Кабинетът приема новата ПРСР до края на януари

Танева: Ще има нови условия за провеждането на търгове
14 яну 2015 18:05, Надежда Бочева
6
Кабинетът приема новата ПРСР до края на януари
Десислава Танева. Снимка БТА

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 трябва да бъде приета до края на януари 2015 г. от Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти агроминистърът Десислава Танева след междинния отчет на Българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Заради ваканцията на Европейската комисия тази седмица ще бъдат последните разговори с евроекспертите по изпратените над 400 забележки от Брюксел по програмата, уточни Танева.

Още по темата
Тя направи коментар и по отношение на окончателните загуби за България по досегашната ПРСР 2007 – 2013. Страната губи 51,3 млн. евро, но загубата била намалена заради извършваните до последния работен ден на миналата година плащания. Отделно България е санкционирана с 60 млн. евро. Причините - грешки в системата за идентификация на земеделските площи и проблемни търгове, проведени от общини с проекти по ПРСР.

"Одитните мисии не приемат, че правилата на ЕС относно прозрачността и справедливата процедура са спазени. Одиторите имат бележки, включително за критериите за възлагане на тези поръчки“, заяви Танева.

Тя допълни, че според проверяващите невинаги най-добрите и икономически ефективни кандидати печелят поръчки. Имало търгове, при които цените били изкуствено завишени.

Този проблем ще бъде решен с наредбите, които ще бъдат обнародвани след приемането на новата ПРСР. Специално за общински мерки ще бъдат предвидени нови условия за  провеждане на процедурите.

"За да улесним общинските администрации, ще сложим рамки на критериите по отделните видове инвестиционни дейности, които са допустими за подпомагане, за да нямаме проблеми с Европейската комисия. В противен случай, ако не се спазват правилата, санкциите се плащат от националния бюджет“, заяви Танева.

Като цяло тя уточни, че министерството ще направи опит да разработи типови критерии за търговете по общинските мерки.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
Тая каква ли е в кревата? Чувал съм че хубавите жени се е..ат за пари а грозните(като тая) за удоволствие!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Госпожо Танева спрете тази подигравка с бенефициентите във връзка с АКЦИЗА. По голяма глупост по тоя начин на възстановяване на този акциз не може да се измисли. Системата в етделни структури ПК, РА, КТИ ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ Пожарна безоопасност НАП не РАБОТИ.