Рискът да се строи в парк "Странджа" не е отпаднал!

Срещу BG може да има наказателна процедура, алармира Павлова
Обновена: 12 фев 2014 13:54 | 12 фев 2014 13:52, Надежда Бочева
25
Рискът да се строи в парк "Странджа" не е отпаднал!
Лиляна Павлова Снимка: архив, БТА

Срещу България може да започне наказателна процедура за застрояване в парк Странджа. Това заяви депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова пред парламентарната екокомисия. Тя и съпартийците й опитаха да прокарат решение, с което да задължат министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на околната среда Искра Михайлова да предприемат действия по отношение на общия устройствен план на община (ОУП) Царево. Рискът да се строи в парк "Странджа" не е отпаднал, твърди Павлова.

Припомняме, че общината има действащ ОУП от средата на януари, но това провокира протести на екоорганизации, според които има сериозен риск да се застрои парк Странджа.

Още по темата
Междувременно на 7 февруари министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала заповед за изменение на ОУП на Царево и задание за проектиране. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи вчера, че е издала принудителна административна мярка за спиране на ОУП на община Царево до влизането в сила на новия план с изготвена нова екологична оценка.

Въпреки че планът на практика е „замразен“ и предстои процедура за изработването на нов, според Лиляна Павлова (ГЕРБ) заповедите на Терзиева и Михайлова са обжалваеми и ако паднат в съда, в Царево ще може да се строи. Павлова посочи пред комисията, че действията на министрите са провокирани от протестите, обществения натиск и писмо от Еврокомисията, пратено до МОСВ.

Трябва ли ЕК непрекъснато да ни казва, че трябва да си свършим работата, попита Павлова.

МОСВ си смени на 180 градуса становището – първоначално твърдяха, че може да има ОУП без екооценка, предвиждащ масово застрояване, посочи депутатът. Затова ГЕРБ внесли предложение от 6 точки, сред които регионалният министър да подготви задание за изменение на ОУП, а на околната среда – да спре прилагането на сегашния план в парк Странджа.

Тъй като действията на министрите от последните дни обезсмислиха гласуването на предложенията на ГЕРБ, депутатите си редактираха текста. Днес те предложиха нови точки - до края на годината задължително да има нов ОУП на Царево и министрите да се отчитат всеки месец в парламента какво е свършено по въпроса. Комисията обаче гласува против проекта на ГЕРБ.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов коментира пред журналисти, че интересът на инвеститорите към Странджа бил за 0,65% от територията на парка. На тази база ще се прави екооценката на ОУП, поясни той.

Според него новият план на Царево не може да бъде изработен до края на 2014 г., както настояват от ГЕРБ, а ще мине поне година и половина.

Костадинов заяви, че не е запознат със съдържанието на писмото от Европейската комисия.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Марио преди 10 години
Какъв риск?? Ставаше сума за 4% от територията там. И щеше да помогне на местните хора да се развиват. Сега зеленият октопод Тома Белев натисна държавата и обрече животът на хората
20
1
 
6
 
! Отговори
жоро преди 10 години
Много са смешни герберите ,все някой друг е виновен за нещо.
19
1
 
6
 
! Отговори
боби преди 10 години
Пвлова да ходи да трамбова някъде за друго не става.
18
1
 
5
 
! Отговори
лудият преди 10 години
Герб разориха държавата друго не знам.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във безсилието си ГЕРБ продължават да плюят по себе си исътвореното от тях!!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гуци Гуци Гуци!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Аве хора, разберете, че изобщо не става дума за парк Странджа, а до него! Това са измишльотини на "зелените" бенджамини, които за пореден път изкривиха нещата!
14
4
 
9
 
! Отговори
ОФ преди 10 години
ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ЧЕДО ОТНОВО ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗЯВЯВА НЕПОДГОТВЕНО-ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ЗАБЪРКАХА КАШИТЕ ПЪК СЕГА КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА-ВЪН ВЪН ГЕРБ
13
4
 
11
 
! Отговори
хъм преди 10 години
Що си мисля, че тоя план беше направен по времето на ГРОБ от кметовете на ГРОБ, одобрен от общинските съвети на ГРОБ и подкрепен от министрите на ГРОБ.Сега плана бил калпав и щели да ни съдят. Тази е толкова нагла и проста, колкото и дебела. И вместо да я питат глупости да я питат кога е завършила магистратура и къде, щото май се указа, че и тая е калинка.
12
4
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Рискът да се строи в Странджа (не от наши хора) не е отпаднал, има предвид хипопотамката. Иначе помня как Тетка Цачева заедно с няколко други видни *** от ГЕРБ безпрецедентно протестираха срещу себе си, по повод протестите на хората срещу застрояването.
11
4
 
13
 
! Отговори
:) преди 10 години
Тези торба с .... защо не спре да се появява по медиите. Това е терор над мъжете в България. Всяко нейно появяване оставя трайно импотентни поне 100 човека.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** изсичат поголовно горите,ама тия еколози никакви ги няма да протестират за това,щото там няма бизнес интереси,няма застрояване и няма пари за платени протести ,тук в Стара Загора в парк аязмото незаконно заселилите се *** си построиха незаконни къщи и секат наред дърветата ,протести обаче за това няма щото няма кинти кой да плаща за протест
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За близо година 672 трола са произвели 10 154 коментара в полза на БСП, разкри сайтът "Биволъ". Виртуалната инвазия се координира от агенцията "Лийдуей Медия Солюшънс", която пуска, следи и грижливо отчита всички активности на интернет "троловете" - профили зад които не стои реална личност, а са създадени с цел да имитират обществена подкрепа и да прокарват поръчкови директиви.След това от "Лийдуей Медия Солюшънс" се отчитат до отдела за медийна комуникация на БСП и лично до червения депутат Антон Кутев. За близо година (март 2013 до края на януари 2014) 672 профила са произвели 1015
8
3
 
9
 
! Отговори
един брой преди 10 години
Неуспешно е гримирана - мога да я бушонирам успешно!
7
5
 
7
 
! Отговори
Шинджи Куростава преди 10 години
ДПС и БСП застроиха цялото черноморие и техните съдии и прокурори заграбиха земите там. ГЕРБ като спряха заменките ореваха яко, сега пак почват да бетонират
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЛЪСТА ГЕРБЕРАСТКА ***
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лиляна Павлова Николова така зе казва, що си крие фамилията, срамува ли се, що ли?поредната дебелана със смачкано самочувствие и озлобена от недъзити си, мачка за собствено удоволствие обикновените български човецисъщото може да се каже за цялата политическа класа
4
11
 
10
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
напред другари, огън по Павлова
3
5
 
10
 
! Отговори
аЗ преди 10 години
ха ха за Пеевски червените *** казват той е прав нищо че е дебел депесар, сега ще има тая е дебела герберка не я слушайте
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА ! АМА КМЕТА НА ЦАРЕВО Е ОТ ГЕРБ !!!Община ЦаревоКмет - Георги Лапчев (ГЕРБ)