Няма да политизираме темата със замразените европари!

Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток"
Обновена: 4 юни 2014 14:03 | 4 юни 2014 12:57, Веселина Йорданова
120
Няма да политизираме темата със замразените европари!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма да политизира темата със замразените европари.

Според премиера не е в интерес на България и да поддържаме тезата за връзка между замразяването на европарите и други проекти. По-рано от ГЕРБ свързаха решението на Брюксел спирането на парите по две мерки на ОП „Регионално развитие“ с наказателната процедура по „Южен поток“.

Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова в рамките на т.нар. „блиц контрол“ за поетапното спиране на европейското финансиране, която напомни за корекциите по ОП „Околна среда“ и за вчерашното решение на Брюксел за замразяване на пари по ОП „Регионално развитие“.

Още по темата
Тя прогнозира, че следващите програми със спрени пари ще бъдат „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. Има недоверие в системата в България, убедена е Павлова.

Орешарски отговори, че първият сигнал от ЕК е дошъл преди няколко месеца, когато беше спряна ОП „Околна среда“. Подчертах и тогава, че ни предстои последният тест за отминалия програмен период, изтъкна министър-председателят.

По думите му грешки и нередности по двете програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се откриват във всяка година от програмния период, най-много съсредоточени в 2010 г. до края на миналата година.

Като заяви, че това е „по обясними причини“, премиерът каза, че няма да политизира темата. Премиерът коментира още, че е убеден, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията.

Орешарски уточни, че има притеснения за случващото се, но това, което може да се направи в момента, е укрепване на системите за контрол.

Дълг не може да се използва за нищо друго освен за покриване на стари дългове и за финансиране на законно приетия дефицит, изтъкна той в отговор на атаките от опозицията, че правителството взема нов дълг, за да изхарчи парите.

Орешарски посочи още, че европейски представители са го уверили, че няма връзка между наказателната процедура по „Южен поток“ и замразените европари. "Не мисля, че има такава връзка, иска ми се да няма връзка", каза още той.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", репликира Павел Шопов от "Атака", койго зададе въпроса към премиера за проекта. По думите му всички политици трябва да застанат зад този проект и да защитят усилията на правителството да го осъществи.

Шопов заяви, че депутатите трябва да знаят, ако отнякъде се осъществява натиск проектът да не се реализира, за да застанат „зад гърба“ на кабинета и да го защитят.

Според Орешарски "Южен поток" е голям проект и е нормално да събира противоречиви мнения.

Реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна, беше лаконичен той.

По отношение на наказателната процедура Орешарски каза, че има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия за третия енергиен пакет. Договорът беше подписан през 2008 година, третият енергиен пакет е приет през 2010 година, припомни премиерът.

Орешарски заяви, че гледа много сериозно на коментарите на ЕК по наказателната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Там, където ние самите установим нередности, ще стартираме корекционни мерки“, увери премиерът.

Той съобщи, че има принципен разговор с председателя на ЕК експерти да ни подпомогнат технически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно е че тука има заблудени които бъркат орешарски с човек ! Осъзнайте се бе !
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58-годишен мъж се е самозапалил в сливенското село Крушаре около 10 часа тази сутрин (1 юни 2014 г.)Та, 65-и, разбирам какво имаш предвид, явно Ореха е свикнал с тази миризма.
56
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май всички искате отново тиквата и посни пици, а?Както е тръгнало, скоро и на постна пица ще се радваш, 15-ке.
55
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май се видя че хората наистина си искат Тиквата.Ами какво да се прави. Той го каза - Аз съм *** и вие сте прости и се разбираме.Да живеят простите !Явно има и хора, за които миризмата на изгоряла чоевшка плът си е в реда на нещата.
54
3
 
10
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Този човек никога реално не е бил на власт.Докато реши нещо да каже чака с отворена уста да му дойде SMS-а от Позитано.В речниците това явление се отъждествява с марионетка, кукла на конци и още много по-лоши думи и изрази.
53
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май всички искате отново тиквата и посни пици, а? Защо не пищяхте против мутрата, че 4 години заплати и пенсии се намалявахаили замразяваха? Защо не пищяхте, когато мутрата с неговия крадльо Симеончо опоскаха здравната каса? Не виждате ли, че герб водят деструктивна политика. Естествено е ЕС да не харесват това правителство, защото е непослушно, не като бочко. Нима мислите, че Орбан го харесват в ЕС? Не. Мразят го, защото не им играе по свирката. Аман от послушни гномове. България преди всичко.
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много гебрерастки *** са налазили форума. Явно Цветанов е продал още един от апатаментите и плаща ли плаща. Ама то освен да си пишете по форумите, друго не ви остава. Народът отдавна не ви вярва.
51
6
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
Много умно - и Мутрата пак няма да е виновен за нищо и виновни ще са единствено предишните. Много изтъркано, това гослушаме почти 4 години. Или вече забравихте, че Борисов управлява. Пак ли ще е паднал от Луната, целият в бяло - за втори път ще се роди, така ли.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 58Много платени драскачи станахте днеска бе... Явно Кутев е на зор, яйце му се пече на газа...
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТози човек откакто е на власт,не е превишил цената на токa с една стотинка------------------Спокойно, като падне, тока ще скочи драстично, защото в момента се поддържа изкуствена цена, за сметка на стабилни загуби за държавата. А тия загуби пак ние ще ги плащаме. А ти си повърхностен и лековат. Ако беше шаран, щяха да те ловят с ***!
48
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МУТРАТА пращаше SMS до медиите и звънеше в ефир, когато се сети,ОРЕШАРСКИ организира открит диалог с медиите.МУТРАТА риташе мачлета и си правеше ПР с лентички,ОРЕШАРСКИ работи тихо без да вдига много шум, но резултатно.МУТРАТА увеличи за 3 години 4 пъти тока (общо с 58%),ОРЕШАРСКИ го намали макар и само с 5%.МУТРАТА беше слуга на Олигархията,ОРЕШАРСКИ служи на народаМУТРАТА ли си искаш, материале или ОРЕШАРСКИ ?
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как все на тях им се случва.
46
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек откакто е на власт,не е превишил цената на токa с една стотинка
45
4
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
"...Ще проучим, ще подготвим необходимите отговори..."България не се нуждае от псевдо-експерти и анализатори на загубили и допуснати грешки.От министър с връзки в ДПС и БКП.Турците след преименуването им се върнаха старите имена и имоти, които бяха продали.На БСП кога ще и се върне старото име бе, продажници.
44
5
 
9
 
! Отговори
Дяда Пешо преди 9 години
Никакво политизиране, още по - малко пък протестиране, просто ще изчакам кротко зимата, за да изпадна в гладна смърт или хипотермия. В името на националните бесепартийни интереси.
43
5
 
10
 
! Отговори
до Кумчо Вълчо преди 9 години
Кажи бе платен ***, защо Орешарски да плаща заради спирането на евросредствата, след като проверката е за периода 2010-2013 и главно заради нарушения на община Бургас?
42
7
 
9
 
! Отговори
boc преди 9 години
Абе Орешарски, не виждаш ли, че никой в Европата не ви иска!Ето и италианците не ви приеха!И що завземете властта и спират средствата.Няма какво да ни се обясняваш!Хващай си некадърните експертни министри освободете България, за да може да се развива!
41
2
 
9
 
! Отговори
до Кумчо Вълчо преди 9 години
Че защо да не ги изкара от джоба си бургаския кмет?
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E как да няма връзка бе борсук ?И двете са от Европейската комисия.....И са към твоето правителство
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е точно!!!!Кораба (държавата) потъва бавно ,но сигурно ... В най-дълбокото...