Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати

За ГЕРБ замразяването им е солидарност, за БСП - популизъм
Обновена: 11 мар 2014 10:04 | 11 мар 2014 10:04,
235
Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати
Снимка: архив, Булфото

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Още по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Било популизъм да се иска замразяване заплатите на депутатите. А да увеличиш пенсиите с 3-4 лева и то от юли...Това какво е? НАГЛОСТ!!! Къде е чавещината на управляващите милионери, които едва ли живеят от заплатата си, но алчността им е потресаваща и отвращава. Всъщност за мислещия морален човек е ясно, че в условия на фасадна демокрация, когато властта се пази от полицията, тя си прави каквото иска. Така е през целия преход, единствено по вина на БСП и нейните сателити.
190
2
 
4
 
! Отговори
обиии преди 10 години
Само герб са различни от мафията ДПС, БСП и новия клон на ДПС бареков. ДПС си накупуваха депутати... какво ли не правят парите. Тоя *** народ кога ли ще се събуди и да започне да гласува масово за да се отървем от тия които от ден на ден ни поробват купувайки все повече българи. За това е задължителното гласуване е най важно.Смърт на твърдите електорати на БСП и ДПС... гласувайте българи !!!
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те май нямат представа колко хора работят в производствената сфера за издръжката на един депутат, защото парите идват от там, а не от меките столове в парламента.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямат наяждане тези комунисти. Хората изнемогват с по 300-400лв на месец а те с толкова си вдигат и без това високите заплати. Това е подигравка с българския народ!
187
0
 
4
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Нагли .... на хората по 20 лв ей така на сила предизборно, а нашите симпатяги с бели якички с една заплата отгоре. Няма такива наглеци!
186
1
 
1
 
! Отговори
Неам преди 10 години
"елементарен акт на солидарност" - с кого и за какво ? ? ? ?Просто не сте интересни ! ! ! !Спасението ми е, че се определям като "гражданин на планетата".
185
0
 
7
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Няма такава комунистическа лакомия
184
0
 
7
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 10 години
Нямам нищо против пенсионерите и техните доходи, но проблема в момента е работещите бедни. Не е нормално млади хора да работят за 300 , 400 , 500 лв на месец. Това го няма никъде в Европа или САЩ. Раздаването на пари от заеми е най глупавото нещо , което може да се направи. Това говори , че в момента икономиката ни не работи. Така сме до никъде и за никъде.
183
0
 
4
 
! Отговори
бонд преди 10 години
За какъв частен сектор говори този Бесепар .Там парите се изкарват,има ифлация,има риск,има огромни заеми .И дума не може да става за сравнение .Заради това аз,винаги гласувам с не валидна глас..Когато субсидите станат 2 лева на глас,тогава ще гласувам нормално..
182
0
 
9
 
! Отговори
курдоколенко преди 10 години
Заплати ли? По 561 тояги и друм от жълтите павета, всички до един, тунеядци с тунеядци ниедни!
181
1
 
8
 
! Отговори
13 преди 10 години
*** извършват тотална подмяна в страната! Трябва да бъдат спряни!
180
1
 
12
 
! Отговори
Евгения преди 10 години
ЕВала.. 2200 лева са им малко!... Примположение, че имат представителни пари, с които плащат навсякъде.. И безплатен транспорт, хапване, пийване, от тук някой лев комисийка, пт там някой борд...горките...
179
0
 
10
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Според престъпната и терористична партия БКП-БСП-ДС да не си повишиш заплатата това е популизъм, а не е ли популизъм да повишиш пенсиите с 4.50 лв. от юли.И как така точно с 561 лв. на месец трябва да се повиши заплатата на депутатите, а минималната заплата е 340 лв.за милиони Българи.Депутатите трябва да получават 5000 лв. , ако мин.заплата е 1000 лв. Така е в Европа, а не в Африка.
178
0
 
9
 
! Отговори
Ая преди 10 години
Аман от алчните комунисти...
177
12
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Прав си ,Жорж...За да има най после справедливист:Гласувай за : А Т А К А .
176
0
 
15
 
! Отговори
Жорж преди 10 години
Според престъпната и терористична партия БКП-БСП-ДС да не си повишиш заплатата това е популизъм, а не е ли популизъм да повишиш пенсиите с 4.50 лв. от юли.И как така точно с 561 лв. на месец трябва да се повиши заплатата на депутатите, а минималната заплата е 340 лв.за милиони Българи.Депутатите трябва да получават 5000 лв. , ако мин.заплата е 1000 лв. Така е в Европа, а не в Африка."Драги" ми дупетати, ще ви се увеличат заплатите, ако РАБОТОДАТЕЛЯТ ви е доволен. В случая РАБОТОДАТЕЛЯ /НАРОДА/ не е доволен от вас, затова НЯМА ДА ИМА увеличение!ИНАЧЕ... О С Т А В К А !!!!!
175
0
 
2
 
! Отговори
pro преди 10 години
Prezidenta vednaga da stopir tova uveliceniya....jalki deputati koi ste viye marzelivtsi....naroda broyi stotinki te iskat oste 561 lv. golqma usta beeee...
174
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Я , КАК ПЪК ТЕЗИ КОМУНИСТИ ЗАБРАВИХА ДА ОБВЪРЖАТ И ПЕНСИИТЕ НА СЪЩИЯИТ ПРИНЦИП.ВСЪЩНОСТ НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ:ЗАЩО ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ???????
173
0
 
15
 
! Отговори
Пенев преди 10 години
Изтеглиха милиардите, назначиха си своите хора навсякъде, и продължават с наглото си държане, какво да говориме. А този орешарски от километри си личи, че е пионка...
172
0
 
11
 
! Отговори
тони преди 10 години
тези комунистически *** мислят само за тях си депутатските заплати ще се вдигат и плащат навреме а народа ще страда има много хора който 3 месеца не са взимали заплати а тези *** ще си вдигат заплатите и трябва веднага да им се плащат щото ще им спрат тока или водата или кабелната защото заплатата им все не стига за всичко