ГЕРБ с интересен подход - иска вотове за успешни политики

Орешарски: Позитивните тенденции в енергетиката са налице
Обновена: 10 май 2014 15:24 | 10 май 2014 15:15,
57
ГЕРБ с интересен подход - иска вотове за успешни политики
Снимка: БТА

Опозицията проявява интересния подход да внася вотове на недоверие за сравнително успешни политики. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг след правителственото заседание в Ловеч по повод намерението на ГЕРБ да поиска вот на недоверие за провал на кабинета в сектор енергетика.

„Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки e ребалансиране на цялата система“, подчерта Орешарски.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов.

„Спомняте си, че преди близо година народът изгони това правителство“, отбеляза Стойнев. Той изтъкна, че международната кредитна агенция Фич даде изключително позитивна оценка на предприетите стъпки от настоящия кабинет в енергийния сектор. „Свършеното от правителството за близо една година наистина не бе малко“, подчерта министърът.

Южен поток е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година, заяви от своя страна Орешарски.

„Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa“, подчерта премиерът.

Стойнев отбеляза, че по план тази година трябва да започне строителството на Южен поток.

„Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа“, каза министърът.

Още по темата
Този проект, ако опозицията си бе свършила работата през тези 3,5 години, отдавна трябваше да бъде построен. За една година ние свършихме доста работа, която да ни доведе до започване още тази година на строителството на сухопътната част, а морската част ще започне през юли и август", обясни Стойнев.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че е договорил документите за проекта "Южен поток" да се подпишат със спазването на всички европейски процедури, „така както се пише по книга“.

По отношение на НЕК министър Стойнев отново напомни, че при управлението на ГЕРБ компанията е водена към фалит. „Ясно показах и доклада на инспектората за периода 2009 г.-2013 г. и нарушенията, които са правени при предишното управление. Имаше бизнес план, приет от ръководството на НЕК, който целенасочено водеше компанията към фалит. Ако бяхме спазвали този план, тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн.лв., а следващата година – 700 млн.лв. Сега тези намерения на предишните управляващи няма да се сбъднат. Бизнес планът е изцяло променен и имаме професионално ръководство“, каза Стойнев.

Той напомни, че още преди две години е трябвало да има реално разделение на НЕК и на ЕСО, което обаче не се е случило.

Министър-председателят коментира ситуацията в Украйна, като  заяви, че подкрепя дипломатически и политически усилия за разрешаване на конфликта, а не насърчаване на по-екстремистки  действия от която и да е от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
18
 
5
 
! Отговори
ИИИ преди 10 години
ГЕРБ са ***. Боко рече, че досега да е построил южен поток, все едно зависи само от българия построяването му. хубаво е, че напомнихте, че е европейски проект,
8
20
 
5
 
! Отговори
митко преди 10 години
Бойко в затвора там да иска оставки.
7
19
 
7
 
! Отговори
лили преди 10 години
Бойко го интересува само какво може да се открадне и като не може да краде пречи на правителството .
6
9
 
23
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
Айде да се връща Бойко вече, че тези тотално *** положението.
5
5
 
13
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
4
19
 
6
 
! Отговори
стефан преди 10 години
Нищо смислено не може да се очаква от Герб след като лидера им е Боко тиквата.
3
6
 
14
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Тия ненормалници кога ще се махнат и да спрат да ръсят глупости и лъжи.А пък другаря Стойнев със сигурност ще го изритат когато се повищат цените на тока и на всичко останало след него.***,да не мисли че хората са толкова глупави
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за това ли тая сутрин земеделците ще затварят магистрали...... отново ?????GG много успешна политика водите...... ама друг път.
1
5
 
21
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Не само не открихте 250 хил. работни места, ами закрихте няколко десетки хиляди. Какво стана с Южен поток?! Защо не се строят магистралите, които ГЕРБ започнаха? Оставка нещастници!