Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е

Непозволеното снимане няма да е престъпление, МС одобри новия НК
Обновена: 15 яну 2014 16:45 | 15 яну 2014 12:56, Веселина Йорданова
281
Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Лишаването от свобода остава основно наказание сред предвидените в новия Наказателен кодекс.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Още по темата
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

В приетия проект се предлага седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.

Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.

Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около 100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.

По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.

Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.

Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.

Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.

Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
13
 
! Отговори
но пък преди 10 години
но пък е хуманно *** да изнасилват бабички по селата и да ги режат на парчета
188
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами , то от хуманност , толерантност и интернационализъм май я докарахме дотук : в мирно време България потъва .Къде е хуманността към пенсионерите и изобщо към българският народ?
187
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са новите КРУМ , БОРИС , СИМЕОН ?
186
1
 
20
 
! Отговори
BOC преди 10 години
ЕЕЕЙЙЙ, министърке, къде е Мръсника Бисеров!? И за него ли няма да има наказание?????!!!!!
185
0
 
15
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
Значи ........който може да си плати няма да лежи ! Каквато държавата - такива и законите !Закрилница на МУТРИТЕ !!!А можеби усещат "на къде духа" и от сега си "постилат" !
184
6
 
23
 
! Отговори
Долу Боко преди 10 години
Незабавно излизане от ЕС,въвеждане на смъртно наказание,забрана на гей парадите,лимит за внос на храни,референдуми за всички важни решения. Сидеров го каза,но няма кой да чуе...
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хуманчо, плашиш *** със салам!)
182
0
 
14
 
! Отговори
лошо преди 10 години
Много коментатори все още си правят майтап в коментарите,но наистина положението на масите ще става още по-тежко и непосилно.Майтапите в скоро време ще излязат на мнозинството от народа през ***.Виждате какви *** закони се приемат набързо и без много шум.
181
0
 
14
 
! Отговори
Язе преди 10 години
У затворо немало перспектива... То в България няма перспектива. НЕ Е ХУМАННО!!!
180
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом няма да има правосъдие ще има кръвно отмъщение.
179
0
 
19
 
! Отговори
какво може преди 10 години
Според закона ще започнат да процъфтяват "хуманни" убийства,грабежи,изнасилвания и т.н.Ще трябва да се съобразяваме с хуманността.
178
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този гаф превишава 1000 пъти гафа с Пеевски! Народе вдигай се, тези разрушават държавността из основи! Нощни бдения в памет на невинните жертви и срещу оправданите и помилвани убийци!
177
0
 
19
 
! Отговори
vivian преди 10 години
А хуманно ли е спрямо жертвите, другарко Златанова? Това е все едно да кажем "абе майната му на убития, така му било писано, ама хайде да не наказваме жестоко убиеца". Наистина не проумявам защо трябва да отпада мярката без право на замяна, особено пък за най- тежки престъпления.
176
0
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Ами то това е идеята , да има наказиние при което няма перспектива - край това е. За да действа възпиращо, и съм сигурен че има вратички за някой който е посегнал на ПОЛИТИК или МАГИСТРАТ да му удължават наказанието и на практика да лежи доживот.
175
1
 
9
 
! Отговори
ясна преди 10 години
Всички закони вече се правят в интерес на върхушката.Това да не е Живково време,че да има равенство.Всяка жаба вече да си знае гъола-гласи известна поговорка.Богатите ще управляват,бедняците ще плащат,ще слушат и ще гласуват.Това да не са малко права я.Пък е и демократично.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се гордеем с най- хуманното българско правителство.
173
0
 
16
 
! Отговори
info. преди 10 години
Е накрая ги приватизирайте тези затвори,да станат Хотели и това е!Егати тъпата и корумпирана *** ни управлява!!!
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази мафиотска държава беззаконието вече е узаконено със закон! Благодарим ти БСП- хилядолетнице!
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко дена, един експерт който дори не заслужава да му се помни името, каза, че доживотния затвор излиза много скъпо на държавата. И видиш ли, трябва да се отмени.
170
0
 
17
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Когато някой изнасили и удуши дете, за какви перспективи говорим?Как такъв *** ще се върне в обществото? От десетилетия вървим към "повече права на престъпниците - повече задължения за изрядните граждани"