Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"

Рашидов оценявал рибарите, но не и хористите
Обновена: 23 апр 2015 08:06 | 22 апр 2015 22:14, Камелия Цветанова
68
Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"
Снимка: Булфото, архив

Седмица, след като един от певците на хора „Йоан Кукузел Ангелогласният" - Георги Петров, бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж, още един хорист напуска състава.

Още по темата
Много дълго време е трябвало на Стоян Малинов, който е част от хора вече 23 години, да направи тази стъпка, обясни самият той пред Дарик радио. Начинът, по който е бил освободен колегата му Петров обаче се явил решаващ.

С болка Малинов разказа, че днес хората на изкуството ги цени обикновеният човек, но не и управляващите. Според хориста настроенията в „Йоан Кукузел", който е бил детската му мечта, днес са по-скоро песимистични, а колегите му са разочаровани от отношението към изкуството, но не го признават:

„За да отида аз в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове. Така че аз трябваше да си взема човек, да наема колега, който да ме замества и съответно да му платя. Иначе той с какво ще ми е длъжен? Защото съм човек на изкуството и защото съм църковен певец. Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари и в името на България нима тези години ние не сме го давали и пак ще го давам", коментира Стоян Малинов.

Той обясни, че искат по достоен начин да бъде оценен трудът им, "а не изказване на министъра на културата, че се гордее с един есемес от морето, това е смешно", допълни хористът и продължи мнението си за Вежди Рашидов:

„Значи той оценява рибарите, които също са достойни хора, аз не заставам срещу рибарите, но той не оценява моя труд. Тези инвестиции дълги години - уроци по пиано, по солфеж, по вокално майсторство - за да може публиката да не разбере, че аз не съм добре или някой от нашите колеги не е добре. Всичко това са натрупани години труд и то целенасочен труд. И с лека ръка той ни слага дори зад рибарите. Ако е за 50 лева, ще му дам 100 лева да прави скулптори. Както каза главният диригент - Димитър Димитров, съставът се разграничава от Георги Петров. Не, аз не се разграничавам от Георги Петров. Тези неща си ги говорим с него от години, просто дойде моментът да го изразим на глас", допълни още хористът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Лъчезар Костов преди 8 години
За тези, които не знаят - хор "Йоан Кукузел - Ангелогласния" НЕ Е НА ЗАПЛАТА. Нито хористите, нито диригента им - доц. Димитър Димитров получават редовна месечна заплата от държавата, или от някое друго място. Доходите, които получават от своите изпълнения са във вид на хонорари, които се договарят с организаторите на събитието, на което хорът изпълнява програма. В сумата влизат и транспортните разходи, ако е извън София. Така, че тези 35 евро е сумата за обяд и вечеря в Париж - дали са много, а
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не мислите, че няма врътки с организацията на командировката? Има, има. Стари, изпипани номера. Като започнем от самолетните билети, минем през хотелския престой, та стигнем до транспорта в Париж. Има конкурс за държавна поръчка единствено за проформа - дават се задачите на избрани лица, които после представят фактури с достатъчно надценка да дадат нещо под масата после. Това нещо е доста над 50 лева!Просто такава ни е българската "култура"!
44
0
 
4
 
! Отговори
десен преди 8 години
Абе така става като всичко се преразпределя през държавата...Да сте чули в Америка на Бродуей някой да протестира за заплати?
43
1
 
1
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
А този, дето сутринта по БТВ каза, че се справяли финансово заедно с дохода на жена му, който общо е 2300/2400 лв.
42
3
 
6
 
! Отговори
3M преди 8 години
новото име на хора ще бъде "Йоан КолкоВзел"
41
9
 
7
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Абе къф хор , кви пет лева. Цялата дандания си е насочена чрез Рашидов да ударят Борисов. То за цялата изложба нищо не се писа и нищо не се говори. Вече три дни ни занимават с един-двама хористи недоволни. Всички медии!!! Ай стига де!! Целта е да се омаловажи един истински успех за България. А продажните журналистчета ..........ай немам думи
40
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ако беше за някой чалгар/ка нямаше да е така.
39
7
 
