Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати

За ГЕРБ замразяването им е солидарност, за БСП - популизъм
Обновена: 11 мар 2014 10:04 | 11 мар 2014 10:04,
235
Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати
Снимка: архив, Булфото

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Още по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
5
 
! Отговори
Пиша от село преди 10 години
Единствен Волен Сидеров подвига въпроса за доходите на Народа.Нито Герб(там има финансови рестрикции)нито Бсп дясна *** партия нито Дпс либерално-феодална партия повдигат този въпрос.Защо ли?А сега Мутренската система помпа платено техния рейтинг и да не гласувате за тях все тая...те си купуват депутатските места.Ако на този фон Сидеров е супер ЛОШИЯ и заради него сме така(Неуправлявал страната)значи всички вкупом трябва да си пием хапчетата но ако може да не са от розовите.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако ГЕРБ гласува за увеличение на депутатските заплати, трябва да бъдат заклеймени като БСП, ДПС и Атака и да бъдат наказани и четирите партии на изборите!
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популизъм? !! Смях. А какво са двата лева към пенсията дето комунистите дават?? И то това е Популизъм.
108
0
 
8
 
! Отговори
Не щем ний богатство преди 10 години
Омръзна ни с тези Мажоритарни идиотии..този бил честен оня бил от БАН трети пък бил професионалист-другия с Морал...леле да умреш от смях...че нали са родени и живеят в БГ откъде толкова ценности за кандидат Депутати...всичко е заради ПА-РА-ТА!Матряла докога да ви го набивам в наивните кратуни тази ФАКТОЛОГИЯ?Трябва да се СМЕНИ СИСТЕМАТА ЧРЕЗ РЕВОЛЮЦИЯ ТОГАВА ЩЕ ИМА ОПРАВИЯ ДРУГОТО Е ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО..РЕВОЛЮЦИЯТА МОЖЕ СПОНТАННО И РАДИКАЛНО БЕЗ МИЛОСТ ЗА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ...иначе Депутат и АЗ!
107
0
 
8
 
! Отговори
az- преди 10 години
"заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения"Значи определено трябва не да се замразява, а да се намалява.След освобождението депутатите са работили без пари и пак са вършили 100 пъти повече работа.Да искат увеличение от тия за които работят.
106
1
 
9
 
! Отговори
Сериозен Политик-ЕС преди 10 години
Отдавна сме ви окрали като Народ-25 годиниСтига битовизми мисля е ясно криза е ..за вас не за НАС всички които си се изредихме и пак ви се изреждаме да ви Управляваме ГЕРБ-БСП-РАМАДАН-КОСТОВ-КУНЕВ-ПРЪМОВ!Няма пари...и който иска 700 евро заплати и пенсии е луд-психопат и да си пие хапчетата.Няма пари бедна е Държавата и стига вече по тази тема защото е скучна.Много молим населението да не пита вече-отново е скучно спрямо защо тя е БЕДНА- справедлия Български съд ясно каза няма ВИНОВНИ!
105
1
 
4
 
! Отговори
sbh преди 10 години
Аз съм съгласен да си увеличат заплатите, ако в замяна на това обявяват на всеки 6 месеца как разходват парите, които им се отпускат като субсидии. Освен това да бъдат проверявани стриктно от Сметната Палата данъчните им декларации и да им се прави пълна финансова ревизия, да се установи точно това което имат в действителност и това дето са обявили! Само в този случай съм съгласен.
104
0
 
6
 
! Отговори
ppq преди 10 години
До Анонименкакви 10 мрз. трябва именно да се се махнат тези съотношения. ако вдигнат мрз с 10% това е 30 лв, а 10 % на 2100 е 210 лв. много по радикално трябва да се действа. на нас не ни тежи тяхната заплата, на нас тежи това, че на народа са ниски
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 110 Ами ти каква заплата вземаш? Едва ли е 1000 лв., колкото една чистачка. Ако си чистач, дупе да ти е яко да чистиш за 250 лв. на месец.
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вали Волен щеше да увеличава минималната пенсия с толкова, а то се оказало депутатската му заплата ще скочи с толкова. ***!
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати"Събират за адвокати на-родните изеддници.Да си ги носят в гроба.
100
0
 
3
 
! Отговори
До Доколенков №102 преди 10 години
За действителността, до която сме докарани звучи ЧЕСТНО!Точно поради партиите се караме като кучета, а проблемите не само си стоят нерешени, но и се задълбочават.
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде го има този цинизъм в НАЙБЕДНАТА страна в ЕС депутатите сами да си вдигат заплатите и то солидно... Но от друга страна щом хората си траят, значи няма проблем.
98
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 10 години
не се наядоха!!! те не са хора с убеждение и желание да помагат на хората - службогнци и корупциоиди!!! и 50 души са достатъчни, но е още по-добре всичката власт да е в местните власти - по лесно ще ги следим. Децентрализация и граждански контрол!
97
0
 
12
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
По 2000 лева заплати за депутатите и НИКАКВИ други доходи! Който вземе 0,01 лв. повече-да се обеси публично!Забрана на партийни пари! 0,00 лв. в партийните каси! Която партия наруши това, се заличава от регистъра!Добре звучи, нали?Като се събудиш и краката ти отвити!
96
0
 
7
 
! Отговори
дд преди 10 години
преди да има референдом за избония кодекс , първо да се напави такъв за правелника за задължениа и права на народните предсталители
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутатите работили много и за това трябвало да получават повече. Като гледаме почти празната зала и факта, че присъствуващите или четът вестници или си гледат таблетите сме на друго мнение, но кой ни пита. Да не говорим, че от трибуната лъхат само омраза, упреци, обиди, а в последно време и неприлични жестове. Очакваме в скоро време и звучни българо-турски псувни. Изобщо бардака НС е пълен с нечистоплътни компрометирани личности начело с Миков, Станишев, Местан, Сидеров, Чукулов, Цветанов и др.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аи-95 32,98 рубля за литр.ЛЕВОВА РАВНОСТОЙНОСТ 1.27 ЗА ЛИТЪР БЕНЗИН КЪМ ДНЕШНА ДАТА ,ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В ЕВРОПА НЯМАТ КРАЙ.КУТИЯ МАРЛЬБОРО 2.50 В ЛЕВОВА РАВНОСТОЙНОСТ ,ОТ ДНЕС ВОДКАТА ПОСКЪПВА ЦЕНАТА Е 199 РУБЛИ В ЦЕНА В ЛЕВОВЕ 7.60.ЖИВА ТРАГЕДИЯ Е ЕВРОПАТА ВИ! КОЙТО МОЖЕ ДА СМЯТА РАЗБИРА КОЙТО НЕ ВЯРВА В НИЩОТО.СЛУГИ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТОВА Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм с две ръце да си вдигат заплатите , но има едно условие , да са допринесли затова. Увеличението им да идва от работеща икономика , от висок растеж и значително увеличение на БВП . При тези условия да си увеличат заплатите с 30 % както са направили , но с толкова да се увеличат и доходите на всички останали българи.Но реалността е друга , чуждите инвестиции клонят към 0 ,никакъв растеж ,замръзнала икономика и увеличенията си ги покриват със ЗАЕМ след ЗАЕМ . Дотук за 10 месеца 4 млрд дълг
92
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личи , че повечето в този сайт са ***. Вместо да се замислят как да увеличат доходите си, те седнали да гледат в канчето на другия. Депутатите са лицето на България, да не би да искате да вземат минимална заплата. Нормалната депутатска заплата трябва да бъде 5 - 6 000 лв. Та то една чистачка на някой места взима 1000 лв.