Shell ще проучва за газ и нефт в "Силистар"

За блок "Терес" не е имало кандидати и процедурата се прекратява
29 сеп 2015 12:50,
55
Shell ще проучва за газ и нефт в "Силистар"
Теменужка Петкова. Снимка: БТА, архив

Англо-холандският холдинг Shell ще направи проучванията за петрол и природен газ в черноморския блок "Силистар", съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя поясни обаче, че няколко компании са купили документация за търга, но единствено Shell е подала оферта.

Още по темата

За блока "Терес", чийто търг вървеше паралелно, има закупени документи, но кандидати не е имало и процедурата за избор на изпълнител ще бъде прекратена.

Shell предлага работна програма за "Силистар" на обща стойност 18,6 млн. евро, като при подписването на договора, което се очаква до края на октомври, в бюджета ще влезе бонус в размер на 4,9 млн. евро. В програмата е предвидена опция и за сондаж.

"Това е един много сериозен успех, който всички ние с общи усилия успяхме да постигнем", каза още Петкова и допълни, че подписването на договора ще стане след решение на Министерския съвет, вероятно в рамките на месец.

Тя изрази и надеждата, че работата с Shell ще бъде една от важните стъпки за диверсификацията на енергийните доставки на България.

Що се отнася до развитието на другите проекти за диверсификацията на доставките - газовите връзки със съседните страни, Петкова уточни, че ще активизира разговорите с гръцките власти за газовата връзка "Комотини - Стара Загора".

На въпрос на Investor.bg енергийният министър каза, че ще разговаря с гръцкия си колега Панос Скурлетис до края на тази седмица за уточняване на последните подробности по проекта. Тя очаква подписването на окончателното инвестиционно намерение да се случи до средата на октомври.

Процедурата за избор на финансираща институция за дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) също е към своя край. Петкова посочи, че 12 "от най-големите банки в света" са заявили интерес към облигационната емисия и две - за отпускането на заем. В момента тече срокът за изготвяне на конкретните оферти и представянето им в Българския енергиен холдинг, който реално ще изтегли кредита.

Енергийният министър се надява, че с разплащането към американските централи целият енергиен сектор ще бъде отпушен, защото централите дължат средства на мините, а те от своя страна - на свои доставчици.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: нефтприроден газShell
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Марго преди 8 години
Госпожо Петкова, ще останете в историята като министъра продал Черно Море за 18мил евро. Дано да нямате деца защото не знам как ще обяснявате след време на внуците си защо в Черно Море няма живот а в България туризъм. Дано Бог ви прости за глупостта , аз със сигурност не мога.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блока Силистар е на повече от 30км навътре в морето, Терез е още по-навътре
22
4
 
6
 
! Отговори
Приятно + полезно преди 8 години
Представете си една прекрасна картинка - туристите се пекат на плажа и си плуват в морето, а до тях огромни машини източват нефт от недрата на земята. Така например можем да развием още по-добре културния си туризъм. Хората ще идват на почивка, а пък разни гидове ще им обясняват какво точно представлява нефтът, как се добива, какви характеристики има. Ще може напр. може да си платиш 100-200евро и да ходиш да побачкаш 4-5 часа на платформите за нефт.Ще бъде незабравимо изживяване.
21
3
 
7
 
! Отговори
тъпунгери преди 8 години
От тъпотия ще прецакаме туризма си, за да може Шел да трупат печалби от нашите земи. По-умна инвестиция от тази не можеше и да има.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ее не, не сравнявайте Русия с нигерия, ставате смешни! Дори санкциите на цялата планета не могат да накараг Русия да клекне! А междувремено изхранват 145МЛН. население! Един срещу всички, това не го правил и дъртанян!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 25 Знаете ли, че и в момента в България има добив на нефт и газ? Предвид стойността на програмата, е ясно, че не се очакват големи залежи, а в най-добрия случай малък добив, винагш може да има и изненади, но са правени достатъчно проучвания и шанса е малък.
18
5
 
12
 
! Отговори
нвч преди 8 години
Пропускат да кажат ,че добива ще е на шистов газ ,но от морето.Находище ,но от шистов газ
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи край на туризма по българското черноморие и забележете - за някакви си 23.5 милиона долара. Наистина да се чуди човек какви са тезу управници, прости ли са или са за едната далавера.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой си мисли,че при евентулно откриване на залежи,ще има нещо за народа,жестоко се лъжат.Ще замязаме на Нигерия - петрол и потресаваща бедност.Замърсяването на природата,ще съсипе и малкото,което ни е останало.Аз гласувам против.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще стане като американските тецове! Американски монопол, същите цени, същите условия, същия хотел три, ва, го!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че ще проверяват в Силистар! Докато разБойко е премиер, няма да има камък не проверен от Началниците! ЕНП, ПЕС, да живее ЕС
13
3
 
12
 
! Отговори
Станислава преди 8 години
Шел прекрати програмата си за търсене на нефт и газ в Аляска с изявление, че вече не е изгодно за компанията в този район и тези цени на петрола. И ще се насочи към други, по-изгодни финансови проекти. Мисля, няма нужда да гадаем защо точно към България
12
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
до 20 -- За 26 г такъв просперитет видяхме - че направо "подскачаме " от радост и "скимтим" от щастие - ТЪПЪН !
11
4
 
2
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
И ще омажат всичко.....
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Ф.С.В не пишете глупости! Една от най-големите ни реколти на пшеница е 5,3 мил. т. от миналата година, при над 700 мил. тона световен добив!
9
8
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Глобалните компании занимаващи се с зърно - държащи хляба на народите - много им се иска тези 10 % от Световното производство - произведени в БГ (нашата държава е голям производител на зърно) да нямат конкуренция- ТЕ ( Американо Еврейското световно лоби) искат на изтрият от лицето на Земята Добруджа- После е лесно - Който държи хляба- той управлява народа - цената в Свеовен мащаб - ще скочи - това е цялата игра - Всички знаят че след шистовият газ - после остава една пустиня с отровни води !
8
4
 
7
 
! Отговори
ГГ преди 8 години
Боже, пази България!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев, прав сте добива шистов газ, но в Сибир, а не по плодородните си полета, както тук се иска да е в Добруджа! А за постигането на "енергийна независимост", то и бензина на 40% е внос, а пак на същата цена.
6
4
 
9
 
! Отговори
PImp C преди 8 години
Енергийната независимост е хубави нещо , но е неприложима в бг знаем кой ще мониполизира всичко и пак ще плащаме много , за това сме ПРОТИВ добив и проучвания.ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА И СЛЕДОВАТЕЛНО ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ОПОРОЧЕНО
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ГЕРБ - осигуриха купуването и на поредните Избори.Цветанов е изпечен престъпник, знае как.