11
 
! Отговори
aaaaa преди 8 години
Хора разберете че пари и слава и уважение не идват от небето, не идват заради това че някой иска, те не се подаряват, нити от мен нити от Вежди от никой, пари и слава и уважение се печелят, заслужават се, така че всеки си избира пътя, работи, мъчи се, и ако е добър ще бъде оценен, славен и ще спечели парички. Затова, моля ви не ни занимавайте...кой където си иска да пее и да работи...не е наша работа, никой 23 години не те е държал със сила в хора....твое решение твой проблем...
38
13
 
7
 
! Отговори
Аман преди 8 години
Когато ме изпратят в командировка в ЕС на мен ми плащат половината от 35-те полагащи се евро. В същото време се получава заплата. Какъв хонорар искат тези самозвани певачки??? Видяха веднъж Париж от близо и се помислиха за голямата работа! Я да хващат лопатите и на полето, да видят как си изкарват повече от половината българи!!!
37
10
 
10
 
! Отговори
а преди 8 години
Поведението на "Министърът на културата" е точно отражение на цялата му "Култура". Злобата и омразата нямат нищо общо с културата. Не знам дори що за "творец" е Вежди Рашидов щом мрази хората. Поведението му е недопустимо.
36
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички неразбиращи! Културните дейци трябва да се подкрепят и в условия на криза за да оцелеят те и нашата държава , не сте ли забелязали,че вече по оркестри,хорове и театри са 80% побелели главици ?Защо? С това развитие след 5 год. ще изпращаме "певачките" да представят България. Ще се гордеете ли?
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно, че всеки и прав за себе си и всеки ще дърпа чергата към него. Но не му прави чест на Рашидов с този некъдърен SMS да се фръцка.......
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 29 - тоя малинов не е артист а семинарист, и каза че цел живот е пял и от тва е ял.евала! а аз работех по 12 часа във франция за не повече от 30 евра! и аз като семинариста имам три деца, вече съм болен и не мога да работя, не мога и да пея!
33
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не е споменато в статията, че въпросния Малинов е кум на уволнения певец и е напуснал преди всичко от солидарност?
32
13
 
13
 
! Отговори
Хорист преди 8 години
Веждито - новия Гьобелс, ГЕРБ - новия националнихилизъм.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уф, тия дописки свързани с Веждито който и да ги пише - не става за нищо! Както беше и преди с Класическата гимназия, изобщо не се разбра кой какъв е и за какво се бори! Ако хористите получават редовна заплата от хора си, те не би трябвало да претендират за нещо повече от командировъчни. Ако пък им плащат хонорари - значи мениджмънта им куца! А че парите са малко на всички ни - това не е необичайно. Навсякъде по света казват "Много работа, малко пари"! Мога да го кажа на 5 езика поне...
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от комунистически номера!
29
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще ви поканят да пеете на Бузлуджа.Там ще ви оценят.Вашите кукловоди няма да ви оставят с 35 евро.
28
2
 
4
 
! Отговори
човек от народа преди 8 години
До Простотиие аз съм от простия народ дето гласува за прости политици (въпреки че не съм гласувал в последните 20 г). проста истина е, че народа е сбор от нули и става число, когато пред тях се постави цифра. в нашия случах всички цифри (разбирай политици) са с отрицателен знак. защо тогава обвиняваме народа, когато има грешка в системата за подбор на цифри(политици).
27
18
 
14
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ преди 8 години
Като частен хор по колко изкарват тези хористи ? За по колко пеят в църквата ? Колко хора преживяват с по 100 лв ? За чив реват тези никому неизвестни хористи носещи името на Светец ? И накрая какви данъци плащат ,или още от сега да събираме пари за пенсиите им защото не са ,оценени,,