Москов пита Цацаров колко дела има за нападнати лекари

Той настоява и за отговор докъде са стигнали заведените дела
55
Москов пита Цацаров колко дела има за нападнати лекари
Снимка: Булфото, архив

Министърът на здравеопазването Петър Москов е изпратил писма до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров с искане за информация какъв е броят на заведените дела и техният ход във връзка с насилието над медицински лица. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Още по темата
Освен това Москов проведе разговор с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков заради поредния случай на нападение на лекар. Този път жертва стана д-р Божидара Пеевска, която късно снощи беше ударена по главата от ром  в Центъра за неотложна помощ в Раковски.

Лекарката прегледала дете, за което майката и бабата твърдели, че е пило препарат.

„Беше в бодър вид, прегледах го и ги насочих за промивка на корема, като им казах, че ще повикам линейка, за да го транспортират до Пловдив, но бабата започна да ме ругае и заплашва, когато казах, че ще извикам полиция, те побягнаха”, разказа тя.

Д-р Пеевска тръгнала след тях по коридора, за да им каже да изчакат линейката.

„В това време се приближава от сянката един мъж, вероятно бащата, и последва ударът в главата, обеците ми изхвърчаха, да чукна на дърво – жива съм”, разказа д-р Пеевска.

Сигналът за нападението е подаден снощи в 22.30 часа от директора на частно лечебно заведение, чийто служител е пострадалата лекарка.

Незабавно са били предприети мерки за установяване самоличността на извършилите нападението, съобщиха още от МЗ.

Москов е разпоредил на Регионалния здравен инспекторат в Пловдив да извърши проверка по случая.

На мястото на инцидента веднага са се отзовали екип на полицията и екип на ЦСМП Пловдив. Пострадалата лекарка е прегледана, като не са установени наранявания, а само стресово състояние.

Пациентите с агресивно поведение, участвали в инцидента, не са търсили медицинска помощ от страна на Спешна помощ в Пловдив нито преди, нито след регистрирания инцидент.

В инцидента не е участвал екип на ЦСМП Пловдив, а такъв е бил повикан единствено за оказване медицинска помощ на нападнатата лекарка, допълват от МЗ.

Заради честите нападения над лекари в ромските махали Петър Москов обяви миналата седмица, че линейки няма да ходят там, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците.

След това здравният министър и Вучков подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
37
 
! Отговори
Ах, пазете циганите! преди 9 години
Според ЕС, срещу *** и мюсюлманите трябва да се действа деликатно, с разбиране и толерантност, за да не нарушим човешките им права или нараним нежните им души!
12
2
 
37
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Москов ,блъсни по масата,викаи но направи,прокараи това което предлагаш.В *** махали и квартали с амо с полиция .Ако не го направят хвърли им оставката си в суратите.Толкоз.Ако го направиш лично идвам в София при тебе с печено агне и отлежала ракия.
11
25
 
23
 
! Отговори
тралала преди 9 години
г-н министър,стига сте разтягали едно и също вече втора седмица,имам чувството,че до края на мандата ви само това ще работите.Паралелно с това работете и друго,махнете направленията,направете здравеопазването безплатно за хората,които си плащат осигуровките,за пенсионерите,за майките с деца,за децата.Хайде моля ви се,действайте
10
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
циркаджия
9
8
 
55
 
! Отговори
Боян преди 9 години
Тоя Москов, започва да ми харесва!
8
2
 
47
 
! Отговори
Мъка преди 9 години
Местните *** обраха всичко от на дядо ми къщата. ИЗобсхто вече не прилича на къща. Полицята нищо не свърши като работа. Поселдният път като ходих видях наши снимки да са разхжърлени все едно на едно бунище. А колко хубавао беще едно време като имше ред и работеха нещата. Сега просто тази гледка ми помрачава мислите. Чуствам се много зле и безащитен.
7
3
 
52
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
В района където има нападение срещу лекари, учители, деца пенсионери и няма заведени на деня дела да се освободят началник районно управление на МВР, началник следствие председател съда и прокурор. Иначи поканете китайски съдии или румънската прокурорка.
6
38
 
15
 
! Отговори
само така! преди 9 години
САМО ТАКА!Сега образователният министър трябва да спре да праща учители там, където бият учители.А после следва най-интересното: Вътрешният министър трябва да спре да праща полицаи там, където бият полицаи! Нали? Справедливо е!Следващият трябва да е Директорът на затвора. Той пък трябва да спре да праща надзиретели там, където бият надзиратели! Аааа-***-ха, нахални затворници! Ще бият надзирателите! Няма пък тогава да ги пазим, да видят те!
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Като си сложил осем въпросителни, ти всъщност въпрос ли задаваш?Или не задаваш въпрос, а просто се държиш като * - крещене на едно и също, без да слушаме, без да мислим и без да търсим отоговори? (Това, което търсим, е просто вдигане на агресията, ей-така, да не би да ни е малко)
4
2
 
23
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
"...колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013-2014г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици."Браво!Да локализират!После... зависи. Чудя се какво би казало Обществото, ако сред локализираните места попадне ж.к. "Люлин"-5, например.
3
3
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главният прокурор и вътрешният министър да бъдат питани не само за лекарите, а също така и в коя европейска държава ромите безчинстват на воля, убиват и се гаврят с беззащитни старци, не плащат ток и вода, крадат жици и релси, чувстват се безнаказани и това е ежедневие?!?! В коя европейска държава освен нашата????????
2
3
 
79
 
! Отговори
111 преди 9 години
Браво ! Всички министри тр. така да защитават хората си !
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i ako shte da napravqt da rabotish do 90 GODINI za pensiq pak nqma da ima zaSHTOTO SLED 20 GODINI V BG SHTE IMA 3 000 000 KOITO NQMA DA RABOTQT , 300 000 POLICAI I 100 000 VOENNI