Президентството не е партийна централа, скочи Попова

"Не може да казва кога правителството да подава оставка"
Обновена: 15 май 2014 10:12 | 15 май 2014 10:12, Камелия Цветанова
147
Президентството не е партийна централа, скочи Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
14 май 2014 13:49
162
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Защо си избрахме един човек който е марионетка на Бойко Борисов? Ако не зареждаш една кола с гориво, рано или късно тя спира. Така е и с мафията ако елиминираш кръга от фирми, които я захранват с пари, забавяш хода на цялата машина.
77
4
 
15
 
! Отговори
Baby_2 преди 10 години
Единственото ясно послание от нейна страна, че тя прави заявка зо политическо присъствие и активно участие в политиката, възползвай ки се от поста си. Попова не е патриарх и да спре да поучава. Нека се погрижи да дава изявления и преди всичко отчет в рамките на предоставените й от Президента правомощия. Извът тези правомощия тя е г- жа Никой.
76
5
 
17
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Много смешни изявления на човек, който не е за този пост или е свързан с тъмните кръгове. Нима президентът трябва да обединява гражданите с мафията? Или да си трае за всички глупости, които правят управляващите? Аз не искам такъв президент.
75
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ !!!О С Т А В К А !!!
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази вече е персона нонграта от политиката. Застана на страната на задкулисието.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-долу се твърди, че президента не бил изпълнил обещанията си, които е поел при поемане на мандата. Обаче, тези обещания са дадени при едни условия, които народното събрание промени - отне много от правомощията на държавния глава с цел да саботира изпълнението на поетите ангажименти.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да сложим азис за президент та поне 90% да го харесват
71
4
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Може, може, дургарко Попова. Когато мафията е завзела държавата, включително и правителството, не трябва да се мълчи. Най-малкото пък президентът, който и да е той и от която и партия да е.
70
2
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Леличката каза ,че си е добре в момента на тази позиция,все пак работата за целия мандат може да се свърши за седем-осем работни дни,за какво да си разваля рахатлъка.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да изгоним БКП и такива долни агенти на ДС от БГ и тогава ще се оправим , само тогава!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za kakvo tryabva da ima viceprezidentskata institucia? Absulyutno sinekurna razkoshno platena dlajnost s ogromen razplut shtat!Samo da si spomnim osvoboditelyat na tejki prestapnici cherveno govedo i laje-general Marin
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вицепрезидент е абсолютно безмислена длъжност само раздувка на бюрокрацията и харчовете.трагичното при нас българите е че не търпим способните хора.ние искаме да ни управляват мутри и партийни далавераджии. гледам елита на турция и гърция, от потомствени родове с образование и престиж, сравнявам ги с политиците с нашите дошли от Москва,пожарникар,татароциганин от варненско и всякаква *** и си мисля,че точно това иска простия български народ.
66
9
 
13
 
! Отговори
Baby преди 10 години
Изключително недостоен PR на гърба на Президента. Тази жена не си знае мястото. Полу-юристр полу- (вице) президент с несъразмерни претенции и непреодолимо желание да бъде забелязана. Много плитки, неубедителни, разточителни и спекулативни обяснения. Едно твърде надъхано говорене на фона на претенциозността за "неутралитет" на институцията. Институциите винаги имат позиции и е редно да се артикулират ясно, както го прави Президента. Високото говорене на Попова е всичко друго, но не и ясно.
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента да остави крадците да унищожават България и да си мълчи ли? Знам че това искате ти Пеевски и Бареков.
64
8
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Вярно е, че президента е на бойната линия! Как да прикрие човека офшорките си, кражбите си, неплащането на данъци и прането на пари!? Как да прикрие човека далаверите си. Президентът е поредното доказателство,че човек като отива да гласува трябва да разсъждава трезво.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kato vidya Popova vinagi se seshtam za licemernata lihvarka Robeva. Sashto izrajenie sashtite licemerni plachlivi prikazki, i vrodenata za komunista bezkraina alchnost za vlast i chuzdi pari! Pozor !
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Като главнокомандващ си е поставил за цел да се бори за боеспособни Въоръжени сили, но досега само е дал своето да" за намаляването на армейската численост. Да ходи редовно в парламента, също вече не му е приоритет, защото от откриването на 42-рото Народно събрание той не се е вясвал при депутатите. Едно от малкото обещания в графа изпълнено" пък е лично дело на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя действително осветли правилата за помилване и за получаване на българско гражданство.
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
За референдумите, лансирани от него напоследък, той не се допита до никого освен до ГЕРБ. Фондът за иновации и подкрепа на младите хора в науката още виси във въздуха, а диалогът за здравеопазването няма изгледи дори да се организира.
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Той ще бъде запомнен сред средноевропейските лидери като президента, бъркащ Чехия с Полша. Да бъде президент на регионите", също не е сред успешните заявки, защото и досега Плевнелиев не ходи редовно на срещи с избирателите си. Организирането на дебати преди вземането на ключови за държавата решения също отива в неизпълнените обещания.
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
За лустрацията вече се е погрижил и в канцеларията му няма агенти на бившата Държавна сигурност. Точка 5 от плана Плевнелиев" обаче все повече отива в графа неизпълнено" - да работи за репутацията и доброто име на България" заради непрекъснатите му гафове както в национален ефир, така и сред чужди дипломати.