Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност

Москов: Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари
Обновена: 7 дек 2014 14:18 | 7 дек 2014 14:15, Камелия Цветанова
243
Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност
Снимка: Булфото, архив

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

Още по темата

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов.

Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова показа посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш.

Инцидентът стана преди около седмица.

„Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче, но нямаше никакво осветление. Казаха ни на къде вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.

Тя призна, че и преди са я заплашвали, но до такава степен агресия не е имало спрямо нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов е прав - крайно врме е да се прилага точно Наредбата за спешна помощ
112
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!Браво д-р Москов!
111
0
 
4
 
! Отговори
ВЪН БХК преди 9 години
ЗА ИЗГОНВАНЕТО НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ peticiq/90239РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ!!!!!
110
0
 
4
 
! Отговори
ВЪН БХК преди 9 години
ЗА ИЗГОНВАНЕТО НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТpeticiq/90239РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ!!!!
109
0
 
11
 
! Отговори
ПЕТЕЛ преди 9 години
ТАЯ НАПАСТ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НИ, НЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ, А ЧАКАТ ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА. ПО ТЯХ САМО БОЙ
108
0
 
14
 
! Отговори
коко преди 9 години
москов - вътрешен министър
107
1
 
7
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Българинът е разкарван безпощадно по етажите на здравното заведение от кабинет в кабинет,до като *** с пълните торби са обслужвани веднага!Когато тази практика се прекрати и мисленето се промени в правилна посока,тогава може да ревете че са ви били!Не е луд този който яде "баницата" а този който му позволява.Тъй че здравния министър да не стои по цял ден и да опърдява креслото,ами малко да се поразходи из вилаета си!
106
0
 
14
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Явно *** е пристрастен,защото това което написах и бе изтрито е *** въпрос!Кой дава фалшиви болнични на ромите срещу заплащане,освидетелства ги с диагноза която им позволява да получават инвалидни пенсий,помощи и прочие-срещу заплащане,......Кой източва чрез подобни машинаций здравната каса?КОЙ?*** пред кабинет на здравна комисия или в НОЙ и ще видиш 90 процента-само роми.Коментарът е излишен!
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
225/174.така е във всичко,за "българите" дето си оставяли децата,за "българките" дето си продавали децат там пък съотношението е направо 225/224,5 в полза на интензивно тъмните "българки""българките" дето проституирали,за "българите" дето крадели коли,за "българската емиграция"а пък за ЦОЦиалните помощи съотношението е може-би 225/200 пак в полза на по-тъмничките "българи"а точно това съотношение дърпа яко надолу България във всички статистики,дори и ако щете за продължителността на живота
104
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, най-накрая! Изобщо спрете да ги лекувате тия ако нямат осигуровки. Като погнат да мрът зарити в *** и л..на може и да им просветне, че освен права имат и задължения.
103
0
 
29
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Браво на Москов!.*** от НПО-тата да ходят да си лекуват стадото.
102
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zdravnijat m-r Muskof pak se iztsepi kato sushti parizjki komunar v zashtita na pravdata, kakto kogato poe posta, dokato ne mu svirna zalizanijat krustnik- shef na Bulgarskija Shmekerski Sajuz sled sborishteto v Ravda. I komunarcheto skochi na pensionerite, na bolnite"bez chergi", na bolnitsi, koito samootverzjeno lekuvat neshtastnata bolna natsija. No ne skacha na 320 !! chastni bolnitsi, koito derat bolnite i iztochvat NZOK. Ne, ne skacha - ako skochi shte izpadne ot stola, che BLS e premierut
101
0
 
29
 
! Отговори
Х преди 9 години
Само ефективни присъди могат да намалят до голяма степен побоищата над над хора при изпълнение на служебните си задължения.Не само на служители на спешна помощ но на всички.С условно и подписки нищо не става.
100
6
 
1
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!!!
99
2
 
4
 
! Отговори
до ген.Луков преди 9 години
За мен важното е ,че обидите са най- силните ти аргументи. Нямам общи теми на разговор с такъв като теб.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
едно време през социализма такива неща нямаше, и банани и портикали нямаше :).. но това просто нямаше как да се случи! :)просто казвам, как за някакви си 25 г. нещата доста се промениха.. а това не е много време и е малко притеснително
97
1
 
9
 
! Отговори
до ген.Луков преди 9 години
И от къде парици и златце? Нали са гладни и бедни? Или и ти дращиш по клавиатурата колкото да не заспиш.
96
2
 
9
 
! Отговори
ani преди 9 години
Как така? Значи циганчетата трябва да ходят на училише за да тормозят учителите и децата, а лекарите да не ходят в махалите?
95
18
 
7
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Не разбирам тия доктори мазохисти ли са?Кой ги кара да посещават адреси в ромски махали?Доколкото съм чул благодарността на пациентите там надвишавала нормалното/я парици,я златце/ и това е според мен причина за тези посещения.Знам че звучи просташки и сега всички ще се нахвърлят върху мен,но чак такова себеотрицание и любов от лекари към ромите-нещо не се връзва.
94
0
 
15
 
! Отговори
браво преди 9 години
най-после