Не само цената, качеството на горивата също е проблем!

Картел се доказва много трудно, допълни още вицепремиерът
22 авг 2015 13:29,
53
Не само цената, качеството на горивата също е проблем!
Снимка: Булфото

Държавата не определя нито цената на дизела, нито на бензина. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Държавата трябва да си влезе във функциите във всички сфери, в ключително и на пазара на горивата, посочи той. 

Същевременно той посочи, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.

"Картел се доказва много трудно", обясни още Дончев и допълни, че никой не води кампания нито срещу малките, нито срещу ведомствените бензиностанции. "Има функциониращ истински пазар. Очевидно обаче има нещо нередно на пазара. Имаме две държави-членки, които са ни съседки и всеки би могъл да внася. Очакваме КЗК да се произнесе за това какво се случва на пазара за горива. 2012 година е правена една проверка и финалното заключение е, че няма картел", посочи Дончев.

По думите му, Комисията работи на база закони. "Надявам се да направим безпристрастен анализ. Част от проверките ще бъдат изненадващи. Държавата трябва да влезе и на пазара на горивата. Този, който продава горива, без да е внесъл нищо в бюджета, натоварва всички"

"Петролът преди да бъде купен минава период не по-малък от 20 дни. Българският пазар е малък като обем, като брой играчи, относително незрял, но определено има нещо нередно. КЗК е антимонополният орган, който освен да казва дали има нарушения, може да глобява. Правителството не може да глобява. Когато отидете да зареждате, трябва да има всички гаранции, че в резервоара ви е влязло това, което сте платили. Имаме продажба на горива при положение, че не е платено всичко, което се дължи на държавата", обясни Дончев.

"Опитите на държавата да влезе във функциите на много сектори, предполагат не само обществени, но и политически вълнения", уточни той. Според него, единственият, който няма право да протестира е този, който управлява. "Кръвта на икономиката са горивата и ако цената е по-ниска, това дава шанс за по-голям икономически растеж. Правителството се опитва да се вслуша във всяко мнение и болка", допълни Томислав Дончев.

Той коментира и политическата ситуация в момента, като посочи, че конфигурацията в момента е странна. "Механизмът за вземане на решения е съвсем различен. Всяка реформа трябва да събира достатъчна подкрепа. Това е гаранция за дългосрочността на реформата", каза още Томислав Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дончев е заявил в приятелски кръг снощи и 3 долара да стане барела в България бензина ще си е 2.30лв а Честитоо
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 26! Изброените заведения се ръководят от международно- ЕС и САЩ- признати некадърници и престъпници!Кой от управляващите ни след 1989г не е бил или не е в "играта"?Кога и как ще стане "играчите" да напуснат "терена",след като ЕС и САЩ им казват и доказват,че са некадърници и престъпници,а в им дават необезпечети заеми?Защо?Може би и те са от "играчите"? Отговорът се знае!Някога "някой" бил казал,че "Един призрак броди из Европа"!Новото е,че броди вече и в Америка!И БОГ си знае работата!
19
3
 
13
 
! Отговори
Гъзолизците от днес преди 8 години
Изтриха следният коментар: "Картел се доказва много трудно, особено ако Главната Тиква участва/печели от него", обясни още Дончев и допълни: "Петролът може да стане и 2$/барела, но на територията Тиквеландия бензинът ще се върти около 2.50лв/литъра"!Тва е баце!
18
0
 
10
 
! Отговори
999 преди 8 години
Най големия проблем сте вие, дето сте на власт.
17
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Е това за качеството е вярно,но не вярвам да се поправи.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Skapana *** ***
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата си има полиция ДАНС прокуратура НАП и затвори за измамници но явно в затворите попадат само дребни мошеници които нямат милиони за подкупи. Как да потърсите отговорност на някой с който стоите на една маса? В България големите престъпници са на уважение .Нали финансират избори и депутати .
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстинатА Истината за Лукойл е следната тази компания, нейните поделения, вкл. Лукойл Нефтохим Бургас Ад, са собственост на банковата династия Ротшилд.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен *** оставете ЛЕВСКИ на мира.Пигмеите почнали да сравняват ББ с най-големият БЪЛГАРИН който никога не е казвал и не е поставял себе си пред другите . ***. Просто гербери.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13 Една лъжа повторена 100пъти не я прави истина. Та ето на кой е Лукойл :Лукойл Нефтохим-Бургас АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V.А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V). Изясняването на собствеността на компанията-майка ОАО Лукойл показва интересни неща: почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, Истината за Лукойл е следната тази компания, нейните поделения, вкл. Лукойл Нефтохим Бургас Ад, са собственост на банк
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A zenite na zz. 6 Apartamenta sa 3 g Trudno li se dokladva na peevski milionite i zeza seksa borislavova Trudno li se dokasva milionite miliardite na mutrite prestapleniata krasivite. Ubiistvata koi i koga schte gi fokajete nali gerb r na vlast ni rumana na4varova e ot gerb i sad garba i r bB dokajete tvoita lelja tatana fin4eva kasa 4engerlaschka darjava s Mutri Po varhovete
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не можете да доказвате и да защитавате обикновенните хора,каквато ви е работата и ги оставяте на петролните,алкохолните,тютюневите и други акули да ги смучат , ВИЕ С МУТРОН ЗА КАКВО СТЕ????? ЗАЩО ИСКАТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТЕ???? ОСТАВКА, 25 ГОДИНИ ЕДНИ И СЪЩИ СМУКАЧИ И МАФИОТИ,ЯЗЪК ЗА РАБОТЛИВИЯ И ЧЕСТЕН БЪЛГАРИН.
9
1
 
