Холандската евроскептична партия губи на евровота

Партията на свободата на Вилдерс претърпя съкрушително поражение
Обновена: 23 май 2014 09:14 | 23 май 2014 08:34, Елка Василева
42
Холандската евроскептична партия губи на евровота
Герт Вилдерс. Снимка: Reuters

Холандската евроскептична Партия на свободата изненадващо е загубила подкрепа на изборите за Европейски парламент (ЕП) и е завършила едва на четвърто място, посочи екзит пол, представен от холандска телевизия късно снощи, предаде ДПА.

Подкрепата за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс е спаднала от 17 процента през 2009 г. на 12,2 процента, показва социологическото проучване на института "Ипсос", направено след края на изборния ден.

Холандският популист Герт Вилдерс претърпя съкрушително поражение на старта на изборите за европарламент, даден от Холандия и Обединеното кралство, които ще бъдат последвани днес от Чехия и Ирландия, съобщи Франс прес.

В момент, когато ЕС се възстановява трудно от неотдавнашната криза на еврото, около 400 милиона избиратели са призовани да изберат за 5-годишен мандат 751 депутати в ЕП.

Проевропейската ляволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6 процента, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто.

Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009 г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.

Във Великобритания нямаше екзит полове. Там гласуването приключи в 21 часа по Гринуич. Много сондажи обаче предричат, че там вотът ще спечели Партията за независимост на Обединеното кралство.

Тъй като в ЕС има 26 милиона безработни, антиимиграционната и антиевропейската риторика на популистите се очаква да улучи в десетката: евроскептиците биха могли да утроят броя на евродепутатите си и да спечелят 100 места, отбелязва АФП.

Първите официални резултати от тези избори, които ще се проведат в рамките на четири дни в 28-те страни членки, ще бъдат оповестени в неделя вечерта, когато затворят и последните избирателни секции.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
20
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Тоя е техният Сидеров...и си отива, точно както нашия *** е пътник. Нагъл, ***, корумпиран, безотговорен популист, дупедавец и растист.
14
6
 
24
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Целтa нa aтaкa е рускa хегемония в Източнa Европa, рaзделенa и слaбa Европa и тaко следствие доминaция нa рускaтa кочинa! Бaл съм ви у aтaкистите, мaските ви пaднaхa мръсни руски ***! Нaродa ви изритa под плaсмaсовaтa мaсa нa лудия сидер! В неделя глaсувaйте зa БЪЛГAРСКИ ПAРТИИ, БОЙКОТ НA юруш( aтaкУ) и дпс!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се радвам че тоя мазен, гнусен расист губи!!!!
12
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
между другота волен се оказа единственият смел политик - да хвърялт камъни по него и той да излиза и да говори пред хората с микрофон. поведението му може да е всякаков, но не можем да му отречем че е смел. ОСтаналиет се крият като мишки включтелон и бойко.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7 - защото единиствената друга възможност беше да са с Герб, а четири години Бойко ги мачкаше. Бойко да се сърид на себе си за недановиднаат политика, а българите - за това че не гласуваха за Атака, а за НФСб - Ако атака бе вкарала само още един-двама депутат щяха да могат да направят собствено монзинстов със БСп от българи, без ДПС, но вие залитнахте по Кунева и валери Симеонов. А сега Волен лош че крепи кабинета
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този мяза на ***, досущ като наши болен Волен
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТ Берете си лайката, пишман националисти!
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Иван Дефакто всички партии в парламента подкрепят кабинета - ГЕРБ само имитират опозиция. Болен прекалено много лаеше и му натиснаха копчето за самоунищожение - големия националист се оказа надупен към Русия докато *** на Анкара... Ако Атака оттегли подкрепата за кабинета - то ще видите как някой "отлюспен" от ГЕРБ ще подкрепи, или няма да има достатъчно ГЕРБери в залата че да падне кабинета...
7
5
 
18
 
! Отговори
ясно е преди 9 години
ЕС има бъдеще и е полезно за повечето които самостоятелно не могат да изградят икономическо блогополучие и сигурност за народа сиНа 25.05.2014 всички до урните ,гласувайте по съвест и не пропилявайте единствената възможност да повлияете собствената си съдба
6
8
 
17
 
! Отговори
сиси преди 9 години
След като бяхте толкова много националисти защо? се продадохте,че станахте коалиция с ДПС .Вече няма на кого да се вярва.........Явно всеки мисли да докопа кокала ,а народа да гине така ,че и сега когато сте във власта нищо не правите
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пуяк не беше ли същият, който отвори сайт за оплаквания срещу източноевропейци? Ами да му е честит провалът.
4
5
 
24
 
! Отговори
вижда се преди 9 години
Аууу, тоз прилича на нашият болен !!
3
7
 
23
 
! Отговори
До Иван преди 9 години
Иване, не си прав. Благодарение на златния пръст, правителството оцеля, това нищо ли е?!?!? бВолен знае, че повече няма и да помирише парламента и за това е готов с всички средства да си запази позицийката си и банковата си сметка пълна. Това че е в ОЧЕВАДНА коалиция с ДПС няма значение, той нали е в парламента.
2
7
 
27
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Атака сигурно е единствената националистическа партия в света, в която повече се говори за Русия, отколкото за България, и която подкрепи протурско правителство.
1
34
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Не се притеснявайте, нашата евроскептична партия ще победи! В неделя с 20-ти номер ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!!!АТАКА ПОБЕДА!