Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!

Лидерът на ДПС уважава протестите, но няма да гази Конституцията
Обновена: 22 окт 2014 15:06 | 22 окт 2014 13:37,
152
Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от Кюстендил, че няма да извади от парламента Александър Методиев, който стана известен с прякора си Бат Сали. Местан отиде лично в Кюстендил и така се отзова на поканата на кметовете на Кюстендил и Дупница за среща, на която да решат напрежението.

Още по темата
Десетки жители на двете общини протестират в продължение на повече от седмица заради избора на Бат Сали за депутат от района.

Методиев е от Самоков, но за тези избори ДПС реши да го позиционира като водач на листата си в Кюстендилско. Заради преразпределението на гласовете от чужбина той беше избран за депутат, макар за него реално да гласуваха малко над 800 души.

Това провокира недоволството на местните жители, които поискаха ЦИК да отмени избора на Методиев или ДПС да го оттегли от парламента.

Днес обаче лидерът на движението обяви категорично, че няма да направи това. Местан нарече порок методиката в Изборния кодекс за вторично преразпределение на мандатите. „Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция“, отбеляза лидерът на ДПС, цитиран от „Фокус“ след срещата си с кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Дупница - Методи Чимев.

Местан обясни, че преразпределението на гласовете поражда аномалии, на които ДПС е било жертва още през 2013 година. Той припомни, че тогава партията му е получила само един мандат в Хасково, при положение че е имала хиляди гласове. В същото време във Видин само с 400 гласа отново е взела едно депутатско място.

Местан обясни, че не оспорва правото на никого да протестира, но припомни, че не ДПС е автор на Изборния кодекс. Той отказа да каже чия е идеята методиката за вторичното преразпределение на гласовете да бъде скрепена със закон от уважение към кюстендилските депутати.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов обаче Александър Методиев не трябва да положи клетва в първия ден на парламента. Той благодари на всички граждани за протестите и допълни, че ще настоява за незабавна промяна в изборното законодателство, за да има ясно представителство.

Лидерът на ДПС беше посрещнат в Кюстендил от няколко протестиращи. Един от тях беше вдигнал плакат: „Местан – Бат Сали ни тури, кюстендилския мир – взриви”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mestan e nay umniyat i inteligenten politik v Balgariq.to4ka.
85
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DokoOTPADAZITE OT DUPNIZA I KURSENSIL DA BADAT ARESTUVANI ZA NARUSHENIE NA OBSHTESTVENIAT RED.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гадовеMNOGO ZAVIGDASH NEKADARNIKO
83
3
 
9
 
! Отговори
РБ = ДПС преди 9 години
Какво се учудвате, това е ДПС. При влизане във властта на РБ, ще измести ДПС от властта. Ще ми разправя неграмотниците и ***, че РБ не били турци, а българи, а нещо да кажете за етническата партия на Касим Дал и Корман Исмаилов? Явно тяхната турска партия я броите за българска. Нима забравихте как по време на предизборната кампания Касим Дал и Корман Исмаилов агитираха на турски за РБ и искаха турците да имат повече права и свободи от българите. Не само ДПС агитира на турски, агитират и РБ
82
1
 
8
 
! Отговори
гадове преди 9 години
Телевизиите постоянно правят предавания за дпс кметовете забогатели от кражби измами с евро пари,хората си накупили скъпи колички и джипове имат огромно имущество,как с една кметска заплата се случва това къде са институциите,а да не говорим за депутатите им и ръководството кви пати имат тогава...а техните избиратели 80% живеят в мизерия.
81
2
 
2
 
! Отговори
Глупости!!! преди 9 години
ВСИЧКИ ТАМ СА НЕДОВОЛНИ :...ЗАЩОТО НЯКОЙ ДРУГ ИМ *** В ГАЩИТЕ НА ИЗБОРИТЕ!!!
80
10
 
6
 
! Отговори
Луд от мазата преди 9 години
Е пак Бат Сали виновен за положението в България айде моля ви се от Банка КТБ-4,2 милиярда окрадоха мълчите иначе пак Бат Сали ви е крив за космоса ...
79
2
 
14
 
! Отговори
Nikolay преди 9 години
Жалко е че ще останем последните българи които са имали държава с такова име. Ние ще станем едно племе от 1-2 милиона.. И ще сме първите с държава съществуваща само в интернет.
78
7
 
10
 
! Отговори
ХА,ХААА...КЕФ!!! преди 9 години
ПРАВ Е МЕСТАН---ТАКЪВ Е ЗАКОНА !!!!!!!!!!!/...сътворен и одобрен от ВЕЛИКАТА -Мая Мърсолова/Най е кофти да те бият със.... собственото ти оръжие...ха,ха,хаааааа!!!!!!
77
9
 
20
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Meстан няма право нищо да казва! Неговата партия е незаконно формирование, в разрез с Конституцията на България и практически трябва да бъде разпусната, което скоро ще се случи, зашото хората вече се събудиха....И прокуратура и властимащи ще са принудени да прекратят тази гротеска
76
2
 
13
 
! Отговори
моля,без преди 9 години
големи думи велики политици,големи мъже,просто турския избирател е дисциплиниран и гласува,а ние българите само мърморим и сме адски мързеливи
75
1
 
7
 
! Отговори
Vans преди 9 години
а вие на 5ти отидохте ли за риба?!
74
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е докога ще се пенят тези. Имаше избори, да са излезли и да гласуват, а не да стоят по диванчетата си и сега да ронят сълзи. Сополковци.
73
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС се били подиграли. Каквото е казал и каже Доган-това е било и ще бъде. Има правото да предложи всеки за депутат, това е техен проблем. А гербавите ченгета и *** да си гледат партийките. Айде влево.
72
21
 
7
 
! Отговори
Doko преди 9 години
Местан е най-големият политик и мъж. Тия урковци да протестират пред червеното Майче, която е от региона им и *** натресоха този изборен кодекс, когато цялата страна протестираше срещу управлението им. ДПС е сила, от която много зависи, а с времето още повече цифрите ще нарастват, колкото и да не им се иска и стиска на някои патриотчета измислени. Смешници.
71
1
 
25
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Местан подпомогна падането на предишното правителство с предложението на Пеевски. Вече е подкопал сегашното с предложението на Бат Сали. Е българи видяхте ли докъде ни доведе историческото "Турско Присъствие"
70
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Че как ще го оттегли - той му е нужен за събирането на пазарувани гласове... А то, скоро може пак да потрябват!
69
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС се подиграва с нас.Предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС и взриви България,но след това го предложи за евродепутат,за депутат-избират го и той съответно не ходи на работа.Какво е тук някакъв ***,нали те са новият електорат на ДПС.
68
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има образователен ценз за депутатите.Не е нормално да вкарваш във Парламента необразовани хора само защото са от така наречените "малцинства".Това поведение на Местан е обидно към Българския Парламентаризъм.Държи се така сякаш ние сме малцинството и живеем във неговата държава.
67
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този е шастак като Доган , мръсни доносници