Младите не знаят в кой фонд са им парите за пенсия!

Стоянова: С предложените промени няма да се дестабилизира системата
Обновена: 16 дек 2014 14:02 | 16 дек 2014 12:57,
70
Младите не знаят в кой фонд са им парите за пенсия!
Снимка: архив, Булфото

Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на пенсионния модел. Това каза пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова преди дебата за Бюджет 2015 в ресорната комисия.

Припомняме, че управляващите предлагат да се даде право на родените след 31 декември 1959 г. свободно да изберат дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

От думите на Стоянова стана ясно, че тези, които за първи път започват работа, ще имат едногодишен срок, в който да изберат частен фонд. Ако не го изберат, автоматично вноските им за пенсии ще отиват в НОИ.
„Над 50% от осигуряващите се в частен пенсионен фонд не са го избрали, а са насочени по служебен път. Сега е същото, само че този път служебното разпределение ще бъде за НОИ, ако няма активна заявка на осигуряващия се“, обясни тя.

Запитана дали само веднъж в живота си човек може да направи такъв избор, тя отговори: „По колко пъти? Вие мислите ли, че може напред – назад да се върви постоянно всяка година и да се връща или да отива човек в частен пенсионен фонд или в НОИ. Трябва да е ясно кой към коя система иска да бъде пенсиониран“.
Тя изрази лично мнение, като посочи: „Нямам конфликт на интереси, тъй като съм (родена) преди 1959 г. и не внасям 5% в частен пенсионен фонд. Не може държавата да задължава – защото става въпрос за задължително допълнително осигуряване в частен пенсионен фонд“, допълни тя по повод сегашното състояние на системата.

Според нея повечето млади хора не знаят в кой частен фонд отиват вноските им, нито колко са се събрали по тяхната партида, или колко са вноските им и каква допълнителна втора пенсия ще вземат. „Знаете ли, че когато дойде време да се пенсионирате, вашата пенсия, която ще получавате от НОИ, ще бъде намалена с коефициент на съотношението между вноските и този частен пенсионен фонд? Надявам се, че след това решение всеки човек ще направи информиран избор“, допълни тя.

Към момента не можело да се правят разчети колко средства ще се пренасочат към НОИ, защото още не била ясна волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото това са две различни системи. В частния фонд парите се събират по партида, а при солидарния модел – с вноските си плащаме пенсиите на настоящите пенсионери, допълни Стоянова.

Хората, които в момента работят и се осигуряват, имат време до пенсионирането си да направят избор. Този избор може да бъде направен догодина, или преди излизането в пенсия, разясни депутатът. Тя очаква този избор да бъде направен, след като хората преценят кой вариант е по-изгоден в тях.

За промяната ГЕРБ са потърсили подкрепа от партиите, подкрепящи правителството. Мисля, че имаме съгласие, каза Менда Стоянова.

Тя изчисли, че от 8-те млрд. лв., натрупани в пенсионните дружества, 20 на сто са в кеш и са по думите й „абсолютно ликвидни“. Същото важи и за парите, инвестирани в колективни инвестиционни схеми.
„Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“, каза тя.

Социалистката Корнелия Нинова разкритикува предложението на управляващите заради рисковете, които създава. Запитана как може да бъде преодолян дефицитът в НОИ, тя каза, че може да се увеличи максималният осигурителен праг на 3 000 лв.

Така в бюджета на НОИ ще влязат 130 млн. лв. допълнително. Другите варианти за намаляване на дефицита са повече работни места и по-голяма събираемост.

 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ съм на 29 и също не знам. Не ме и интересува точно откъде ще ги откраднете! Изборът си е ваш! В който и фонд да ги сложа, след години такива като Цветан Василев ще са ги окрали!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То па има млади 70 % са над 40 години.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Населението намалява и се топи и съответно и НОИ върви към ликвидация както всичко друго.
12
3
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
И аз не знам, като са ме разпределили служебно държавата не ме е известила. Фонда не ми праща отчет всяка година какви пари имам. Ако реша да проверя къде съм не мога просто да си чукна ЕГН и да се види, а трябва да ходя да ми правят на място акаунт, да ми активират профил и т.н. Дори служебният достъп на счетоводството ни не е достатъчен да се види къде съм. Та сега аз ли съм виновен или нарочно е скрито?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази с пожълтелите зъби от снимката определя бъдещето ни...
10
1
 
13
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
*** воя, *** чудото! Нито стотинка ве!!!
9
5
 
15
 
! Отговори
ал преди 9 години
Този, който се интересува, знае. Нали всяка година от съответния пенсионен фонд изпращат информация да всеки клиент. Друг е въпросът доколко има смисъл да се влагат средства в тези фондове. И както в нашата държава довчера не знаехме как ще се пенсионират хората през 2015 г., то как ще знаем след 25-30 год. дали фондовете ще съществуват и какво ще стане с парите на хората в тях.
8
3
 
9
 
! Отговори
dancho преди 9 години
Основните правила към частният фонд не са регламентирани.Много от хората не знаят с какви осигурителни вноски разполагат до момента, а да не говорим, че повечето от тях не знаят в кой нелегален сектор им се удържат.За това най-важното е да се направи регистър подобен на НОИ и всеки гражданин на РБ да бъде малко осведомен за неговите неясни пенсии за в бъдеще.Това е положението не чакайте нищо добро в далечните 22 години.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам да се осигурявам сам, в собствена сметка!Искам да се откажа от всички пари, които съм дал до сега!Искам от утре да се осигурявам в собствена сметка!И когато се пенсионирам да си вземам от там!Искам, ама не може!Ква демокрация, кви 5 лв??!?!!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще им кажа:"Фон потъващи осигуровки"Знаете ли г-жа колко пъти са лъгани младите да си прехвърлят осигурителните вноски от един фон в друг за тяхна сметка? И в тази въртележка те са загубили следите си.
5
6
 
20
 
! Отговори
Работник преди 9 години
Никой не ме е питал искам ли да се осигурявам в частен пенсионен фонд. Не искам! Това са едни пирамиди. Само харчат от нашите пари - за сгради, за заплати, за коли, за командировки, за ... Законът, с който бяха създадени е дискриминационен по възрастов признак. Отдавна някой трябваше да го атакува в съда. Това бяха поредните глупости на "умници" като Нейков и Христосков. Баста! Всичко в НОИ, за да не се повтаря историята с КТБ. Частни фондове - само по желание.
4
1
 
21
 
! Отговори
aaaaaaaaaaaaa преди 9 години
то пък аз като зная моята ,ти сякаш не решаваш колко да ми е осигурителната вноска ,колко здравната и като опра до полицията когато стрелят по стъклата на магазина ми или отида да се оперирам при внасяни осигуровки на макс . да ми вземете още ,а на сирийските и африкански бежанци и *** да давате всичко от това което съм внесъл-няма държава ,няма общество ,няма контрол и наказание
3
1
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Нима не това беше идеята на прехода - хората да не знаят къде са им парите.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да правят пенсионните фондове са застрашени от фалит защото пенсиите не са гарантирани както влоговете в банките, докато дефицита на НОИ расте заради дефлацията и спада на заплатите.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е,вие нали знаете и затова искате да ги откраднете