Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!

Партията на Местан против допитване за изборните правила
Обновена: 4 юни 2015 14:05 | 4 юни 2015 12:42,
158
Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Още по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
/ :-)\ преди 8 години
До ///\\\подкрепи му макарите!!!
104
1
 
2
 
! Отговори
Е преди 8 години
Защо г - н Псевдо президент, желаете да ограничите гражданите със задължително гласуване?! Разбира се, че това ще има повече отрицателни последствия, отколкото положителни. Не ДПС ще изгуби от това, защото доверието в тази партия се увеличава!
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че ако се въведе задължителното гласуване ДПС ще загубят много гласове. Може би няма да влезат и в Парламента
102
4
 
2
 
! Отговори
///\\\ преди 8 години
Подкрепям Местан (y)
101
2
 
1
 
! Отговори
Johny Alex преди 8 години
Друг е въпросът, че задължителното гласуване не работи. Пример затова е Гърция, там гласуването е задължително. Резултатът е около 63% гласували!!!!
100
1
 
1
 
! Отговори
Johny Alex преди 8 години
Наистина скритата цел на този референдум е ограничаване на ДПС. Това обаче няма да успее!!!По-лошото е, че такова нещо се инициира от един държавен глава. Защо именно президентът е този, който цели ограничаване на ДПС и представителите на партията. Отговорът е ясен ДПС е силна и няма какво друго да се направи. Но държавният глава и партиите, които подкрепят искането за задължително гласуване, не отчитат факта, че този експеримент може да се обърне срещу тях.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Osven che ne iskame BB toi travba da bade saden za genocid srechu naroda ni..stiga oblachvane stiga chemstreisari..toi naroda oche malko che pochaka posle i USA ne mogat da pomognat
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi go razbira BB s elementarnia si ezikov bagach.ne mi hvali BB nali Dogan mu darpa koncite..a kolkoto do DPS da zabranat ta i bez tova e protivokonstitucionna
97
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До ВиолетаВиолета, на Лютви Бей нищо не му се разбира. И той не знае какво говори. Агент Павел е даскал по български, но дрънка "екзактни" глупости. ББ също дрънка глупости, но всички го разбират.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа не иска Борисов,но ДПС и господарите от САЩ ни го натрапват.Цяла България е скочила против борисовото правителство и срещу самия него,но явно това не помага.Историята помни, че когато се подмени народния вот и се дезинформира населението се плаща тежка карма от българския народ.Колкото по бързо го разберем толкова по-бързо българите ще се обединят в едно цяло ще изметат тази *** и ще тръгнем по пътя на развитие и напредък.Това е пътя на българите----иначе тъпчене на едно място и нищета.
95
1
 
5
 
! Отговори
споко преди 8 години
защо не задължат да ходят на училище и да си плащат /ток,вода,данаци/ да работят.както е в германия например.
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС е клон на БКП турци да не се взимат толкова на сериозно дори Ердогана им го каза наскоро
93
3
 
5
 
! Отговори
Виолета преди 8 години
Защо всички тук пишат така наречените "демократични" коментари от анонимни имена? ДПС била етническа партия, всички малцинствени неграмотници били в нея и т.н . А как бихте сравнили изказванията примерно на Лютви Местан с тези на Министър председателя ни Бойко Борисов??? "Грамотните" българи, такъв ли човек искат да ги представлява и управлява, с визия на мутра, и речник на ***.
92
1
 
5
 
! Отговори
по-полека преди 8 години
Местане ,чух изказването ти в парламента за референдума.От думите ти лъхаше диктаторска нотка.Иначе за пред хората говориш за "права и свободи"-но само ако не ти е нарушено правото да командваш по българските земи.От извънземния ти изказ се разбра,че ДПС не иска мнението на българския народа. Ти и партията ти се вживявате,като еднолични ГОСПОДАРИ на българите,ЧАК СЕ ИМАТЕ ЗА КОНСТАНТА!!
91
2
 
4
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
Насила хубост не става. Тези, които си мислят че ще спечелят най-много от задължителното гласуване, всъщност ще загубят най-много.
90
2
 
4
 
! Отговори
messy преди 8 години
Факт е, че ако се въведе задължителното гласуване ДПС ще спечелят много гласове. Но според мен ще има много невалидни бюлетини
89
3
 
3
 
! Отговори
4hmed преди 8 години
Защо ли си мисля, че инициаторите ще останат разочаровани.... А и само да не си мислят, че щом въведат задължително гласуване, хората ще се юрнат да гласуват...
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мазен, лоест, хлъзгав................КРАДЕЦ ...............МЕСТАН
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
задължителното гласуване ще доведе до 1 ГЕРБ 35% 2 ДПС 18- 20 % 3 БСП 15- 18 % СДС и коалиций 6-8 % ВМРО на кантар я влезе я не другите са вън
86
0
 
3
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
МЕСТАН ПЛАЧЕ НЯКОИ ДА МУ ПОСВИРИ С ЦИГУЛКА ДРАГУНОВ.