След старта на парламента партиите са слаби и уплашени

По-интересните теми от печата на 28 октомври
Обновена: 28 окт 2014 07:01 | 28 окт 2014 07:00, Камелия Цветанова
79
След старта на парламента партиите са слаби и уплашени
Снимка: БТА

"Задачата на новия парламент изглежда невъзможна. Дано бъдещото правителство не прилича на кабинета "Орешарски", пише в анализа за в. „24 часа“ политологът Димитър Аврамов.

Още по темата
Пожелавам на новия парламент успех, но за съжаление, на старта му партиите изглеждат толкова слаби и уплашени, че са неспособни дори да постигнат широко съгласие за нещо друго освен за политически еднодневки. Защо? Защото повечето основни партии са "виновни" за свиващата се икономика, за отслабената държавност, за липсата на социална перспектива, за окрадената КТБ. За последната, управлявалите в последните 8 години политици и назначените от тях чиновници в БНБ, са способни единствено на реакцията: "Как е възможно?" Отговорът е ужасно прост: "С ваша помощ, господа!"

Точно в 14,05 часа най-възрастният депутат - социалистът Стефан Данаилов, удари за първи път звънеца на 43-ия парламент в присъствието на президента Росен Плевнелиев, вицепрезидента Маргарита Попова, всички министри от служебния кабинет, патриарх Неофит, дипломати, магистрати, отразява събитието "Труд".

Заседанието вървеше по сценарий и протокол, макар президентът, а и ораторите след него да превишаваха отредените им минути за изказвания. "Атака" отказаха да почетат химна на Европа след националния химн. Три часа по-късно вече бе ясно, че Цецка Цачева е новият председател на НС, че то ще има 8 заместници - Димитър Главчев, Янаки Стоилов, Алиосман Имамов, Иван Иванов, Красимир Каракачанов, Явор Хайтов, Явор Нотев и Росица Янакиева.

Красимир Ципов от ГЕРБ ще пише новият парламентарен правилник, заедно с Мая Манолова от левицата и депутати от другите партии.

В първия ден на 43-тото народно събрание лидерът на най-голямата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е готов да състави правителство, коментира водещия акцент на вчерашния ден "24 часа". Борисов очерта за праветелството три варианта и призова всички лидери в парламента да изберат най-подходящия. Вариантите са: правителството да работи до лятото, когато с местните избори да се проведат и предсрочни парламентарни; правителството да е за 2 г., за да се съчетае вотът с президентския; или - правителство за 4 г. - с пълен мандат. "Готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност", увери Борисов от трибуната на парламента. Без да го поставя като условие, той се надява лидерите на реформаторите и патриотите да влязат в новия кабинет, подчертавайки, че ГЕРБ не участва в "тънки сметки, играчки и планове". За да се избегнат спекулации, Борисов декларира: "Президентските избори не влизат в моите планове".

Докато депутатите се събираха за откриването на 43-то Народно събрание се проведе партиен протест на "България без цензура" срещу Анна Баракова. Двайсетината протестиращи от ББЦ държаха еднакво отпечатани плакати, на които пишеше "Баракова - срам за Пловдив", "Не сме гласували за независим депутат" и "Баракова, върни мандата". Пловдивската учителка Анна Баракова влезе в парламента благодарение на преференциите и съвпадението на номера на партията и номера й в листата. Няколко дни след изборите тя обяви, че напуска партията и ще бъде независим депутат. Причината бе, че ръководството на ББЦ я притискало да се откаже от депутатския си мандат. Баракова твърдо отказа и стана независим депутат още преди първото събиране на 43-то Народно събрание.

"Капитал Daily" прави обзор на вчерашния ден през трите протеста пред сградата на парламента, които белязаха неговото начало. Най-многоброен бе този срещу избирането за депутат на ДПС от Кюстендил на Александър Методиев, известен като Бат Сали.

В демонстрацията освен близо 1000 жители от Кюстендил и Дупница начело с кмета Петър Паунов, участваха и лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който малко след това бе предложен и одобрен за зам.-председател на парламента от коалицията Патриотичен фронт, както и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Сред протестиращите бе и председателят на Сдружението на футболните фенове в България Елена Ваташка. Протестиращите отправиха искания за незабавни промени в Избирателния кодекс, с които да се въведе изцяло мажоритарен вот и възможност за отзоваване на депутати от избирателите. "Днес спазваме закона и уважаваме всички зони за сигурност. От утре обаче никой не може да гарантира, че тези зони за сигурност ще ги има и ние няма да сме вътре в Народното събрание на мястото на депутатите", предупредиха лаконично организаторите на протеста. Кметът на Кюстендил Петър Паунов предупреди, че "ако Бат Сали се закълне като депутат, ще има напрежение". Самият Каракачанов обяви на фона на възрожденска музика, че съпартийците му подкрепят исканията на хората от Кюстендил. В същото време малка група привърженици на "България без цензура" (ББЦ) демонстрираха срещу отцепника от партията им Анна Баракова. Успоредно се провеждаше и поредният протест на вложителите в КТБ, които настояваха за спасяването на банката.

