Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е

Непозволеното снимане няма да е престъпление, МС одобри новия НК
Обновена: 15 яну 2014 16:45 | 15 яну 2014 12:56, Веселина Йорданова
281
Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Лишаването от свобода остава основно наказание сред предвидените в новия Наказателен кодекс.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Още по темата
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

В приетия проект се предлага седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.

Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.

Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около 100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.

По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.

Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.

Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.

Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.

Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
3
 
! Отговори
моля моля преди 10 години
До другара Тодар ЖивковПо новия закон модерна хуманност към атентаторите.Независимо дали убитите са 1,10,100 или1000.Дайте да не разсърдим г-жа вносителката на закона.Проявете модерна хуманност моля ви се,*** такива.Ще обидите хората!
228
1
 
8
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 10 години
Всички се надяваме,че един ден виновните за атентата на летище "Сарафово" ще бъдат изправени пред съда.Тогава отново бих искал да чуя приказките за хуманизъм и перспектива.Просто има индивиди които само формално се числят към човешкия вид,а всъщност са бесни двуноги същества.Такива като атентаторите от "Сарафово" или тези във Волгоград просто не заслужават милост.
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КВАЗИМОДО
226
0
 
17
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Ами като в Щатите (и в много други държави) вместо доживот, осъждат те на 180 години затвор, пък ти живей колкото искаш.
225
0
 
6
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Опааа,помолих ви да не снимате този травестит!!! Пак ми се развали настроението!!! Аман от генитични отпадъци!!!
224
1
 
9
 
! Отговори
sss преди 10 години
няма ли кои да я гръмне тази , няма да лежи доживот я
223
0
 
4
 
! Отговори
free преди 10 години
Работодател който не плаща осигуровки на работниците се наказва с затвор до 12 години,което преведено значи ,че може да бъде осъден и след един месец да е на свобода,защо в закона се залагат цифри които никой съд няма да изпълни.
222
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбирам идеята за "поправяне" на някои хора... Факт е, обаче, че има непоправими. Пълни простотии са това какво е и какво не е хуманно. Един просяк, който не е извършил убийство, е третиран далеч по-нехуманно от сериен убиец. За мен хуманнта употреба на такива индивиди е да ги ползват точно като лабораторни мишки, не да ги убиват, а просто да изпробват всякакви бъдещи лекарства върху тях.
221
0
 
10
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Доживотен без пр дъра дъра дъра,99 год. без право е по добре.
220
0
 
7
 
! Отговори
dragko преди 10 години
След като Трактора си пърка из Европата,време е и за щастливия миг на Пешо Сумиста.Бравос!Е те туй е демокрацията!Пфу....
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то и убийството е нехуманно, ама не може да върне живота ....
218
0
 
16
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
На тая гадна скубла, тиковете стават все повече,радвам се.
217
2
 
14
 
! Отговори
кръвен враг преди 10 години
Абе те да дадат смъртни присъди за държавна измяна и да ги екзекутират чрез обезглавяване насред София с брадва и дръвник, като кокошки - Станишев, Сидеров, Бисеров, Доган и Бареков, па послем да отменят колко си искат максималните присъди!!! Тия петимцата не пуснат ли кръв - спасение няма!
216
5
 
16
 
! Отговори
американецо преди 10 години
До 246: А КОЙ според теб да дойде на власт да го направи? Според мен и според мнозинството българи единствено Бойко Борисов може да се справи! А това, че слагаш всички в един кюп - "сини, червени, жълти, ГЕРБ, ДПС" (кои са жълтите така и не се сещам...НДСВ?) еднозначно говори, че си червен провокатор-манипулатор, опитвайки се да вкара през задния вход идеята "няма смисъл да бутаме ""правителството"" Орешарски...щото те са всички еднакви - НО ПАСАРАН!!! Плитки сте! Геноцида е от Станишев и Доган!
215
3
 
19
 
! Отговори
Менса преди 10 години
Трябва да има една присида .... такава смъртна присъда издадена на всички български политици от 1989г до днес. Това ще е най - хуманната присъда и най- справедливата.
214
1
 
21
 
! Отговори
Maks преди 10 години
Мисля си, че има и хубава страна тази промяна. Ако убиеш политик , полежиш и за примерно поведение излизаш след няколко години. Това ще е прекрасна възможност да се отървем от *** и олигарсите и бонус за политиците , безплатна разходка до Св. Петър . Да погостуват там без право на обратен билет :-)
213
0
 
8
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Долу БокоСидеров като го каза, да си го отстоява в парламента! А не да се дръви на разни лелки по летищата.
212
1
 
12
 
! Отговори
миро преди 10 години
ми са чудим що няма сериозни съдии нали я видите тая лигла какво чакаш от такаваа.пълно е с такива в съд.система родени за детски учителки
211
1
 
10
 
! Отговори
миро преди 10 години
ами да отпаднат и космическите заплати и обещетения на съдиите кат издават хуманни присъди.хуманнолие да вземат такива пари и нямат притеснения за издавани на големи присъди.аир да не видят от такива пари ....хората се чудят кат да си пла.....
210
2
 
16
 
! Отговори
езичник преди 10 години
НЕХУМАННО Е НАРОДЪТ ДА ИЗНЕМОГВА ХРАНЕЙКИ КЪРЛЕЖИ КАТО ТИЯ! ДОЛУ ЮДЕОМАСОНСКАТА ИЗМИШЛЬОТИНА НАРЕЧЕНА РЕПУБЛИКА.ЗА КАКВО СА НИ ТОЛКОВА МНОГО МИНИСТРИ ДЕПУТАТИ И ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ?! никаква полза няма родината ми от тях. само вреда.