България извън Шенген - риск за ЕС

Трябва да се обяснява защо е важно членството ни, заяви Кунева
18 окт 2015 13:16,
81
България извън Шенген - риск за ЕС
Снимка: Булфото, архив

Оставянето на България извън Шенген поставя в риск страната ни и целия Европейски съюз и ние трябва да имаме ясна пътна карта, коментира пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева.

"Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген, това са много криви сметки", допълни още тя и посочи, че страната не бива да пропуска "нито един съвет", в какъвто и да е формат, за да посочва ползите от членството на страната ни в пространството.

Кунева беше категорична, че Механизмът за наблюдение няма ролята на санкциониращ елемент, но по отношение на членството на България в Шенген той се оказва точно такъв, защото именно липсата на реформи в съдебната система, отчетена от Механизма, са в основата на нежеланието да бъдем приети в пространството.

"Ние не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница. Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя", каза още вицепремиерът и допълни, че влизането ни в Шенген се превръща в нейна "абсолютна кауза".

Според нея България няма достъп до системите на пространството и не можем да проверим дали са издирвани, както и Frontex не може да охранява външната граница на ЕС, защото не членуваме в Шенген.

"В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по –сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития", каза още Кунева.

Тя заяви, че отношението към България след миграционната криза е по-различно.

"Осем години след присъединяването на България към ЕС ние сме извън Шенген. За последната една година, въпреки критиките към съдебната система и неприетия антикорупционен закон, в момент няма нито една държава, която да говори с мен с аргументите – оправете си антикорупцията и съдебната система и после ще видим", допълни още Кунева.

Вицепремиерът определи като нещастен случай инцидента, при който загина афганистански имигрант край Средец и трябва да имаме доверие в българските институции.

"Гранична полиция е българска институция и ние трябва да ѝ вярваме. Не може да се употребяват думи като убийство. (…) До момента, в който не е казано обратното, ние трябва да защитим българската институция. Да, това е нещастен инцидент", допълни Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Меглена КуневаШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е в риск от дълго време !Защо не говори за икономическото състояние на държавата ни ! Само Шенген , не ви искат в Шенген , като ходите в Брюксел , само харчите парите и нищо не правите . Седите между ЕС и НАТО и само слушате !Защо сте им в Шенген !Постигат си целите безпрепятствено ! Все едно България няма правителство !
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Шенген бе , продадохте България и сте бита карта !Като не сте в Шенген , пускайте любимите ви бежанци , към тези от Шенген. Гърция го прави , а са в Шенген !А съдебната ви система е ужастна - едно дело няма край ! Подкупи и изумление от съдебните решения ?Крах на тая държава !
37
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
България трябва веднага да напусне ЕС, а кунева заедно със всички управлявали 25 год ще ги пратим на ИД да ги превъзпитат
36
0
 
0
 
! Отговори
чукча преди 8 години
До: номер 51А аз пък искам в Северна Корея! Чувал съм, че там било хубаво!Искам в севернокорейски концлагер! Там ги били превъзпитавали. Учели се да работят.
35
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Пръмовица си лае, керванът си върви...
34
1
 
12
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Ама, може ли и ние, матряла, да кажем искаме ли Шенген, ЕС, НАТО....
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каката е малко по голяма от мен и не се сещам нещо добро за нас българите да сторила!Виж мръсотиите са безчет само блоковете на Козлодуй стигат.Някаква мръсотия ще да ни е измислила с тоя Шенген.
32
0
 
4
 
! Отговори
Mramor преди 8 години
Nichia zemia li?! Alzheimer li ima liderkata na "Bulgaria na grajdanite"( moje bi na anonimnite bufosinhronisti?!) - neka da se porazhodi iz grobistnite parkove na Rodinata si taz bulka. Pa i na pokoinia si basta bufosinhronist edna temenujka ili begonia da posadi na groba.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кисело е гроздето !- казала лисицата, която не успяла да го достигне .
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защитила била граничаря...Какъв наивник! Защитава само себе си и собствения си интерес!
29
1
 
5
 
! Отговори
baihui преди 8 години
aman ot toia militsionerski *** .......nikoi ne e zarital za shengen !videhme im i "demokratsiata" i "4oveshkite tsennosti" i "svobodnia pazar"REFERENDUM ZA IZLIZANE OT NATO I EVROGEISKIA SAIUZ !
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая щом толкоз натиска за шенген значи НЕ трябва да влизаме там! Каквото е направила продажницата е било в ущърб на България!!!...Ми да се откажем тогава и от пътуването без визи и разрешенията за работа. Щом толкова настояваха за разрешения за работа за българите в ЕС, значи не се нуждаем от тях, това е в ущърб на България. Ама след като ни отрязага от Шенген може и визи да ни въведат и разрешения за работа, да си знаят мястото хората втора ръка.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се разиграват бал.ъците, докато не им писне да настояват и не разберат, че никога не се били предвиждани за Шенген, а предназначението им е да бъдат бедни в задния двор на Европа, евтина работна ръка, пазар на свръхпроизводството от ЕС и изгодна автоморга за стари 15 годишни западни коли.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая щом толкоз натиска за шенген значи НЕ трябва да влизаме там! Каквото е направила продажницата е било в ущърб на България!!!
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хората няма какво да ядат, а тая от два месеца шенген,та шенген,аман от тая,няма ли вече да я сменят...то толкова противен човек..
24
1
 
17
 
! Отговори
Оставка преди 8 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо сте ми изтрили коментара? Това ли ви е свободата на словото или бойковата свобода. Долни продажници.
22
2
 
27
 
! Отговори
разкарайте лицемерка преди 8 години
Тая нагла особа пак цъфна.До кога ще ни я натрапвате?Толкова противно същество не е имало в българския обществен живот!Кой плаща тази скумрия да има място в новините?
21
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Дрън, дрън! Слушал съм за Шенген мнооого, много пъти! То не бяха курсове, то не бяха тестове, то не бе чудо! На едно място едни хора говореха, че ни чакали "Велики неща!". Това беше през 2009 г. Сега сме 2015! И какво, какво като влезем в Шенген? Какво ще се промени? Нямало да има граничен контрол, ще можело да се пътува свободно, да се работи и живее! Ейй, Пръмова, опс Кунева /то все едно и също/ тези работи се правят с пари! Бедният и средният българин ги НЯМАТ!!!!
20
1
 
13
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Мадам Куни,нали знаете какво е кавал ? Та ние сме ДЕВЕТАТА дупка на кавала...