Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита

Защитната реч обяви, че бил за уважение, талант, творец...
23 апр 2015 14:30,
80
Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита
Снимка: БТА

Управляващите направиха опит да покажат подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов в защитна реч с множество хвалебствия в парламента. Намерението им обаче се превърна в скандал заради отказа им да отговарят на журналистически въпроси.

Шефката на комисията по културата и медиите Поли Карастоянова, зам.-шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев и двама депутати от РБ и АБВ застанаха на трибуната за брифинги в парламента, за да похвалят Вежди Рашидов, часове преди началото на протеста срещу него.

Още по темата

Недоволството срещу него се надигна заради отношението му към тенор от хора „Йоан Кукузел“, който протестира срещу липсата на хонорар за концерта в Нотр Дам в Париж. Изпълнението бе част от културните прояви покрай откриването на изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

Карастоянова обяви изложбата и концерта за изключителен успех и нарекоха България лицето на културата. Тя обясни, че принос за този успех имали културното министерство и Вежди Рашидов.

„Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата, на творческите среди има голямо значение мястото на твореца, на таланта. И мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят“, каза Карастоянова.

Красимир Велчев пък нарече заслугата на Рашидов за успеха в Париж безспорна и се съсредоточи върху злонамерените кръгове, които атакуват държавността.

„Това са кръгове на фирми, на бивши служби, които през последните години целят едно – да уронят авторитета на възможно повече институции и тези, които работят в тях. А държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава“, каза той и заподозря критиците на Рашидов, че целят анархия.

„Не е честно да се използват медиите за толкова ниски цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, но и в целия свят“, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ.

Поли Карастоянова пък допълни, че успехите на България са резултат от усилията на всички, от начина, по който те се представят и по който се отнасяме към тях.

„Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа. Г-н Вежди Рашидов започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена“, каза депутатката.

След това финално изречение репортерите опитаха да зададат въпрос, но бяха прекъснати от Карастоянова със: „Съжалявам, ние няма да отговаряме на въпроси“. Това предизвика бурно недоволство сред журналистите, докато подкрепящите Рашидов напуснаха трибунката в кулоарите на парламента.

Междувременно стана ясно, че управляващите са отменили заседание на Комисията по култура и медии, на която Вежди Рашидов е трябвало да бъде изслушан за скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли някой да посочи къде в света се е доказал Рашидов? Ама конкретно - тая и тая пластика в тоя музей; еди коя си склуптура - в изложбата на оня университет.Щото и аз съм се доказал на света, ама той не е разбрал, дееа ...
45
3
 
10
 
! Отговори
запознат преди 9 години
Абе не става дума 35 евро...това са преките разходи.На практика те са ги извикали да пеят и са им платили само командировъчни.И певците са на загуба.Защото пеят без пари.А може и да ди доплатят джобни.Иначе като са в България могат да пеят в църковния хор и ще им се даде някой лев.Ако мислите че Рашидов е прав ще му платя пътя да дойде и 35 евро командировъчни и да ми пее..Къв е проблема и хотела ще му платя кво иска повече?! Да не би да иска и пари за работата си а?
44
2
 
19
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
Никой не отрича две неща: талантът на Рашидов, като творец. И изключително добрата му работа като министър на културата. Но. Културата не търпи НЕкултурно отношение и НЕуважение към чедата си, г-н Рашидов! Особено от културния си министър! Тенорът Георги Петров каза своето мнение и то е принципна истина. А получи от Вас един НЕкултурен и НЕминистерски отговор: 100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може. Отвратително, г-н Културен Министре! Ето така не се прави!
43
1
 
12
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
До Миро, 46Ти като пътуваш командировка и ти платят командировъчните, спират ли ти заплатата?!?!Какво общо имат командировъчните с парите за труда?!?
42
3
 
13
 
! Отговори
Левски преди 9 години
Славянизиран турчин.
41
2
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Интерсено ми е министъра има ли продадени на държавата свои творби и какви пари е получил за тях.
40
1
 
18
 
! Отговори
ГРОБ преди 9 години
Другарят Рашидов е велик, неотразим и ще му вдигнем паметник! Не подлежи на коментар! Никой няма да задава въпроси, никой няма право на мнение различно от партийното, иначе ще ви уволним като хориста!
39
8
 
2
 
! Отговори
Miro преди 9 години
До Умеренияами то си е платено на хора.... пътя и 35Е дневни...
38
2
 
18
 
! Отговори
Spica преди 9 години
До 5 и 8В нормална държава този никога нямаше да бъде министър
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Авторитарен режим, незачитане на личността, срам за България!"....................Да ... за това е по-добре да дойде другаря путин, той ще въведе демокрация и ще е гордост за държавата
36
17
 
5
 
! Отговори
Miro преди 9 години
ей голям скандал няма що.... нали министерството се е договорило с Хор Й.Кукузел и им е казало - даваме ви това и това - път, режийни, т.н. но без хонорар.. пеете или не.. и шефа на хора се е съгласил.. от тук нататък хористите да се оплакват от шефа си не от министъра.... Това ли е най-големия проблем на БГ... верно Веждито си изтърва нервите, ама така се случва като се търси под вола тела от псевдо журналята в БГ....
35
6
 
3
 
! Отговори
Левски преди 9 години
Провокира етническо напрежение.
34
5
 
5
 
! Отговори
Левски преди 9 години
Какъв министър на културата е той?Затвори турските театри.Провокира на етническо напрежение.
33
5
 
19
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Атмосферата е нажежена и не мога да не се намеся. Някой от форумците сякаш не забелязват това, което издава този случай. А то е отношението на управляващите от ГЕРБ към нас, масата. Сякаш за пореден път ни казват : ВСИЧКИ СТЕ МИ ДЛЪЖНИ, НО АЗ НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН НИКОМУ.... Авторитарен режим, незачитане на личността, срам за България!
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не е честно да се използват медиите за толкова ниски цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, но и в целия свят, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ."Не е честно да се използва и парламентарната трибуна на България, за лъскане на имиджа на хора от собствената ти партия. Не е честно и да се викат медии да отразят събитието и да им се налага цензура по отношение на въпроси.
31
4
 
30
 
! Отговори
:) преди 9 години
Типично по гербаджийски: Това не са дюни, а навявания от пясък. Та и Веждито - не е мултак, не е удрял полицай, не си е взел парите в КТБ използвайки властта си, не е обиждал хориста. Дори пурите и алкохола отказал напоследък.
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви кръгове ,какви фирми? - този самозабравил се министър обиди , унизи и се подигра публично не само на един хорист,а на цялата гилдия,която уж той трябва да защитава в парламента.
29
2
 
25
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
До 33Какво значение колко?!? Тук сумата няма значение, а фактът, че НЯКОЙ си въобразява, че в България може да има бели роби, които да му работят БЕЗПЛАТНО!!!
28
5
 
27
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Нагло, безпардонно гербаджийско отношение към хората..... Гнусно! Гади ми се....
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** като шефа си. А армията му от подмазвачи са се скъсали да го хвалят в парламента.