Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев

Армията няма да изгражда допълнителната ограда по границата
131
Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев
Снимка: Булфото, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев призна, че няма законово основание да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница.

Още по темата
Министерството на отбраната обаче има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение заради очакванията за засилен миграционен натиск от 1 март.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

Въпреки че армията изгради защитното съоръжение по границата ни с Турция, дейностите по разширяването й няма да бъдат изпълнени от военните, стана ясно още от думите на министъра.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда.

Според Ненчев има две опции. Първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители.

Военното министерство би могло да участва с  бронирани машини, като техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем, смята той.

По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо.

Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: МОграницаоградаНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Доколкото си спомням Гранични войски винаги са били контингент на МВР, независимо от униформите и въоръжението. Нека специалисти от онова време / наймалко служили като граничари/ да се произнесат по въпроса !!! И точно за това сега става въпрос : дали МО трябва да охранява границите ни.?? Като войник съм работил на границата / в Стравджа/, но граничните си бяха "друга манджа" и ние /кашишците/ стриктно изпълнявахме техните указания, напътствия и команди !!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А лентяите от Външно министерство какво свършиха досега по този и национален, но и международен проблем. Само чакат мандати за тлъсти заплати и се спотайват да не поемат отговорност. А кой ще убеди ЕС да финансира интеграцията и изхранването на бежанците? След като не искат да помогнат ние ще им ги пращаме нека те да ги интегрират.
71
3
 
24
 
! Отговори
BG преди 9 години
Само се моля не дай си боже стане война, фуражките да не кажат че ... нямат законово основание да защитават България :))))))Значи какво излиза - не могат да охраняват границата, не могат да си поддържат бомбоубежищата, не могат да реагират при бедствия и аварии ....Ама военните в Япония могат да зареждат колите на хората с гориво които са закъсали в снежда буря нали, за ония "законови пречки" няма ! А нашите фуражки - веднага ще ревнат че "не са бензинаджии" !
70
0
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Закон ИМА!Закон за отбраната и въоръжените сили на Р България!"Раздел III Мерки и ограничения при положение на война,военно или извънредно положение Чл.123 т.4.контролират или забраняват преминаването през държавната граница на Република България;10.при необходимост от защита на националния интерес,живота и здравето на гражданите прилагат и други мерки"Или не е извънредно положение?Това не включвало навлизането на нелегални имигранти на наша територия!Променете законите,други вече го направиха
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агенция ФокусСлавчо Янев: Миграционният натиск по българо-турската граница е около 150 човека на денТова, ако не е инвазия и армията не се намеси не знам за какво ни е армия тогава?!!
68
0
 
15
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Клюна върнете и патрулите и кучета, стегнете заставите и базите по границата. Стига военните са лежали в цивила и да се деморализират , хайде малко да поработят това което им е в кръвта.
67
0
 
13
 
! Отговори
Майко мила? преди 9 години
Целию цирк лъсна!!!
66
0
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Айде бе , нямало закон. Значи за Делян Пеевски направихте закон да го направите шеф на ДАНС и то за часове а сега ми се се оправдавате - мизерници. Значи се действа на принципа "Което не е забранено е разрешено" , - няма закой който да казва че военните не могат да пазят границата, а именно те имат традиции в това.
65
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военните нямали законно основание за границата на държавата си, ами какво основание имат да са в Афганистан и Ирак?
64
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешните военни са като скъпоплатени ***. Охраната на границата е под квалификацията им и под очакваните от тях приходи за някаква дейност. Пък и там няма нищо героично. Има само кал и студ! МИРНО И НАПРЕД КЪМ БРАЗДАТА!!!
63
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военните са гламави! Ще вземат да застрелят някой пришълец и ще се изложим като демокрация!
62
3
 
35
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Военни не могат да пазят границите ни ? АШКОЛСУМ , такова чудо не бях чувал !
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И оградата ще я строят частни фирми, подбрани от герберастите, защото да я строи армията е корупция.
60
1
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ха , не бе каква армия ....дайте на СОТ да пазят границите ни .....или пуснете 200-300 тротоарни породи да обикалят там да плашат .....те бежанците ще се стреснат ......или сготвят !
59
3
 
26
 
! Отговори
Така е преди 9 години
Военни не могат да пазят границата,но заплати да вземат всеки месец могат-минимум 1000 лева на месец.Колко много излишна администрация има и в армията и полицията,че чак сигурно броят им се пази в тайна,но заплати и бонуси вземат и те.
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като армията ни няма да пази границите ни, тогава защо ни е. Не е ли по добре да имаме добре работеща гранична полиция, вместо армия, която да отива на "мироопазващи" мисии.
57
1
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
При всеки един проблем институциите(МВР,Армия,Прокуратура,Съд,ДАНС и прочее) веднага скачат и почват да ни обясняват,че нищо не могат да направят по закон!Ами защо ни са тогава тия милиарди струващи хранилки?Щом не могат да ни защитят от ***,банкови и телефонни измамници,"бежанци" и каквото и да е друго,какво оправдава съществуването им?!
56
1
 
6
 
! Отговори
kor преди 9 години
dobre, Nenchev, razpuskai togava armiata da si otiva u doma i da te chete v Fubu.
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може полицаите, със оръжието си да опазват границата ни. Ако решат 10-20 въоръжени от ИДИЛ примерно могат да минат границата ни, без да могат полицаите да ги спрат. Нямаме сигурни граници. Нека някои да не се обиждат, като не ни вземат в ШЕНГЕН. Поне преди имахме гранични войски, но тогава армията ни наброяваше около 100000 без ж.п., стоителни войски. Бяхме и с много работещи заводи.
54
1
 
12
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
До ...момче аз служих 1 годинабатко аз съм 69 набор.друго други хора служиха по 24 месеца на същото място или дори по-гадно при доста по мизерни условия.