Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът

На кого да се доверя аз като държавен глава, пита Плевнелиев
Обновена: 29 май 2014 14:03 | 29 май 2014 14:03, Красимир Ангелов
189
Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът
Росен Плевнелиев в Садово. Снимка: БТА

Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобрази ли с европейското законодателство за "Южен поток", призова президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово.

"Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу,  че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство при положение, че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа", запита Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава изрази недоумение как министър-председателят твърди, че нещата с казуса са наред, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството.

"На кого да се доверя аз като държавен глава?", запита Плевнелиев.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”
.

Това стана, след като българският премиер лично увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. "Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията.

Малко по-късно еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток". Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

“Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да се стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и въвеждането на трети либерализационен пакет”, подчерта днес Росен Плевнелиев. Той припомни, че надеждите са в черноморския шелф страната ни да намери собствени газови залежи.

"Ако бъде намерена българска газ за нашите деца, така че те да получат шанса да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем тази газ да я докараме до България и до европейските пазари, защото някой сега се опитва в последния момент да заобиколи подадената ръка от ЕК за въвеждането на трети либерализационен пакет за "Южен поток", коментира държавният глава.

Президентът призова за пълна прозрачност от страна на правителството, защото подумите му, "когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, ***... от кой сме независими? Правите каквото ви наредят от Брюксел и от Вашингтон, без даже да се замисляте. Поне си мълчете гузно...
113
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително противно слузесто създание. Мъжко или женско?
112
5
 
44
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Гaз имa много!Лично я произввеждa пръдлюто Борисов не се дишa от гaз!
111
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев, говориш само от свое име. Ние народа те мислим за ***. Със своите изказвания лъжеш само себе си. И ти ни правиш роби на ЕС. Да си направим референдум за членството, и без това никой не ни пита искаме ли или не. А финансовите ползи за България са нулеви. Повече плащаме отколкото ни дава този смешен ЕС ...
110
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко Тиквата се изходи в президентството и си замина, но уви България, ще трябва да живее с това, освен ако не запретне ръкави и не измете смърдящото и слузесто изпражнение.
109
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ГОВОРИ С ЕРП-тата и ДА ТЪРСИ И ПОЛУЧАВА ИНФОРМАЦИЯ!!ПРЕЗИДЕНТА ,СЪЩО *** ПРОСТИ.....!ТОВА СА ЧАСТ ОТ ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ НА "ВОЛНИЯ ИБРИК"!!!!
108
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яяя, Марионетката на Олигархията била жива. Тоя явно не може да изкара седмица без да направи гаф.
107
3
 
39
 
! Отговори
Крис преди 9 години
Ирландската пастирка да си каже "Кой , кой , кой му плати да защитава EVN???"
106
4
 
38
 
! Отговори
анастасия преди 9 години
А кажи ти в прав текст за срещата си с шефа на EVN.
105
3
 
35
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До до 120Не се подвеждай. Не е само това казуса. Не става въпрос само за наш газ а и за газ от трети страни. Но най-вече не е толкова важно чия собственост този допълнителен газ, колкото да се спази чудесното правило да няма монопол върху тръбата. С подобни закони ЕС е най-доброто нещо което се е случвало на България, защото какъвто и минимален прогрес да сме направили през последните години е заради ЕС и въпреки червените ***. Ако зависеше от червените всички щяхме да сме като миньорите.
104
4
 
36
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
"например ако ние намерим газово находище в Черно море, да можем да използваме същия газопровод. "Не манипулирай хората с патриотизма, това не е казусът, толкова газ, че да зареждаме цяла южна Европа няма да открием у нас и защитата на нещо подобно не е в сферата на интереси на чиновниците в Брюксел. Цялото хленчене е защото се елиминира техния проект "Южен коридор" и конкуренцията на Газпром остава на сухо.
103
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо конкретно не казват,а само замазват,което е знак,че прегрешения има и то големи.Ах,тези комисиони Стойнев беше на амбразурата,но с крясъци и въртене на глави,нищо не става.Задкулисието в енергетиката е най-голямото блато в България.Много пари се печелят там,затова всеки,който се е намърдал там и гледа да мълчи,докато не го пипнат лично.Тогава започва да напада и обвинява някой друг.Вината, разбира си,е в БСП,защото тя не е сдавала управлението през целия преход и не само.Алчни измамници.
102
4
 
41
 
! Отговори
solaris преди 9 години
Много съм далече от комунистите,но съм твърдо ЗА Южен Поток,това трябва да стане за България,колкото повече пари влизат в страната толкова по-добре,колкото повече магистрали има 6+,колкото повече инвеститори също 6+,Европа какво общо има със икономическия интерес на България,заради Украйна и на нас ще ни теглят ножа,а който е с Русия е*ана му е майката,искам да кажа че всеки си гледа интереса,а ние сме ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО,това да сме в Европа си има + и -,но е по-добре от това да сме с Русия :)
101
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето какъв е казуса: Руснаците искат тръбата да е само за техния газ. ЕС иска тя да се използва и от други доставчици - например ако ние намерим газово находище в Черно море, да можем да използваме същия газопровод. Сами предценете кой чии интереси защитава....
100
7
 
37
 
! Отговори
Пандизчия преди 9 години
Крадливо,лъжливо правителство,лъжат цял един народ за да се нагушат.Лошото че русофилите им вярват и не разбират че се пекат на същият огън.
99
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще спечели от Южен Потоп?Знам кой няма да е - нито един от пламенните коментиращи долу :-))))
98
8
 
38
 
! Отговори
rgnh преди 9 години
Това е най-сервилният ръководител на държавата от нейното създаване. Келнерлиев на кого служиш ? На България ли, или на евробюрократите? Ти йес мен ли си, или да !? ЕДин път застани зад националния интерес. Ти ли ще отвориш толкова работни места !? Искаш да зависим за газа от някаква хунта ли ? Ти си срам за България !
97
0
 
32
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До АнонименТ.панар. За баща ми можеш да питаш майка си. Тя най-добре знае, само дето с теб се е изложила.
96
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пинчера се е изнервил защото Шеврон официално си обраха крушите от България, закриха си офиса и отидоха да тровят други държави. Изтърва комисионите завалията. :D
95
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИвоНай-готиния и точен президент, който сме имали. А при *** нищо не се знае...----------------Ааххахах другаря президент към *** ли го броиш или просто го обслужваш като мъжка ***? Щото баща ти, да е районен секретар значи бая трябва да си заслужил.