ДПС не иска Луковмарш в София

Местан призова проявата в столицата да не се допуска
84
ДПС не иска Луковмарш в София
Лютви Местан. Снимка, архив Булфото

ДПС се възпротиви срещу предстоящото на 15 февруари провеждане на т. нар. Луковмарш. Лидерът на партията Лютви Местан призова компетентните институции и Столична община да предприемат дадените им от закона правомощия и да не допуснат провеждането на подобна проява. Той настоя и останалите парламентарни групи да осъдят проявата.

"ДПС остро осъжда възвеличаването на тези личности, свързани с фашистката идеология. Подобни прояви не могат да се оценят по друг начин освен с открита гавра с историческата истина”, отсече Местан. Той припомни и твърдата позицията на ДПС срещу ксенофобията като противоречаща на ценностната система на съвременното демократично общество.

По думите му в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и в българската Конституция и Наказателния кодекс, проповядването на фашистка и антисемитска идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер.

Луковмарш в София се провежда от 2003 година. Насрочването му за 15 февруари вече предизвика гневни настроения и около 50 души протестираха преди дни пред НДК срещу провеждането му.
 
Организаторите на Луковмарш твърдят, че честват личността на Луков заради бойните му успехи, но истината е, че го почитат заради нацистките му възгледи.

По време на съюза на България с нацистка Германия Христо Луков е министър на войната и водач на силно повлияния от фашизма и националсоциализма "Съюз на българските национални легиони". Луков е известен с антисемитизма си, пристрастията си към Третия райх, оказва натиск за по-антисемитски мерки и политика, по-близка до тази на Хитлер. Годишнината от смъртта му, която се отбелязва чрез Луковмарш, е повод за демонстриране на фашистки, неонацистки, националистически и антихуманни идеи, подчертаха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Легенда го сочи като отговорен за спасяването на град Кюстендил от окупация и анексиране към Сърбия в края на Първата световна война, когато на 28 септемрви 1918 г., останал на позицията напълно сам с четири оръдия и няколко местни овчари и козари, които му подават снарядите, открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници
43
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашистите са зеклеймени в целия цивилизован свят, само в България, където нещата са тотално сбъркани и наопаки се намират някакви, които искат дори да ги честват.
42
0
 
24
 
! Отговори
Кучета и котки преди 10 години
Кучета и котки може, а прасета не може ! Щом разрешават паради на хомосексуалистите, защо да не рарешат и на нацистите ?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ген.Христо Луков е ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1932-1943).Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от фашизма и националсоциализма СБН, често е критикуван от историците и световната хуманитарна общност.
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естестевно, че ще го разрешат. Да не забравяме, че в Столична обищина преобладата ГЕРБерасти, тоест фашисти.
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Луков е фашистки генерал, наредил лично разстрела на 8 деца-българчета край габровското село Ястребино. Срамно е да се чества. Това е все едно да се чества Хитлер в Германия. Но от Фандъкова всичко може да се очаква. Да не забравиме на кого служи.
38
7
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
Антидемократични комунистическо-фашистки идeологии.
37
4
 
23
 
! Отговори
Да преди 10 години
Ако имаше повече големи българи,като Христо Луков,сега доносници нямаше да ни управляват.
36
2
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
до 33
35
2
 
2
 
! Отговори
да преди 10 години
До Анонименда. ама все такива си избираме
34
2
 
26
 
! Отговори
ми4 преди 10 години
А ние не искаме ДПС в България !
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убит от Виолета Якова, 20 годишна партизанка от различни партизански отряди, пред очите на дъщеря му.
32
2
 
25
 
! Отговори
точно обратното преди 10 години
Напротив, точно ДПС и в частност Местан насаждат междуетническа омраза, тази партия изрови една огромна пропаст между етносите. Наместо да се чуди Фандъкова, по-скоро трябва да се сезира прокуратурата за насаждане на омраза от страна на г-на...
31
1
 
18
 
! Отговори
Нервен преди 10 години
Не този няма какво да каже друго, други проблеми само Луковмарш му е пр-***.Като се има в предвид, че към момента се вадят всякакви керливи ризи с цел разконцентриране на населението. Всички дейностти на териториторията на България към момента от страна на правителството са Анти хуманни, геноцидни, и унищожават културните ценостти на Българския народ. До такава степен не се знае кой кои интереси защитава в Българския парламент, че дане кажа всички други но само не Българския интерес. Ние сме роби
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo si kurnaz Mestane ama vze poiska bylgarska oxrana da te pazi ot liubovta narodna.Byz tee gadino mrysna.Spokoino li spi6.Smee6 li da se porazxodi6 iz Sofiq a gadino.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега не иска Луковмарш,после няма да иска да се говори на български език и т.н
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CQL NAROD VIJDA 4E DPS I BSP SA GOTOVI V IMETO NA VLASTTA I MAFIQTA VOINA DQ NAPRAVQT
27
2
 
15
 
! Отговори
Човек преди 10 години
До Рали1И сега тези от ДПС плашат етноса в България,добре че били в управлението иначе не им се мислело какво ще стане.Първо те не могат да мислят,те изпълняват,второ ДС мисли место тях, *** от тази долна партия нямат и най-малката заслуга за напредъка на страната.Сега тези от ДС се възраждат с партията на БАРЕКОВ и спонсорирана от ПЕЕВСКИ,майка ни жална ако вземат и два процента на изборите.Ще си дават на обрачи и кръгове около тях,за БЪЛГАРИНА пръста на Местан,ама средния.Долу ДПС и БСП
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадливите политици мразят истинските родолюбци като ген. Луков. Какво дава право на твари като местан да плюе срещу истинските герои?
25
3
 
30
 
! Отговори
ivailo1403 преди 10 години
Турчин да ми казва кой българин да почитам,няма как да стане.