"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%

Не можем да спестим, хората носят сметки за по 20 млн., рече Близнашки
107
"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%
Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки допусна, че дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 3% - допустимия от Брюксел максимум.

„Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена страната – държавата да продължи да изпълнява жизненоважните си функции”, подчерта Близнашки в коментар на готвената актуализация от служебното правителство.

Още по темата
От думите му стана ясно, че ремонтът на бюджета предвижда повече пари за здравеопазване.

Той напомни, че за актуализацията е необходим парламент и уточни, че тепърва предстоят разговори с министрите.

„Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата. Не мога да прогнозирам кои ще са най-доволни, ще има заседание на правителството и тогава ще се чуят всички претенции”, обясни Близнашки, като отново подчерта, че актуализацията е неизбежна.

В коментар на критики, че служебният кабинет не е успял да спести нищо, а приходите са под въпрос, той заяви, че тези доводи са неубедителни.

„Ние получихме множество необезпечени ангажименти. Какво да направим с „Напоителни системи” примерно? Хората идват и поднасят сметки за 20 милиона. Това, което можахме да направим, е да отделим 4,5 милиона, за да решим една кризисна ситуация”, даде пример той, цитиран от „Фокус“.

Според него кабинетът „буквално гаси пожари“.

„Няма разход, който да е излишен, да е разход в повече, разход поради някакви хрумвания или опити да се печели обществена подкрепа. Точно обратното – всичките разходи, които правим, са неизбежни и крайно необходими – като се започне с преодоляването на последиците от пороите, дъждовете, наводненията и се стигне до опита да се стабилизират отношенията с ЕК. Там ангажирахме 750 милиона, за да възстановим плащанията, за да разчитаме, че на свой ред срещу всеки наш разход ще дойде в обратна посока 3 или 4 пъти повече", заяви Близнашки.

Той смята, че със сигурност ще има допълнителни пари за Здравната каса, защото по думите му положението там е изключително тежко и тази помощ е „от първа необходимост”.

Близнашки коментира, че няма кой друг да предложи актуализация на бюджета и допълни, че мнозинството в следващото Народно събрание ще трябва да си поеме отговорността.

От своя страна, служебният кабинет готвел няколко законопроекта, сред които и за промени в Изборния кодекс, с цел следващият парламент да влезе в нормален ритъм на работа.

В отговор на въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер предположи, че ще има и такива средства.

Близнашки се надява в откровен диалог с ЕК да се стигне до взаимно приемливо решение по казуса с КТБ. Вчера Брюксел обяви, че започва процедура срещу страната ни, защото е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в КТБ и ТБ „Виктория“.

„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна, и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, напомни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лизашки, , а защо твоят кабинет, т.е. кабинетът на пастирката си позволи в тази липса на финанси за 1 месец управление да изхарчи 100милиона лева над планираните по гласувания бюджет на държавата? Ти над закона ли си бе, сине майчин? Пуста тояга за вас, ще видим тогава пари има ли, или да!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама тоя и в университета никой не му обръщаше внимание - на мене лично си мислише че преподава ...... горе доле с качества на бившия главен прокурор - плющека....
31
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Бай *** пипне ли власт и не пуска, макар все повече да *** ситуацията.И Близашки така, цял живот нечий слуга е бил, и сега се самозабравя.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще раздадете помощите за ток преди изборите. Избирателите не са глупави и искат помощите преди изборите и преди да вдигнете тока, за да знаят за кой да гласуват.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Така още 4 години Този мошенник с 108 000 хиляди подписа,дето ги събираха с ГЕРБ, като каже нещо гледаите къде е слънцето.Вместо да е клиент на прокуратурата ,министър-председател. Защо прави неща ,който трябва да се решават в парламента. Уж беше назначен да проведе само изборите.Назначен е да ни разкатае ,да подготви по -нататъшното унищожение на българският етнос и най-главното .ДА ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ. Зад това стои ,оня дето дава ифтар - *** и тайните служби , работещи срещу нас.
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто не е за вярване! Може ли милата ни Родина да бъде управлявана от толкова *** или нагъл, а може би и двете Премиер? Чуйте само: "Сигурен съм,че повечето от тях /министрите/,няма да бъдат доволни от това,което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите...."Да се гръмнеш! Кои министри няма да са доволни от актуализацията, какви пет лева, когато няма Парламент да я гласува? Тези за вечни ли се имат?
27
9
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 9 години
До # 19т. нар. от теб Дудев трябва вече да е осъден по бърза процедура за Това което направи вчера. Апропо можеше и да не го прави ако бе вече в затвора за безобразията от февруари 2013... доста неща на невинни хора потрошиха бунтарите на Позитано подплатени с рублите на Газпром тогава. Сега обаче номера им няма да мине. И колкото и да ревете тока ще се вдигне... Изход няма. Другото е популизъм в стил Станишев. Ай със зраве.
26
4
 
