Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати

За ГЕРБ замразяването им е солидарност, за БСП - популизъм
Обновена: 11 мар 2014 10:04 | 11 мар 2014 10:04,
235
Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати
Снимка: архив, Булфото

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Още по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
29
 
! Отговори
Беден преди 10 години
От техните заплати зависели ....други бюджетни заплати, те като се вдигнат, дават база за ново преизчисление на депутатските заплати и.....така до края на света..Защо не вземете да си изчислявате заплатите на база заплата на работещ в промишлеността, на база среден доход на човек от село....тогава ще вземате не повече от 100лв, които пак ще са ви много!Колкото и пари да си раздавате и колкото подаяния да давате на електората си, ВИЕ сте история, част от лошото ни минало....
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По заплатите им ще ги познаете...
9
0
 
37
 
! Отговори
безсрамие преди 10 години
Ало,къде видяхте повишение на средната заплата? И ако вашата от 5000-6000 и моята от 500 се съберат,дали хората получават по 3000 бе?Изключителната ви алчност и гьосуратлък ще ви изядат главата,барабар в псевдосоциалната ви политика,наглостта да получавате и по 50млн държавни субсидии и още по-голямата да се смятате за богоизбрани,чийто живот е национална ценност и трябва да се брани с хилядна полиция и вечно нови коли за да си развявате туловищата за да не правите нищо за нас-народа
8
0
 
42
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Нагъл, по- нагъл, още по- нагъл, най най нагъл, Български политик в последните 25 години!... Ей , *** такива......... Някой от вас подавал ли си е носа извън далаверите на това което се води "Парламент" за да види с колко на месец живее целокупния Български Народ?!?! Вашето "УВЕЛИЧЕНИЕ" има хора,които го взимат за 2 месеца труд като кучета някъде! Или за 3 месеца някой пенсионер , който не знае първо да си плати тока или да си купи лекарствата!!!.... Какво е това БЕЗОЧИЕ И БЕЗСРАМИЕ?!?!...:(!
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e комунистите нямат граница за тяхната наглост
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все пак правителството е социално, трябва да се вдигат заплатите. Нека започнем от депутатите, те са най-работливи :)
5
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
***,наглоста ви няма граници на всеощата немотия на хората.
4
0
 
55
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Мразя ви в червата всички политици!!! А живейте с 500 лева на месец, но Видовден идва, заслужавате да страдате, страдате и пак да страдате! "Стани, стани Юнак Балкански"
3
0
 
58
 
! Отговори
HidAn преди 10 години
Добре де нали вчера ****алския ни премиер каза, че 1 млн пенсионери живеят под прага на бедността и ще и дадат 20-25 лв.А те техните ще си ги увеличават със толкова много ????????Еми така ще бъде като им оставяме да правят каквото искат могат и още повече да си ги увеличат.Защото трябваше да станем като Украйна а не да и викаме оставка 1 година и край.Тях ги боли онази работа какво искаме и какво ще е добре за нас.И кой *** освен турците и *** гласува още за БСП и ДПС
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ГИ ВДИГАЙТЕ ЩЕ ПАДНЕТЕ ОТ ВЛАСТ ,СПОМНЕТЕ СИ МОНОПОЛИТЕ ТАМ ОЩЕ НЕ Е УТИХНАЛО НИЩО ЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРОТЕСТИТЕ СА СПОНТАННИ ДНЕСКА ТИХО УТРЕ ШЕ ЛАПАТЕ БАХУРА С ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ САМО ЧЕ КОЙ ЩЕ ГИ ВЗИМА ????КАТО ВИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ПАРЛАМЕНТА .
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народните представители, не трябва да получават заплати, както бе през соца. Да си работят по специалностите. Еден ден, на месец, да идват в НС и да вдигат и свалят ръчичките си.