Президентството не е партийна централа, скочи Попова

"Не може да казва кога правителството да подава оставка"
Обновена: 15 май 2014 10:12 | 15 май 2014 10:12, Камелия Цветанова
147
Президентството не е партийна централа, скочи Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
14 май 2014 13:49
162
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 83Абе кога точно Плевела защитаваше българските интересиКогато се опитва да лобира за ЕРПтата,или когато го прави за тези които произвеждат зелена енергияа може би когато деиства за приятелчето си Прокопиев.Не бих се изненадал ако лобира и за шистов газ,пак в името на националния интрес.Попова е много по-честна от това *** което ни натресе Боко-тиквата.Да защитава националния интрес не означава да се кланя на американските си господари.
97
10
 
21
 
! Отговори
е,ми преди 10 години
Недопустимо е , всеки път когато Прездента има някаква изява /и тя винаги е правилна/ ,да излиза вицето и да говори с/у него ! Означава, само едно - работи за една определена банка ,а не за хората ! До сега всички действия и решения на Плевнелиев са само за доброто на хората , и внушенията на управляващите и слугите им са една долнопробна пропаганда !
96
13
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Президентът на РъБъ е поредното недоразумение в т.н. политически живот на псевдодемакратичния ни преход!Той,чисто и просто се подчини на българския бай *** от Банкя-Белия генерал с Черната душица!
95
4
 
17
 
! Отговори
до Дойн преди 10 години
Почтен и честен човек беше Блага Димитрова, която виждайки предателството на Желев без да прави медийни панаири ката Маргарита Попова и запазвайки достойнството на президента Желев си подаде оставката. Това е честен и достоен човек, за съжаление днешния вицепрезидент на България е много далеч от този стандарт.
94
18
 
11
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Тя правилно казва, че президентството не трябва да разединява хората, но на президента явно не му е ясно.
93
12
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Вече се приемат залози дали Плевнелиев ще изкара до края на мандата и ако това се случи, то със сигурност ще е благодарение на покровителството на Буда. Росен така или иначе вече е наказан от хората, тъй като доверието към него се срива главоломно.
92
4
 
17
 
! Отговори
Контрата преди 10 години
КонтраВицето Попова , като не и изнася работата в Президенството да си ходи. Може достойно да се оттегли , като Блага Димитрова по-рано. Къде беше тая уфтсъ , когато Петното, Шамара и още 25 пенсионера подскачаха пред президентството. Какво направи уфтцъта , когато непрекъснато сипеха лъжи по нейния Президент.
91
11
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да. Имаме си президент дори за слава. Как да го окачествяваш като е достатъчно само да го зърнеш.
90
16
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
По голям *** президент няма! Този *** изпратил съболезнователна телеграма до Турчинов все едно да изпратиш телеграма за убитите в газовите камери евреи, до Хитлер .
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 83Що речи? Пробългарска политика казваш хахахаПроамериканска - поправи се.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да не забравяме, че правосъдния министър маргарита попова върна законопроект за обещетения на жертвите на комунистическата диктатура под предтекс, че не знаела, че има жертви на комунизма след 9 септември 1944г у нас.
87
13
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Плевнелиев е една одиозна, карикатурна фигура, която не е дорасла нито политически, нито интелектуално да заема този пост.
86
0
 
3
 
! Отговори
Дойн преди 10 години
До Анонимен 83Това да не е министър-председател, че да подава оставка?И ако си честен и почтен трябва ли да си траеш?Не казвам че Попова е такава, бе въпрос?
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маргарита Попова произхожда от комунистически род така че не се учудвам че играе по свирката на БСП.
84
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попова - поредното руско дьонме в президентството.
83
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на палячото Плевнелиев и даване на президентския пост на Маргарита Попова до следващите президентски избори.
82
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конституцията ние калпава - какво означава президента да бъде обединител на нацията. Нека да дадем пример, правителството прави много гафове, хората се вдигат на бунт, полицията започва да бие народа. В този момент президента изпълнявайки конституцията, трябва да обедини нацията - да помири агнетата с вълците и да обещае че всичко ще бъде наред.Очевидно е, че изискването към президента да бъде обединител на нацията не би могло да бъде безусловно.
81
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави ли впечатление кога Попова се нахвърля като подплашен звяр върху президента Плевнелиев? Винаги когато българският президент защитавайки българскя интерес засегне руските интереси, тогава тя се нахвърля като хиена върху него. Ако Попова има поне малко достойнство трябва незабавно да си подаде оставката щом не одобрява пробългарската линия на президента Плевнелиев и е радетел за проруска политика у нас, както навремето направи Блага Димирова виждайки че президента Желев предаде СДС.
80
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Критиката на правителството не е критика към народа!Президента не може да си затваря очите когато вижда нередности!Много от хората не усещат капаните, които манипулаторите залагат и затова е необходимо на момента да се предупреждава и това не може да се нарече разделяне! Ако сега си замълчи какво ще се получи след това?Г-жо Попова, от толкова време не можахме да разберем Вашата позиция! Всичко около Вас е много размито! Вие като манипулоторите от БСП много се говорити и нищо не казвате!
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Когато се разровят нещата около Марица Изток 1, наравно голямото с Белене престъпление в енергетиката на Иван Костов, тогава ще разберете, какво ни е причинил Росен Плевнелиев в качеството си на регионален министър. Страдание за милиарди...