Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати

За ГЕРБ замразяването им е солидарност, за БСП - популизъм
Обновена: 11 мар 2014 10:04 | 11 мар 2014 10:04,
235
Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати
Снимка: архив, Булфото

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Още по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
Noone преди 10 години
Ето това е статистиката отново ( очевидно някой е махнал мойте коментари ) tita.bg/page/318
150
4
 
1
 
! Отговори
Noone преди 10 години
За тези който не могат да смятат :държавата събира от данъци : 56 билиона лева или 56008 милиона лева всяка година и после тегли заем защото не стигат за бюджета а вие дигате врява за 1.4 милиона на година
149
3
 
3
 
! Отговори
noone преди 10 години
Според данните това са приходите от миналата година : 56008142000 лева. който НЕ стигат за нищо според управляващите, а вие се палите за едни 1486080 лв на година. ...
148
1
 
11
 
! Отговори
гнус преди 10 години
До вихър:Лъжеш,най - нагло и манипулираш! Предните си замразиха заплатите!
147
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха сега кажете че матриалът в България не е лош след като вместо да ги измете с голямата метла всички се джавка по форумите
146
3
 
5
 
! Отговори
noone преди 10 години
Не знам защо се палите за някакви си милион и половина на година при положение, че държавата харчи в пъти повече, заради неоптимизираният държавна администрация и тъмни сделки.
145
0
 
14
 
! Отговори
бб преди 10 години
напълно съм съгласен със студента,НО трябва всички които се изтеглиха навън,да се върнат първо и да се вдигне целия народ като един.Щото 2млн.навън,чакат пенсионерите тук,да променят нещо.Няма как да стане.
144
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да вземат заплата само след отработени 8-10ч на ден но отработени а не отспани в противен случай да се намалят с 1700лв
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като си вдигнат заплатите отчитат ръст на средната работна заплата в страната и после празноглавците казват това правителство повиши доходите"-но кои доходи техните и стига вече с тези помощи на пенсионерите много ясно че на тях ще дадат та нали те гласуват за БСП и ДПС не децата а децата и те искат да ядът но нямат право на глас
142
0
 
14
 
! Отговори
Проклети политици преди 10 години
Да им ... и на едните, и на другите!
141
0
 
26
 
! Отговори
студент в германия преди 10 години
Добре де, във форумите сме много големи, бесим, колим, бием ги с тояги, наказваме ги, вземаме си обратно всичко - смело и геройски. А, на живо? П*тка. Българина е страхлива п*тка. Пускайте колкото искате минусчета, но факта си е факт - тяхната наглост е отражание на нашата неспособност за обединение и създаване на гражданска отговорност.
140
24
 
4
 
! Отговори
вихър преди 10 години
По времето на Герб ,те не благоволиха да си замразят заплатите ,защото са алчни *** ,а сега от завист тръгнали да претендират сегашните управляващи да си замразят заплатите ,да ама разликата е ,че сегашните работят усилено за положителни промени в страната и са си заслужили парите !
139
3
 
13
 
! Отговори
е ми.. преди 10 години
До пенсионерите, дето си гласуват под стой и от носталгията по лъжата - социализъм: След поредната кражба на 3-4 милиона от абсолютно не нужната ограда,те са още по богати,а вие сте с 4.50лв. увеличение на пенсиите. Продължавайте, от този ви избор,не страдате само вие!
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато и на народа заплатите станат по 2-3000 лв нека и тия си ги вдигат.ама при тая всеобща беднотия да си променят заплатитите ,не е редно.скоро народа пак ще излезе с коловете по улиците
137
0
 
19
 
! Отговори
студент в германия преди 10 години
Наглост.
136
2
 
43
 
! Отговори
Мразя Червен Трол преди 10 години
Добре де , хората мрът от глад по улиците те заплатите ще си дигали щото заплатите в страната растели ? Тези хора страдат от комплексни психически заболявания! Ще качим заплатите на робите с 10 лева а нашите с 560 ...извинението е че вдигнахме заплатите на робите с 10лв ! Това не ми се вижда нормално ...нормално мислещ човек никога не би измислил нещо толкова тъпо и нагло ..но да не забравяме ..комуниста род , държава , майка , баща, дете не признава! готов е да избие всички за да краде!
135
19
 
1
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Плюя ти на Муцуната140Беден си защото си глупав :). Заплата от 2000 лв. лично ти можеш само да сънуваш :). А понеже освен глупав си *** и *** и извън България няма да изкараш нищо :).Всъщност като гледам постоянното ти присъствие във форума и канското озлобление срещу всичко и всички стигам до извода, че ти си безработен :). В този случай теб какво те касае изобщо каква ще е мин. средната и т.н. заплати в Бг. при положение винаги ще е 0
134
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако искат и да си ги вдигат и с 1000лв,това заслужаваме ,когато се вдигнаха студентите на ПротестНе ги подкрепих ме, наричаха ги *** платени,вкараха провокатори.Ако ние не се вдигнем и не си потърсим правата няма кой,не заслужават да ги избираме отновоПо добре да се гласува ,но в листата да не отбележим никой
133
16
 
7
 
! Отговори
az- преди 10 години
"Бойко бил ***, Цветанов бил физкултурник, Цачева била грозна. На ви сега кумунистически агентски елит. После защо била мизерна България. Защото народът е ***. Толкова ***, че не осъзнава кое е добро и кое лошо за него."Боце, Цоце и Цецка определено не са добро нито за хората нито за държавата!
132
1
 
12
 
! Отговори
Плюя ти на Муцуната преди 10 години
Това ни го кажи на живо мишльо че заплата от 2000 лева нямало кой да ни даде защото видите ли не сме си я отработили и някак си сме по долни от Англичани и Германци.Мишльо ще ти стиска ли на живо да ни учиш на уродско менторство?ЩЕ ТЕ РАЗЧЕКНЕМ БЕ *** ЗАЕДНО С ТВОЙТЕ ГОСПОДАРИ КОИТО СА ТИ ИЗМАНИПУЛИРАЛИ МАЛКОТО МОЗЪЧЕ ДО ТАМ ЧЕ ДА СИ СРЕЩУ НАРОДА СИ!А НА ТВОЙТЕ МЕНТОРИ-ГОСПОДАРИ КОИТО СЕ СКЪСАХА ОТ ЖИВОТ ОТ НАШИЯТ ТРУД И СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ ЩЕ ИМ ЗАБИЯ ЕДИН ПОДОСТРЕН КОЛ У ГЪЗО!МИЛОСТ НЯМА