Общото между трите групи протестиращи бе, че заедно освиркваха влизащите депутати, служебния премиер и министрите.

"24 часа" отбелязва, че групата на ББЦ изненадващо се е прекръстила на "Български демократичен център". Неин лидер става бившия депутат от ГЕРБ Светлин Танчев, който в края на миналия мандат се присъедини към Николай Бареков и дори стана негов заместник в партията.

Занапред пенсията за инвалидност поради общо заболяване, за която се изисква наличие на минимален осигурителен стаж, да се отпуска само ако поне за 1/3 от него реално са плащани осигурителни вноски, пише "Дума". Това предлага Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система в документ с идеи за промени, който ще бъде връчен на следващото правителство. В момента осигурените до 25 г. придобиват право на пенсия за инвалидност при осигурителен стаж от 1 година. 25-30-годишните -при стаж от 3 години, а над 30-годишните - при стаж от 5 години. Кодексът за социално осигуряване обаче не уточнява вида на осигурителния стаж, поради което за отпускане на инвалидна пенсия в момента се зачита и т.нар. дарен осигурителен стаж - времето за отглеждане на малко дете, за отбиване на военната служба и др., за което не са плащани реални осигуровки.

Европейският съд за правата на човека ще признае проблема с мизерните условия в българските затвори за системен и ще задължи държавата да го реши, информира "Труд". Ако не го направи, България е заплашена от политически санкции от Комитета на министрите на Съвета на Европа. За това дадоха знак вчера магистратите от Страсбург. Те обявиха, че замразяват всичките 20 дела на хора, излежаващи присъди у нас, срещу теснотията и лошата хигиена в местата за лишаване от свобода. Пресслужбата на евросъда съобщи, че няма да бъдат приемани и нови подобни жалби от страната ни.

От Министерството на правосъдието обясниха за "Труд", че са писали на евросъда, че през последните години полагат усилия за подобряване на условията в затворите.

От ведомството обаче са признали, че килиите у нас са далеч от европейските изисквания. Заради мизерните условия вчера бе закрит арестът в Петрич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: парламентГЕРБпартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
марин преди 9 години
Всички партии , освен ГЕРБ са си написали по 10-12 точки , които искат на всяка цена правителството на ГЕРБ да изпълни.Те щяли да бъдат опозиция.Боже , пази България от такива партийки!Няма да спрат да критикуват и да изискват , но не и да носят отговорност. Как да носят отговорност , като те самите нищо не са в състояние да направят, освен да критикуват и вадят компромати?Много от тях имат и вина за сегашното състояние на страната, къде с действия , къде с бездействия.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1990 г.- БЪЛГАРИЯ И НАЧАЛОТО НА УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКАСлед избухването на демокрацията правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-*** специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти.Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама, нали бяха СИЛНИ и ХРАБРИ, нали си поставяха ултиматоми, чупиха си пръстенца и какви ли не простотии. Оказва се, че някои хора се изхвърлиха като ч... на пясък, без да си дават сметка, че не държат никакви козове, първо се надуха като пауни, после станаха умерени, накрая ще почнаха да хленчат като мачета.
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САМО АТАКАС тия опорни точки за хаванските пури и шампанско вие дето плюете сидеров започвате да ставате смешни,ама и дума не споменавате,че Сидеров не е откраднал и лев държавни пари,не е приватизирал,не е участвал във властта,няма генералски лампази подарени му от Доган ,не ходи да лиже *** на Обама и натаняху,не споменавате,че човека още живее под наем и няма собствено жилище и ,че доходите му са от книгите които той написа и които се продават сред населенението с голям тираж
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли че тоалетната хартия за лакомите инасрани *** , ще струва 40 хил. лв. на бедния народ - кво плюскане кво лапане има в тоя парламент!!!Само президентска държава - няма партии няма субсидии , няма хрантутници !!!
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЧЕРА СЕ ИЗВЪРШИ ДОЛНА ПОДМЯНА НА ИЗБОРНИЯ ВОТ 1-ВО РБ КОИТО ТВЪРДЯХА,ЧЕ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАТ С ДОКАЗАНА МУТРА КАТО ББ МУ КЛЕКНАХА И СЕ ОДУПИХА,ПОСЛЕДВАХА ГИ МОШЕННИЦИТЕ НА БАРЕКОВ ,КОИТО ВЛЯЗОХА В ПАРЛАМЕНТА С ОБЕЩАНИЕТО ДА СПРЕЛИ ГЕРБ И ДПС,АМА НАБЪРЗО СЕ ИЗВЪРТЯХА И ДАЖЕ СЕ ПРЕКРЪСТИХА ОТ ББЦ НА БДЦ, (ПАТРИОТИТЕ) ОТ СКАТ СУМА РТИ ГОДИНИ ПЛЮХА ПО ББ И ГЕРБ,ПЛЮХА И ПО РЕФОРМАТОРИТЕ,ЧЕ СА ТУРСКИ АГЕНТИ,АМА И ТЕ ТСЕ ГУШНАХА С ТЯХ, ЗА ДПС И АБВ ТЕ СА ЯСНИ,САМО АТАКА НЕ ПРЕДАДЕ ЕЛЕКТОРАТТА СИ
37
8
 
