Горанов: Не вземем ли заема, идва гръцки сценарий

"Част от парите вече сме ги похарчили в предишни години"
Обновена: 21 фев 2015 07:41 | 20 фев 2015 21:48,
405
Горанов: Не вземем ли заема, идва гръцки сценарий
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че ако не вземем заема от 8 млрд. евро, поискан от него, ни очаква гръцки сценарий. Горанов обясни, че част от дълга ще отиде за покриване на стари задължения.

„България има да погасява 6 млрд евро стари сметки. Ако не ги плащаме, става гръцки сценарий”, каза финансовият министър пред „Панорама”.

Още по темата
Горанов беше категоричен, че заемът не представлява нови пари. „Част от тях вече сме ги похарчили в предишни години”, каза министърът на финансите. Причината за това положение според него е, в това, че не можем да свикнем да харчим толкова, колкото сме изкарали.

Горанов отново отхвърли твърденията, че има липса на комуникация между партньорите в управлението по въпроса за дълга. Той обясни, че тегленето на заема е много сложен технологичен процес, който трудно може да бъде разяснен. Според министъра прекалената публичност по въпроса може и да навреди на сделката.

„Нищо на никой не сме обещавали”, отговори Горанов на въпроса какво е обещал на Патриотичния фронт и АБВ, за да ги принуди да подкрепят тегленето на заема.

Министърът на финансите отново обясни, че е готов да предостави на главния прокурор документите, с които са избрани четирите банки, които ще обслужват дълга. Вчера БСП обвини правителството, че ги е избрало, защото те са помогнали за отпускането на средствата, с които се покриха гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

„Цената на правителството, което и да е то, трябва да се мери не през оборота на плащания и повишение, а през обема на дефицит, което е генерирало”, каза още Владислав Горанов и допълни, че това е така, защото рано или късно този дефицит ще трябва да бъде платен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То пък като вземем заема, ще цъфнем и ще вържем :)
233
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четирите банки били избрани,защото били подпомогнали за отпускане на средства,с които се покриха гарантираните влогове на вложителите в КТБ.Браво на вас! Теглихме заем,за да спасим една частна банка,която се е самоокрала и със заемите задължихме народа. А сега, от благодарност, ще изтеглим заеми и ще платим жестоки лихви, лихви, все едно, че теглим от банкомат. Кого заблуждавате!? Давайте отчет за какво са похарчени парите от предишните заеми! Не може вечно народът да страда!
232
2
 
17
 
! Отговори
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ преди 9 години
ВУЛГАРИ--СТАВАИТЕ..ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е С ВАС.ЩЕ ОКУПИРАМЕ И ЩЕ ЗАВЗЕМЕМ СОФИА ЗА ДВА ЧАСА..ЩЕ ВИ ОСВОБОДИМ ОТ ВУЛГАРО-БУЛГРСКО РОБСТВО.
231
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този *** има нещо ненормално. Прав ли съм?
230
3
 
23
 
! Отговори
до 291 преди 9 години
Никой не е гласувал за тях. Това е илюзия - че ти избираш някого. Демокрацията и изборите са бутафория. Ще дойде на власт този, с който са се договорили да бъде на власт: другото е театър за наивници.
229
1
 
22
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
,, За погасяване на предишни заеми ,, !!! Кой и кога ги е вземал тия заеми !!! Кажете ,та да знаем кой колко открадна !!!
228
1
 
25
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Горанов, Горанов, ще изгориш, Горанов!
227
1
 
21
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
идва видов ден ,ще ви се поиска сметка,но не пред съда защото ,той е нелигитимен и незаконен,а от народа
226
1
 
31
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Абе как така 3 години стабилност ? Нали уж трябва в това време икономии да правим, да скачаме срещу БСП(не че и те са за обесване) за това че взеха там 2-3 милиарда. Сега седим си на ръцете и чакаме да изтеглим 8 милиарда за на Боко мафиотите.
225
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този пуяк ще трябва да бяга един ден бързо от България заедно с доцента от Банкя и крадците от правителството защото бедността и отчаянието са на предела.
224
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...че заемът не представлява нови пари. Част от тях вече сме ги похарчили в предишни години..."Значи,имам заем,не мога да го обслужвам,и почвам да си тегля от кредитната карта,за да мога да го обслужвам.Ами това е една спирала, от която няма измъкване.Аз не съм финансист,но финансите на една държава са точно като на една фирма.Ако фирмата няма печалба,не мога да залагам в бизнес плана си да купувам нова служебна кола,да увеличавам заплатите на ВИП служителите си и т.н.Дайте отчет къде са пари
223
2
 
25
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
а какво му е на гръцкия сценарий,взеха пари които никога няма да върнат,
222
2
 
25
 
! Отговори
antiES преди 9 години
когато Орешарски искаше да вземе един милиард,защо оревахте орталъка,а сега искате да вземете осем *** долна ***
221
1
 
28
 
! Отговори
Фен преди 9 години
От къде пък го намериха това *** ? Я да свалим и това правителство да видът дали ще теглим Американски заеми ! Май вече е време Боко да си тръгне завинаги !
220
3
 
21
 
! Отговори
Shark преди 9 години
С гръцки сценарий ли намери тоя михльо да ни плаши. Де късмет де, да се намери някой достоен като Ципрас и да се опълчи срещи ЕС. А дано ама надали, ние сме си овце.
219
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха сега лъжи и заплахи.Хайде ходете си!Защо нищо не казват какво са намерили?Онзи ден Орешарски потвърди ,,оставихме 9млрд лева резерв,външните плащания са 6млрд" това може да се провери и какво става? Мераци за кражби! Или са поети някакви ангажименти към чужди съвтници които трябва да се изпълняват?Не време е да се измитат при съветниците си и повече да не поглеждат към България.
218
1
 
22
 
! Отговори
Некадърна пасмина преди 9 години
Едно въпросче към всички заемолюбци. Какво се направи в икономиката с така получаваните заеми, та толкова млади хора бягат от недоимъка. Софиянци, провинциите са бедни заради вас, вие да сте задоволени, другите кучета ги яли. Пак въпросче, какво направиха с досега вземаните заеми. Щото тези, които толкова искат заемите, са тези които разрушиха икономиката и продължават да я разрушават. Некадърници и калпазани, знаещи само да разрушават и цоцат парички, нямат акъл за 5 пари.
217
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе....298-ми? Какви са тези глупости които пишеш? Нека нито един българин да не отиде да гласува, нека останат само турските и ци..ганските гласове, пък тогава да ги видим какво ще правят! нека избирателността стане 15%, пък тогава да видим дали ще се броят изборите за законни и легитимни! Ама така е по- лесно! Вместо да се организираме и да ги изметем един път и завинаги, ние търсим оправдания и после всеки друг е виновен, само не ние! Да ти имам тъпата логика..да не са тия, а ония..все в г.ъз
216
2
 
18
 
! Отговори
Гаргара преди 9 години
А кой и как ще го връща тоя заем
215
3
 
29
 
! Отговори
Алек преди 9 години
И след 50 год. няма да станем като гърците.И то точно заради такива *** като настоящите управляващи.Ще продължаваме да ходим да им работим и да им слугуваме на гърците.