Президентството не е партийна централа, скочи Попова

"Не може да казва кога правителството да подава оставка"
Обновена: 15 май 2014 10:12 | 15 май 2014 10:12, Камелия Цветанова
147
Президентството не е партийна централа, скочи Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
14 май 2014 13:49
162
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Искам евродебат1. Кога ще станем пълноправни членове на ЕС, като влезем в: Шенген (свободно двшжение на хора) Еврозоната (свободно движение на капитали) - Кога ще се изравнят селските евросубсидии (икономическа равнопоставеност) Ще получим Средни доходи 40% от средноевропейските (изискване на договора с ЕС)2. Или поне кога ще заживеем по-добре от бездомните кучета:- С Минимален трудов доход от 913лв.= Обществен (562лв) + Социален (351лв) минимуми, за да се осъществи възпроизводство на населението.Кой ще каже КОЙ, КОЙ, КОЙ???.
117
9
 
9
 
! Отговори
Ников преди 10 години
Тази баба яга се продаде на капутите заедно с цялото си семейство. И тя и зет й който беше направен депутат от герб , се продадоха като магистрални *** на пеевски и компания.
116
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената постъпка на Плевнелиев която заслужава укор от досегашния му мандат беше посещението му в Сочи за путиниадата, защото тогава все още вярваше че Русия е добронамерена към България и позволи да бъде унижен от Путин а с това да бъде унижена и България. Днес Плевнелиев осъзна че Русия гледа на България единствено като на територия която трябва да бъде заграбена. Щом това може да се случи на украинците най-близкия народ до руснаците, дваж по вероятно е да се случи и на нас.
115
6
 
7
 
! Отговори
Jorkata преди 10 години
Po-golqma Shushumiga ot Plevneliev nqma!! Imame si prezident Jena za purvia put v rodnata istoria :) Rosi Plevnelieva ;)
114
3
 
10
 
! Отговори
Чехъла Крадец преди 10 години
Агенция .... публикува позивна на Иво Прокопиев, разпратена до подчинените му медии с нареждане как да бъдат защитавани трите ЕРП-та, срещу които ДКЕВР започна процедура за отнемане на лицензите. Прокопиев инструктира подчинените си как да защитават енергийните дружества и как да задействат пропагандната машина в полза на техен интерес, за да не се стига до отнемане на лицензите им.
113
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е моя президен, той имаше мъжеството да осъди държавния тероризъм на режима в москва.
112
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е моят президент и аз се гордея с неговата пробългарска позиция по всички въпроси. За съжаление Попова е вице само за част от "българите" тези които се събират на Бузлуджа и язовир Копринка всяка година за да пеят руски песни и да развяват руски знамена и само изядените от тях кебапчета са български. Тези "българи" днес крещят проруски лозунги в центъра на София и горят знамето на ЕС пред одобряващите очи на кандидата за еврокомисар Сэргэй Дмитриэвич.
111
3
 
13
 
! Отговори
Х преди 10 години
Според Попова президента за да бъде на всички българи трябваше да се съгласи корумпирани магистрати да влязат в конституционния съд.И за да има мир трябваше да се съгласи на много други явни узаконявания на тясно партийни интереси.Това означава че е съгласен с тези явни нередности.Когато едно правителство води страната към провал президента трябва да има мнение,което да е в полза на държавата.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ ДОВИЖДАНЕ ТОГАВА!
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази женица ли беше съдийка по делото "Опцвет"? НАРОДЕ!!! Плиткоумен НАРОДЕ!!!
108
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изключително нагла и алчна жена.Ако е толкова честна и достойна ,да напусне президентството,а не да плюе ,а после да си изкарала мандата!
107
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на Маргарита.Оказа се че тъмничката велинградчанка има повече морал и достойнство от цялата милиционерска *** , наречена ГЕРБ! Браво!
106
9
 
19
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Първо тази е като развалена латерна. Не дава да и зададат докрай въпрос и почва да бърбори безспир. Второ мисълта и е несвързана, почти не отговори на въпросите които едвам успяха да и зададат водещите. Трето през цялото време говореше за институцията като че ли е нейна лична, а все пак е вице. Четвърто само повтаряше как президенстсвото е обединител без да разбира, че с позицията си предизвиква точно обратното. Тия неща трябва да си ги говори с Президента и да излизат с обща позиция а не по ТВ.
105
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атаките срещу президента се крепят на член от конституцията който изисква президента да е обединител на нацията. Интересно е да се отбележи, че само в нашата конституция има такъв член, потърсете в конституцията на САЩ, Русия, Великобритания, Франция - такова нещо няма. Очевадно е, че това е измислено от неграмотни комунисти, които са писали конституцията преди 23 години без да познават материята. Днес този абсурден член се цитира безпирно и все повече прави за смях цялата държава.
104
12
 
7
 
! Отговори
до 100 преди 10 години
Ташурко, помни ми думата собствениците на ЕРП-тата ще бъдат изгонени от България а ЕРП-тата ще бъдат подарени на руснаците, защото такава е заповедта от Кремъл. Цялата енергетика в ръцете на Русия. Ако смяташ че това е българския интерес, какво друго да ти кажа освен че си един съвременен потурнак или Путирнак, както искаш го разбирай.
103
5
 
13
 
! Отговори
redimag преди 10 години
И тая се оказа скрита лимонка !
102
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевналиев не е моя президент.
101
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да не критикувал мафията,значи така- енергетиката е въф фалит,болниците са във фалит ,бдж е във фалит, а той не трябвало да критикува
100
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попова по известна като руската къртица в президентствто.
99
1
 
10
 
! Отговори
до е,ми 99 преди 10 години
Ако имаш предвид руската ВТБ си на прав път.