Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29

Целта е да намали зависимостта си от Русия
Обновена: 6 юли 2015 21:33 | 6 юли 2015 21:33, Елка Василева
120
Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29
Снимка: архив, Reuters

За да намали зависимостта си от Русия, България работи по подписването на договор с Полша още този месец за поддръжка на българските изтребители МиГ-29 от съветско време, които досега се ремонтираха от Русия, каза за Ройтерс министърът на отбраната Николай Ненчев.

Спорът между Запада и Русия заради Украйна принуди България, която бе част от Варшавския договор в съветско време, но е член на НАТО от 2004 г., да поддържа баланс заради военните си, енергийни и търговски отношения с Русия. Обръщането към Полша за поддръжка на изтребителите ще е поредната стъпка за постепенно преминаване към неруски доставки - тенденция, която се ускори, след като Европа и САЩ наложиха санкции на Русия, отбелязва Ройтерс.

 "Ще направим всичко възможно да намалим зависимостта си от Русия. България е единственият член на НАТО, който е почти 90 процента зависим от Русия. Това много ме безпокои и не бих искал да продължава така", заяви Николай Ненчев.

Договорът на България с Русия за поддръжка на изтребителите изтича през септември.  "Трябва да ремонтираме шест от двигателите им и положихме сериозни усилия да намерим алтернатива", каза Ненчев, добавяйки, че Полша е предложила по-ниска цена от Русия.

"Водихме няколко  месеца много динамични преговори с полската страна и смятам, че можем да подпишем договор този месец", заяви българският министър на отбраната.

 "След като видяхме, че режимът на Путин се държи особено агресивно към суверенна страна, не можем да се чувстваме в безопасност. Полша е наш партньор в НАТО, който е успял да се освободи от зависимостта си от Русия", добави той.

Ненчев съобщи, че България и САЩ са планирали над 70 съвместни военни учения в България за 2015 г. Той каза, че в страната ни може да се разположат до 2500 американски военнослужещи при такива учения и че той е разрешил при някои условия да се допуснат допълнителни 2500.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбсолютно сте си такива...протестирахте против 1 млрд лева взети от Орешарски...сега за 16 млрд. взети от ФЕРБ си мълчите !! ФАКТ
23
1
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До xxx 41Ако нашичкият плашип*тарник се опита да направи някоя беля, ще видиш какво ще ти набием в ***... И изобщо, КОГАТО ЛЕНТОВАМЕ, ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ КУМ, КОЙ СВАТ, КОЙ НА БУЛКАТА БРАТ!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До селянинтака де, ама няма да го купуваме от Русия...така и с газта, сега ще я купуване от Гърция или Турция..не от ГАДНИТЕ РУСНАЦИ....НЯМА по-хитри от нас.
21
0
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Поляците са много добри авиатори, даже успяха да се отърват от едно котило *** *** по доста оригинален начин, но баш тарторът им имал близнак и всичко се прецака. После се оказа, че всички са родни братя-близнаци! Даже и нашичките са си близнаци! Всичките...
20
5
 
1
 
! Отговори
Хо преди 8 години
Много добро решение! Остава нова авионика,електроника и комуникация по стандарти на НАТО от Israel Aerospace Industries и......Миг-овете ще са пушка! :-)
19
2
 
15
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Абе заща братята ог сащ не ни подарят двадесетина самолета.
18
2
 
27
 
! Отговори
Х преди 8 години
Поляците са големи майстори,така бяха ремонтирали самолета на президента си че падна в Русия.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за енергетиката ни обясняваха, че трябвало да се намали зависимостта от Русия и в момента загубихме всички големи енергийни проекти. Сега ни обясняват и за зависимостта в авицията, значи се готвят да загробят и българските ВВС. Накрая ще останем без нищо.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Договор за поддръжка на пет (5) самолета? Голема работа, нема що.
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Форума пак смърди на рубли. Не разбрахте ли, че приключихме с ушанките!
14
2
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ВасилевНаистина не говори за авиация, защото си личи, че си доста бос.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали са борци против корупцията, що тогава Ненчев не вземе да обяви международен конкурс и който даде най-добри условия и най-ниска цена, той да им прави ремонта на МИГ-овете.Поляци ще ги ремонтирали? Ами частите откъде ще ги вземат, бе? От Сащ ли, от Луната ли или от празното пространство между ушите на Ненчо?
12
3
 
28
 
! Отговори
boc преди 8 години
Бойко, Плевньо и сега това недоразумение НЕНчев ,което нищо не знае, продадоха България на САЩ за без пари!Имало планирани над 70 учения на САЩ в Бг!Това на практика означава присъствието на 5000 *** американци в България постоянно!!Е, това ако не е окупация, задраве му кажи!Ааааа и после - пак гласувайте за предателя, за американо-д***лизеца, "близкия" до народа, за популиста Бойко Борисов!Да Ви е Честито Американското "присъствие"!!!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"След като видяхме, че режимът на Путин се държи особено агресивно към суверенна страна, не можем да се чувстваме в безопасност. Полша е наш партньор в НАТО, който е успял да се освободи от зависимостта си от Русия", добави той. - Бас хващам , че това нищожество през соца яростно е "громял" САЩ и капитализъма и е *** подметките на някой партиен член !
10
1
 
31
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
В туризма зависимостта я намалихте... :)) Очакваме новите успехи :))
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ще направим всичко възможно да намалим зависимостта си от Русия. България е единственият член на НАТО, който е почти 90 процента зависим от Русия. Това много ме безпокои и не бих искал да продължава така"A мене ме притеснява липсата на обосновка от страна на министъра и липсата на адекватни обяснения кое изисква да се откажем от руските изтребители и за в бъдеще. Дори съветските ни изтребители са съвместими с ученията и задачите на НАТО. Не можеш да изключваш производители от държавен търг.
8
2
 
30
 
! Отговори
ОНГЪЛА преди 8 години
Единствено ние имахме лиценз за ремонт на МИГ в Европа, ремонтираха самолетите от цяла северна африка и европа и азия в Граф Игнатиево. След изтичането му, Русия предложи безплатен лиценз, за нас оставаше само печалбата, но за какво ни е да сме зависими от нещо безплатно, спокойно отказахме лиценза, сега няма къде да си ремонтираме двата самолета :) Нали сме независими, ще ни офраняват турски самолети :) така няма да зависим от никого.
7
2
 
21
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Кокега, не само *** може да го измисли. Може и министер от правителството на ГЕРБ.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах кое ни прави зависими от Русия- това, че имаме руски изтребители ли и че се поддържат от Русия ли? Ами аз за независими изтребители не съм чувал, все някоя държава ги произвежда и ремонтира, а по тази логика това те прави зависими от нея... Все едно да твърдите, че световната гражданска авиация е зависима от американците и Боинг, щото Боинг им продава самолети и Боинг ги ремонтира... Това само *** може да го измисли.
5
5
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Поляците имат лиценз за...всичко.Те са като...китайците;пипнат ли нещо чуждо,веднага го усвояват.доусъвършенстват,променят,така че не може го позна и завода производител,но важното е че...работи.