Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати

За ГЕРБ замразяването им е солидарност, за БСП - популизъм
Обновена: 11 мар 2014 10:04 | 11 мар 2014 10:04,
235
Кой иска едни 561 лева? ГЕРБ и БСП в спор за депутатските заплати
Снимка: архив, Булфото

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Още по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
2
 
! Отговори
полезно преди 10 години
Според чл. 70(3) от ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА "През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини." Така,че карайте през деня във хубаво време на габарити а на полицаите които ви спират цитирайте това.
130
2
 
7
 
! Отговори
az- преди 10 години
Луд изяжда сто зелника по-луд е който му го дава. Чудя се какво ни пречи да поискаме референдум с два въпроса - следва ли партиите да получават държавна субсидия и следва ли депутатите за обществена работа да получават възнаграждение?Мисля, че ще има добра активност, а ще е крачка в правилната посока. Без заплати и привилегии доста плява от парламента ще се самооттегли.
129
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко бил ***, Цветанов бил физкултурник, Цачева била грозна. На ви сега кумунистически агентски елит. После защо била мизерна България. Защото народът е ***. Толкова ***, че не осъзнава кое е добро и кое лошо за него. Само в пасенето на овце го бива явно. Който може повече е отдавна в чужбина. Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Българският ум умее само последното да прави.
128
1
 
12
 
! Отговори
финансист преди 10 години
Според престъпната и терористична партия БКП-БСП-ДС да не си повишиш заплатата това е популизъм, а не е ли популизъм да повишиш пенсиите с 4.50 лв. от юли.И как така точно с 561 лв. на месец трябва да се повиши заплатата на депутатите, а минималната заплата е 340 лв.за милиони Българи.Депутатите трябва да получават 5000 лв. , ако мин.заплата е 1000 лв. Така е в Европа, а не в Африка.
127
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Не мога да преценя , може би, че работната средна заплата на българина е около 1000 лв. и се взема за база при определяне на депутатските заплати. Излиза, че базата на определяне на пенсиите е неправилна. Не е редно те да са 215 лв. мин. на база заплата 5000 лв. къде останаха парите в плик?
126
6
 
7
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Ще ви таковаме130"Направете средните заплати 2000 лева-1000 евро."Твоята заплата няма кой да я направи 2000 лв. Заплата не се прави ами се изработва.
125
1
 
13
 
! Отговори
Да ви го натаковам преди 10 години
Ще ти напрая главата на кайма дето сега ме подиграваш за нещо което ми е супер нервно и първосигнално.Избягвайте така да се бъзикате с нас на живо като искаме 2000 лева заплати да не ви сплескаме кратуните на мига от там да дойде спонтанна революция и да си вземем парите сами от богатите ви кьщи,банки и молове.Сега ни се подигравате като искаме нещо нормално относно живота ни като Хора ама помнете скоро ще ви бием ама много ще ви бием с прътови по тиквите ви нагли.Друга оправия няма с ***.
124
0
 
10
 
! Отговори
az- преди 10 години
До дядоМи аз кат им гледам имуществените декларации на тия хайлази у парлиаменту то такъв с по-малко имущество и спестявания от 2-3 млн. няма.
123
1
 
16
 
! Отговори
az- преди 10 години
300 хайлазина по 560 лв. на месец за една година прави над 2 млн. лв.Миков друже те ги норичай както искаш, но при положение, че за онкоболните и болните деца няма пари за лекарства, училищните бази са пълна скръб и т.н. и т.н и оправданието е винаги, че няма пари, да се ръгнат 2 млн. за 300 души за мен е гьонсуратлък с колосални размери!
122
1
 
21
 
! Отговори
Ще ви таковаме преди 10 години
Направете средните заплати 2000 лева-1000 евро.Нямам 100 живота да ви *** майката долна дето ни учите това онова неможело пък вие политици,бизнесмени и разни други *** се скъсахте от живот какъвто и през Комунизма няма.Искам 2000 лева заплата и не ми дреме от къде щото иначе ще ядете дървото дето се натискате за депутати народни събрания и ред такива...разбрахме ли се *** такава?
121
10
 