3
 
! Отговори
Казимеж преди 9 години
Трябва да имате повече страхопочитание към управниците си.
36
0
 
18
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
ВЧЕРА ГЛЕДАХ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИ СТАНА МЪЧНО ЗА МЕН И ВСИЧКИ КАТО МЕН.БОЖЕ КОЛКО МНОГО ПРАЗНОДУМСТВО И САМОВЛЮБВАНЕ В СЕБЕ СИ ,БЕЗ ПОКРИТИЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ.ГОСПОДА ХВАЩАЙТЕ СЕ ЗА РАБОТА, ЧЕ ПРЕДНИТЕ СИ ОТИДОХА ПО-ЖИВО, ПО-ЗДРАВО, ВАС ЩЕ ВИ ИЗХВЪРЛИМ КАТО МРЪСНИ КОТЕТА.НЯМАТЕ МНОГО ВРЕМЕ.ЧАСОВНИКА ВЕЧЕ РАБОТИ, И ВИЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИТЕ, А НЕ ДА СИ ГИ МЕРИТЕ.
35
2
 
13
 
! Отговори
Г преди 9 години
Все повече си задавам въпроса : За чий са ни партии ? Най-голямите далавери се направиха от партиите..Когато краднеха не беха уплашени, сега кво стана ?
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИ КАК НЯМА ДА СА УПЛАШЕНИ ,СЛЕД КАТО ФИЛМА МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕНАТА ,КОЙТО ГО ГЛЕДАХМЕ ВЕЧЕ 25 Г. Е КЪМ КРАЯ СИ И ОКОЛО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ВЕЧЕ СЕ ЧУВА ТЪТЕНА НА ВСЕНАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО И ГНЯВ И ЗАМИРИСВА НА ПУШЕКА ОТ НАРОДНИЯ БУНТ,ЗАТОВА ГИ ПОДГОНИ ШУБЕТО,ЗАТОВА И НАБЪРЗО ЗАБРАВИХА ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ И ОЛИГАРХИЯТА В ЛИЦЕТО НА ГЕРБ,БСП,ДПС,РБ ,(ПАТРИОТИТЕ) ББЦ И АБВ,НАБЪРЗО СЕ ПРЕГЪРНАХА И СИ И СИ ИЗБРАХА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ,А ИСТИНСКА ОПОЗИЦИЯ НА СТАТУКВОТО ОСТАНА САМО АТАКА
33
1
 
12
 
! Отговори
КЧ преди 9 години
Едни се пъчат на първия ред в парламента с присъда, а пък други се мъчат в затворите без присъда.
32
7
 
3
 
! Отговори
Узунов преди 9 години
Изобщо не ме интересува политиката.Тъкмо майка ми направи една злобарка. Иначе пак ще има шамари.
31
1
 
25
 
! Отговори
Виждащ преди 9 години
не са слаби, защото цялата държавна мощ ги пази от нас, но са уплашени ,че все повече хора проглеждат!
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече от ясно е, че това правителство няма да се задържи. Въпрос на време е всички партии и коалиции в него да започнат да се разцепват, ако разбира се не бъде свалено преждевременно!
29
12
 
4
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Болен и цялата група са заедно заведение ,което подхожда максимално на психическото им състояние.
28
0
 
6
 
! Отговори
Без коментар преди 9 години
Европейският съд за правата на човека ще признае проблема с мизерните условия в българските затвори за системен и ще задължи държавата да го реши, информира "Труд". Ако не го направи, България е заплашена от политически санкции от Комитета на министрите на Съвета на Европа. За това дадоха знак вчера магистратите от Страсбург. Те обявиха, че замразяват всичките 20 дела на хора, излежаващи присъди у нас, срещу теснотията и лошата хигиена в местата за лишаване от свобода. @_@??????????
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма смисъл от Парламент да дойдат Военни на САЩ и Агенти на ЦРУ и да управляват , няма нужда от поставени лица шпиони ..
26
0
 
11
 
! Отговори
атакисть преди 9 години
Обясняам си го само със драстично здравия български ген, модифициран през епохите от прелюдията на времето!Изглежда трябва да му бъде натрира много силно главата в калта, за да му се афектират рецепторите за болка!Е стигнахте до прага на търпимост, господа ''политци''!!Скоро ще ви взрвивяваме!!
25
3
 
13
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Пожелавам на народа на България едно безборисово правителство!
24
0
 
28
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Защо победителите гледат като победени?. Нямат никакво настроение, гледат гузно и като че ли целият български народ им е нещо виновен. Е няма как да бъде като в 41 парламент. Купуваш си парламентарни групи и депутати и си развяваш байрака, нали др. Борисов? Сега ще трябва да се плаща много повече, ставаш зависим от много други, трябва да се съобразяваш с тяхното мнение и в края на краищата дали въобще можеш да управляваш. Е как сами си го набихте герберите. То трябва и малко ум да има човек.