Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е

Непозволеното снимане няма да е престъпление, МС одобри новия НК
Обновена: 15 яну 2014 16:45 | 15 яну 2014 12:56, Веселина Йорданова
281
Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Лишаването от свобода остава основно наказание сред предвидените в новия Наказателен кодекс.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Още по темата
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

В приетия проект се предлага седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.

Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.

Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около 100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.

По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.

Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.

Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.

Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.

Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
saglasen sam za nevnasqne na osigurovki ot rabotodateli da nosqt sadebna otgovornost daje i zatvor ,bil sam svidetel na golqma naglost na tezi gospoda,vednaga po4naxa da mrankat ama sam dovolen ot otgovora na ministarkata 4e sivata ikonomika,po tozi na4in se gromi
208
2
 
11
 
! Отговори
недай си боже преди 10 години
Имам чувсвото ,че с този закон можем да докараме сирийската трагедия и в България.Хуманна безнаказаност на престъпниците.Същински рай.
207
2
 
26
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Убиецът има право да убива когото си поиска и когато си поиска а обществото няма право да го убива него,даже вече няма право и да го осъжда до живот,защото е нехуманно и ще го стресира.Да Ви е.а и демокрацията ако това е справедливост!
206
1
 
4
 
! Отговори
и още как преди 10 години
До АнонименОт четирите страни едновременно.За нула време ще стане голямо подземно кръстовище
205
1
 
8
 
! Отговори
Пастора преди 10 години
До peНапълно съгласен един патрон като се има в предвид масовото производство без надценки и други глупости струва приблизително 0,05 стотинки издръжката на един затворник струва приблизително 700 лева месечно.Смъртната присъда излиза по евтино.
204
2
 
3
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
До хора хора 219Колко снимки на унгарския Сидеров по най-скъпите хотели в света си видял? Там е разликата между унгареца и ментето от България, единия само цуца и после пилее насам натам, другия върши работа.
203
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички престъпници да копаят тунела под Шипка!
202
1
 
9
 
! Отговори
д преди 10 години
сега и аз хуманно мога да приспя неколко *** без да се притеснявам за перспективата ми за в бъдеще щото при добро поведение ще са само няколко годинки и ще са нищо в сравнение с доброто което ще направя . тия наглеци деиствително са решили да ни затрият като български етнос
201
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рано или късно, всеки ще бере плодовете от дървото, което е посадил. И ако са му горчиви да се сърди на себе си. Не полиция,и военни самолети да докарат да ги пазят в парламента, народа вече не ги иска и те много добре го знаят. Затова си пишат закони да си ги пазят тях ,защото си знаят какви престъпници са,та да се оттърват.
200
2
 
11
 
! Отговори
pe преди 10 години
трябва да има смъртно наказание по евтино е
199
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИНТЕРЕСНО..... КАКВО МИСЛИ МЪЖЪТ НА *** КУЦКОВА ПО ВЪПРОСА??? ЕВРЕИТЕ КАЗВАТ: АКО СПАСИШ ЕДИН ЧОВЕК,СПАСЯВАШ ЦЕЛИЯ СВЯТ. А АКО УБИЕШ? АКО УБИЯТ МЕН, УБИВАТ И ДЕЦАТА,КОИТО ЩЕ ИМАМ,И ТЕХНИТЕ ДЕЦА,КОИТО ЩЕ ИМАТ,И ТЕХНИТЕ.... И Т.Н. ЗНАЧИ УБИВАТ РОДА МИ СЛЕД МЕН. АКО УБИЯТ МАЙКА МИ ИЛИ БАЩА МИ МЕ ЛИШАВАТ ОТ МИНАЛО И КОРЕН. ЕДНО УБИИСТВО НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЕДИН ЧОВЕК А СРЕЩУ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО. НЕ ВИЖДАМ НИЩО ХУМАННО В ТОВА,НО ТАЗИ МИНИСТЪРКА ЯВНО НЕ И СЕ ОТДАВА ДА МИСЛИ.
198
1
 
9
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
За сведение на овцете,наречени "демократичен електорат",целта на такъв род "закони" е да се разруши душевността на българина.Да бъде смачкан и превърнат в елементарна глина,с която всеки *** да прави,каквото си иска ,ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЗАКОНА!!!АКО ТЪПОЪГЪЛНИЯТ БУЛГАРИСТАНСКИ ПЛАЗМОДИЙ НЕ СЕ СЪБУДИ И ИЗМЕТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ НОСИТЕЛИ НА ПРЕСТЪПНА ХУМАННОСТ,ДА НЕ СЕ СЪРДИ,ЧЕ В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ МУ СЕ СТОВАРИ "БАНДИТИЗЪМ 22",ПРИ,КОЙТО ВСЕКИ БАНДИТ ЩЕ СИ РАЗИГРАВА КОНЯ,ПОД ЕГИДАТА НА "ПРАВОСЪДИЕТО"??!!
197
2
 
9
 
! Отговори
ужассс преди 10 години
Целта на червено-депесарската хунта да ни унищожи - всички!!!Станишев и Местан са национални гробопопачи и цялата клика около тях!
196
2
 
11
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Тоя наказателен кодекс е фалшив - полза от наказанията в него няма. Липсва основното, което може да е от полза за обществото. Каква полза има обществото, ако един крадец, убиец, изнасилвач и т.н. бъде сложен 5-10-20 години на издръжка на тия дето са потърпевши - скоро имаше данни около 500 лв на месец им са разходите за тия затворници - поне 3 звезден хотел - нам какви изисквания имало.
195
1
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Абе прати го да работи в полза на обществото - да *** камъни, да засажда дървета, да копае канали, в мини и т.н. - ама ако наистина е правил престъпления - а не кокошкарски глупости - укриване на осигуровки - по тая логика всички дето не са си платили здравните осигуровки за престъпници.
194
1
 
4
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Не е нормално тия *** да искат да се издържат от всякакви данъци и такси - държавата трябва да има производство, но тия *** или нямат мозък да го направят или не искат да го направят.
193
1
 
8
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Приемат се все повече античовешки закони - в полза на всякаква *** от ***, наркомани, крадци и убийци
192
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Да разбирам ли,че да убиеш по особено жесток начин 2-***,3-*** е хуманно?
191
3
 
7
 
! Отговори
хора хора преди 10 години
Бъзикайте се със Сидеров,но вижте унгарския"Сидеров" какво прави.Защитава си човека Унгария.Дава без конкурс абсолютно изгодно на Русия да модернизира АЕЦ-а,нисколихвени заеми от Русия,нямащи нищо общо с високите лихви,които България ще плаща по взетите кредити и т. н.Бъзикайте се,но в скоро време ще дойде да ви се плаче и да си скубете косите от немотия.Бъзикайте се...
190
1
 
13
 
! Отговори
награда за убийците преди 10 години
Хуманност към убийците??? Че управниците са крадци е общоизвестно, но очевидно са и потенциални убийци щом стигнаха до там че да проявяват хуманност към извергите! Дано *** "сътворили" този наказателен кодекс станат потърпевши от тези, към които проявяват хуманност, както стана с *** Куцкова!!!