Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран

Като нямаш хляб, демокрацията не е пълна, сподели Желю Желев
Обновена: 19 яну 2014 14:56 | 19 яну 2014 11:52, Елка Василева
107
Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран
Снимка: БТА

25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци, състояла се в резиденцията на френския посланик в София, беше отбелязана днес.

На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха трима български президенти - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България. Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни. То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев.

Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още Желев. По думите му демокрацията има нужда от здрава  икономическа основа и от сигурност в тази област.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
20
 
! Отговори
Обиращ трохите преди 10 години
Ми това сте дисидентите - де седнете да закусвате на аванта. Най-добре да се казвате "деседненти".
86
0
 
18
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
През юли 89г френска парламентарна делегация посети България и от името на Митеран се извини на Тодор Живков официално. По този повод имаше прием по случай визитата на който гостите заявиха че Франция не може да подкрепи хора които правят дейност против държавното ръководство на държава с която Франция подържа дипломатически отношения . На приема присъствуват Секретаря на ЦК на БКП и доскорошен министър на вътрешните работи Димитър Стоянов , Секретаря на ПП на БЗНС и доскорошен министър на земеделието и горите Алекси Иванов и зав отдел Межд връзки на ЦК на БКП Дичо Атанасов а от френска Предсе
85
1
 
19
 
! Отговори
горянин преди 10 години
Тази"среща"качи бившити неуспяли комунисти на власт,които и в момента се роят под зоркото ръководство на ДС и съсипват родината ни !!!! АНАТЕМА !!!
84
0
 
20
 
! Отговори
ДА,НЯКОИ СЕ ОПРАВИХА преди 10 години
Да,някои си оправиха живота.... И на поколенията си след тази среща !!!! Добре им е и ще я споменават с добро.... А НИЕ ???
83
1
 
28
 
! Отговори
Тато преди 10 години
Поемата на Бате ВаньоТрябва да се казва, трябва да се знае, че депутатът български съвсем нехае, дали народа му добрува, дали гладува или животът му и пет пари е струва. Кюфтета депутатски той иска да похапне,гърло ненаситно с уиски да изплакне,закончета удобни да гласува, та после ,четири години добре да ваканцува.На партията своя той е верен като кучесубсидия държавна, трябва да изсмучеа после тайно и полека, или с юмруци да подреди живота на деца и внуци.Лидерите ни партийни са от *** порода интересът им партиен стои над народа,единият говори, гов
82
1
 
33
 
! Отговори
tuzarya преди 10 години
Подредили са се като "аптекарски шишета"! ниския уръфл.к Желю Зелев, нискостебления Плевньо Офшорлиев и най-снажния агент на ДС - Георги Първанов-ГОЦЕ! Какви са ми хубавци! С мед да ги помажеш!
81
7
 
22
 
! Отговори
до до до до Чиновник преди 10 години
Аз пък мисля, че именно защото не си помним историята, не се връщаме към нея и не извличаме поука, положението днес в България е такова, и управляват все хора, свързани по един или друг начин с БКП и ДС.
80
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велика епоха, велики личности. Поклон пред Желю Желев и всички, които спомогнаха за възтържествуването на тази велика демокрация.
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до до ЧиновникЗа "Нас" би било нормално,да забравим и да не се връщаме,към тези претоплени манджи!Тия които не са ни съобщили,за аварията най-вероятно отдавна не са между живите,просто поради технически причини.Едва ли манталитета на днешните политици е по-добър от този на предишните!
78
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ли ще искате демокрация е то нема вече какво да се краде държавата е преразпределена на 250 човека останалите да го д...
77
6
 
25
 
! Отговори
Караколева преди 10 години
Да си жив и здрав Жельо при теб станах милионер а бях беден на църковна мишка заграбил съм половин България законно колкото и да не им изнася на тия където дремаха 24 години и сега са бедни!!
76
2
 
31
 
! Отговори
Сивия преди 10 години
Малко ме съмнява, че пак ще вдигате двата пръста и ще мучите за "демокрация".
75
3
 
23
 
! Отговори
Циолковски преди 10 години
Аз па летим у космоса.
74
3
 
17
 
! Отговори
илко преди 10 години
До Антон Илковзначи и не четеш внимателно . твоето мислене е просто един динамичен стереотип. някьде да сьм казал че сега има демокрация.? . а за работата ми не се грижи . имама достатьчно мога даже и да ти дам няколко идеи. е земеделска е но ако помислиш без нея е глад и чума .
73
1
 
29
 
! Отговори
от село преди 10 години
е затова бедния и ограбен българин от 24 годишния криминален преход е на този хал
72
2
 
24
 
! Отговори
до 75 преди 10 години
защо не го каза това на големия митинг на СДС 90 година на трибуната на площада къде дрема
71
8
 
25
 
! Отговори
до до Чиновник преди 10 години
Явно за Вас е нормално хората да бъдат изкарани на манифестация под радиоактивния дъжд , докато висшите кадри на БКП се хранят само със специално проверена храна. Разбира се, че ако населението е било предупредено, както в Западна Европа, е можело да се предотвратят поне някои от случаите на тежки заболявания - били те директно след аварията, или по-късно. Не може да се отричат очевидни неща, има и достатъчно сведения от учени, български и световни по темата за Чернобил.
70
3
 
27
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Плювню и Гоце какво правят там?Преди 25г. и двамата пишеха дисертация по политикономия и възхваляваха Тато.Това е пълна порнография.
69
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква демокрация и какви демократи?Не виждате ли,че правителства се сменят 24 години,но политиката им една и съща,курсът,който се държи един и същ.ПРЕХОДА,ДЕМОКРАЦИЯТА,ЕС,НАТО,повтарят се едни и същи мантри до спукване и в крайна сметка нито демокрация,нито свобода.Защото на господарите това положение им харесва.Харесват им всички правителства защото са техни наместници и няма значение,че са от ,бивша номенклатура,бивши агенти по-важното е че им подкрепят политиката!!Народът ....му майката!!
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до ЧиновникКъде е този бум на заболявания бе? И какво щеше да направиш,ако те бяха информирали?Щеше да издухаш облаците от небето ли? Или щеше да изпиеш една туба йод?Айде стига сте се правили на по-големи католици от Папата!Сега яж неотровни краставици и домати с вкус на стари индиански мокасини,пий"натурални" сокове,нагъвай хляб от гмо и пържоли с хормони и друга химия!