8
 
! Отговори
локи преди 9 години
Много бързо опука парите тоя пишман-професор! И все за бедстващите нямаше, а за Плевела имаше! Ще играе тоягата скоро!
25
6
 
12
 
! Отговори
Енчев преди 9 години
Финансиста Орешарски заяви, че няма нужда от актуализация, а сега излиза специалиста по разтягане на локуми Свиняшки и твърди обратното. На кого да вярваме, на експерта или на абсолютния некадърник, кабинетен плъх и продажен ренегат? За себе си съм решил вече.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравната каса е проблем, бездънна яма, пътеки и пътечки, повечето измислени за да се смучат пари. Нормален слънчев припадък се пише епилепсия, само и само да се вземат 10 пъти повече пари. А на тези,кото наистина се нуждаят по една студена вода. Докато не се направи пълна ревизия и строг контрол, озъптане там няма да има.
23
4
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Няма по-двулика лопата от тоя пишман професор! НЯМА!!!
22
0
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Актуализация трябва,спестени пари няма,здравето ни-"първа необходимост".Не знам какви пожари гасите,но защо трябва от Ройтерс вчера да научаваме.Че 80% от кредитите на КТБ са към свързани лица,че в КТБ са блокирани 6 млрд.лв. на депозитари,че 30% от кредитите са към кухи фирми!Кой е позволил това?БНБ,Искров,Цацаров къде са,защо пак от вън някой ще ни казва какво става на наша територия?Колко прехода и колко фази да чакаме?И действащ парламент да имаме-коланите си вече няма накъде да дупчим!
21
0
 
22
 
! Отговори
асд преди 9 години
Къде е Христо Бисеров, защо медии, съд и политици замлъкнаха?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато имаш широки пръсти, няма как да ти излязат сметките. Бъркайте само в собствения си джоб, Близнашки. Вие сте поредния пример защо юристите са най-големите *** в обществото. По-големи *** сте и от бандитите, но за разлика от тях сте недосегаеми... поне за такива се смятате
19
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП този път надмина собствените си рекорди. За една година успя да разсипе тази държава.
18
3
 
22
 
! Отговори
Така още 4 години преди 9 години
Близнашки е новият Дянков. От сега се започна с постните пици.
17
4
 
20
 
! Отговори
Играта ще загрубее преди 9 години
Онзи младеж Дудев добре беше подкарал разбойниците от ДКЕВР с яйцата, явно е, че ще последват павета, а ако в един момент започнем да окачваме разбойниците с конопени вратовръзки по стълбовете, животът ни може и да влезе в правия път.
16
1
 
14
 
! Отговори
уеи преди 9 години
Този не се ли хили твърде *** в тази ситуация?
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Държавата беше доведена до това състояние от "гуруто" Борисов и неговата шайка. Но ще е погрешно да прехвърлим цялата вина само върху него и ГЕРБ. Докато се разчита на юристи и "икономисти" да ни оправят (във всеки един смисъл), нищо няма да се промени. Нито една формация не се наема да инициира разговори на широка основа с останалите. Напротив - всеки казва с кой не би се...Всяка формация,която предварително казва "Не с тия", е за ***! Стига отрицание!Трябва да работим заедно
14
2
 
15
 
! Отговори
асфалтаджия преди 9 години
Близогъзки кога ще асфалтираш и пред нас и пред на тати вилата ? Остана ли и за нас асфалт ?