9
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Един ден дуеене, два дена дуеене и после подвиваме опашка. Селски хитрец е Боце -хвърля бомби и фоерверки, а лакейте му замитат. Евтин пиар и прах в очите.Колкото предоговори договорите с Мариците, толкова и сега ще свърши нещо!
8
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Но Държавата АКО ИМА ИНТЕРЕС може да отворот достаточно много бензиностанции държавна собственост и да свали искуственно напомпаните цени до нормални такива и с качество на горивата доста по добро което ще бъде пичелившо и коректив по който всички други ще се равняват!
7
3
 
6
 
! Отговори
ИВА преди 8 години
ДО СЕГА НЕ СЪМ ПРОПУСКАЛА ДА ГЛАСУВАМ ,ПЪРВИТЕ ГОДИНИ С НАДЕЖДА ,СЛЕД ТОВА ИЗБИРАХ ПО-МАЛКОТО ЗЛО ,ОТКАКТО СЕ ПОЯВИ БОРИСОВ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО ,НО МИСЛЯ ВЕЧЕ ДА СЛОЖА КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО ,ЗАЩОТО НЕ ВИЖДАМ ЕДНИ ОТ ТЯХ ДА СА ПО-ЧИТАВИ. ВСИЧКИ ПАРТИИ ЗА КЛОНИНГИ НА КОМУНИСТИТЕ-ТЕЗИ ЛАКОМИИ ДЕТО НЕ СЕ НАТЪПКАХА....
6
0
 
9
 
! Отговори
Балъков преди 8 години
"Картел се доказва много трудно"Факт е, че цените на горивата за крайния потребител от години по абсолютно всички вериги бензиностанции са едни и същи, до стотинка. Е, от това по-ясно доказателство за картел има ли, министър Дончев?!
5
0
 
7
 
! Отговори
Узаконен грабеж преди 8 години
Данък върху данъка - това е облагане на акциза върху всички акцизни стоки с ДДС. Така и на горивата се вдига цената с 20 стотинки на всеки литър.
4
0
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 8 години
ЗА ВАС ДЕТО ТРУШИТЕ НАРОДНА ПАРА ЗА СКЪПИ КОЛИ И ЗА ГОРИВО НЕ ВИ ПУКА ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЗАГРИЖЕНИ. АКО ТЕЗИ СКЪПИ ГОРИВА И ЦЕНИТЕ ВИ СМУЩАВАХА ДО СЕГА ДА НЕ СТЕ ГО ДОПУСНАЛИ АМА НАЛИ НАРОДА ВИ ПЛАЩА ВСИЧКИТЕ ГЛЕЗОТИИ ДОКАТО ТОЙ ГЛАДУВА ..... НАПРАВО СЪМ ОТВРАТЕНА ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ. ЗАТРИХА НИ ДЪРЖАВАТА ОТ ЛАКОМИЯ ! ПЛАЧЕ МИ СЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА СИРОМАШКИЯТ НИ ГЛАДУВАЩ НАРОД....ТЕЗИ НАГЛЕЦИ НЕ СПИРАТ !
3
0
 
8
 
! Отговори
Е ко номика преди 8 години
След бързия популизъм на Бойко извднъж се сетихте че ценови контрол не е лесно да се прави, и ефекта дълогосрочно е за дефицити - било то финансови такива в държавни предприятия, или реални дефицити на стоки и формирането на черен пазар.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един министър не му е работа да констатира проблемите, а да ги решава!