах се извършват човешки жертвоприношения (както правят ислямистите) значи не е по-морален и възвишен от религията на ацтеките.
23
0
 
18
 
! Отговори
Jingo до rumen221 преди 10 години
За хапчетата, урана и тока няма да питам. Въпреки, че Бургас, Елхово, Кърджали и Рила имат едно общо и то е Р.България.Ама не съм съгласен да го играеш по-, по-, най-шовинист от мене!
22
2
 
35
 
! Отговори
ZEN преди 10 години
Айде ще платим от това, което ни платят за 500 години. А сега да те няма ***.