8
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Добре де,Президента е преуспял милионер,има огромен брой собственост и преуспяващи бизнеси,не би ли трябвало да дари заплатата си ,която възлиза на 5 бона и половина на месец на сираци,болници,приюти и т.н.-на все нуждаещи се хора?!Какво обаче прави той-още с влизането си в Президентството,Дянков му увеличи издръжката с над милион и той горкия отиде с челядта си на олимпиадата в Англия,в супер луксозен хотел...нито той нито ,който и да е било Президент имат моралното право на това!Жалка работа!!
120
0
 
20
 
! Отговори
az- преди 10 години
Наистина се чудя на акъла на Миков и компания. Само преди няколко месеца едва отърваха кожляка от народната любов и въпреки това отново и отново се чудят как да дразнят хората. Било справедливо да си вдигнат заплатите и от сто кладенеца глупости вадят. Справедливото е като си избран с 18% и си се осрал да си ходиш. Чета им простотиите колко били икономисали.Кво сте икономисали бе, като хиляди жандарми ви вардят всеки ден от народната любов! Тия излишни разходи кой плаща?
119
0
 
10
 
! Отговори
На село така говорим преди 10 години
Народа още ли се кара за ГЕРБ-БСП...едните били десни другите леви...аман.То след 1990 година всички са едно.ПАРИ-МУТРИ-ПОЛИТИЦИ-БИЗНЕСМЕНИ.Няма леви няма десни...НЯМА И ДЪРЖАВА.Има един Бог за десните от време оно до Борисов както за другите десни от Луканов до Станишев и то е ПА-РИ-ТЕ...ама за тях и техните роднини.Имаш ли ПАРИ окрадени от Народа ти вече го държиш гладен от там той става *** а после му вменяваш и Менторство тип Ханке да слушка докато си правите театрото тип Политика.Да ви ..
118
0
 
10
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Значи тези,които се изказват положително за правителството и политиците ни могат да коментират и да им седят коментарите,другите се трият веднага.Свобода на словото my ass!Яко цензура...
117
0
 
10
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Ха,коментара ми пак изчезна!Ясни сте :)
116
3
 
7
 
! Отговори
Бизнеса-БГ преди 10 години
Ей матряла...колко работа да ви даваме ние Бизнеса БГ---ама ни се кукунижите...малко ви били 360 лева та дори представете си 420 лева заплати.Къде се намирате вие шизофреници.Сидеров е луд луд луд...няма откъде да ви вземем тези заплати които той иска и проблема е решен.Повече като вас трябва ясно да му казват на Лудия Сидеров че неискат 700 евро заплати...обяснете му го на тоя ненормалник бе...няма от къде да ви даваме на вас простолюдието 1400 лева заплати????Луди ли сте?До 420 левчета.ОК?!
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Украйна солидарни с народа заради кризата радата се намаля на половина спират се покупки на мерцедеси лапропи и други екстри секр помощници т нТука нашите всички заслужават съд или пребиване с камъни
114
2
 
5
 
! Отговори
Депутат-ЕС преди 10 години
Граждани нека запазим възпитания тон и толерантното отношение един към друг.Разберете ясно скъпите ни коли са за да могат бързо да вървят до вас нашите избиратели които денонощно мислим.А приятната обстановка с евтина луксозна храна е защото ние като ваши избранници трябва да сме сити за да работим...за вас.Това е истината и който не я разбира и иска 700 евро заплати за Народа ни (който много обичаме)е луд-психопат и да си пие хапчетата.Радвам се че има разумни Граждани които стягат коланите!
113
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми да си ги вдигнат, те хората, толко мъка събраха.. живи да ги ожалиш.. как ше живеят без тези 560 лв не знам.. не че не им плащаме за всичко.. *** да си ги вдигнат с още 560.. *** и капутите.
112
0
 
5
 
! Отговори
На село сме Умни преди 10 години
Волен Сидеров провокира мисленето на Робския Народ с 700 евро заплати и всички скочиха срещу него..барабар с Подкрепа които трябва да се борят и грижат този Народ да има високи доходи.Е след като по Сидера плюят и бедни платени бедняци че неможело нямало пари и разбирате ли криза било(супер лицемерие за *** на фона тази новина)вие КАКВО ИСКАТЕ ОСТАНАЛИТЕ?Ето по Медии-Интернет и цялата пропаганда на Мутренската система ясно заклеймиха Сидера като ви казаха-вашите деца-внуци ще са като вас!