Законови поправки ограничават правата на бежанците

Те не могат да бъдат държани в домове от затворен тип
22 окт 2015 16:14, Анисия Иванова
23
Законови поправки ограничават правата на бежанците
Снимка: архив: Булфото

Поправките в закона за бежанците предизвикват сериозни притеснения у юристите, заяви юристът Радостина Павлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Преди седмица поправките бяха обнародвани в Държавен вестник. Според тях държавната агенцията за бежанците вече има правомощията да настанява търсещите закрила мигранти в центрове от затворен тип.

Юристите се тревожат, че има опасност чужденците да бъдат задържани в бежанските лагери, без да има обективни причини за това.

Павлова подчерта, че "никой, който търси закрила в дадена държава, не може да бъде задържан само по тази причина". „Това е записано и в европейското законодателство, както и в нашия вече Закон за убежището и бежанците“, коментира тя, уточнявайки че при определени обстоятелства и в друг закон е разписано кога имигрантите могат да бъдат задържани в центрове от затворен тип. Престъпление е да се преминава границата без документи, коментира тя.

"Човек, който е под грижите на Агенцията за бежанците, е човек, който е подал молба за убежище. Това не е престъпление, не може да бъде задържан в затвор, нито в специализиран дом. Има и обстоятелства, при които не може да излиза", коментира юристът.

В момента в страната има 6 центъра от отворен тип и настанените там могат да влизат и излизат свободно и две учреждения от затворен тип – в Любимец и Бусманци. Но там пребивават само мигранти, които имат заповед за депортация, а не търсещите закрила хора. Една от предпоставките за промяната в закона е опазване на обществения ред, допълни тя.

По думите й поддръжката на домове от затворен тип ще доведе до сериозен финансов ресурс, а ако се обжалват заповедите за настаняване ще има и солидни разходи за преводач и за правна помощ.

Ограничаването на свободата на движение, запрещение, е много сериозно нарушаване на човешките права и има физически, психически последствия. Има и други последствия – тези хора няма да могат да работят, няма да могат да започнат да се интегрират. Това е много негативно начало от самото им пристигане да търсят закрила в България, каза още Павлова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSEKI NARUSHIL DARGAVNATA GRANIZA DA BADE UBIT.
12
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 8 години
Какво невярно съм писал, че ме триете? Че незаконното преминаване на зелената граница е престъпление за което се полага затвор?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи си ги в къщи и си ги интегрирай.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професионалния патриот Божидар Светите мощи и води заедно с някакъв туристически бос искаше да ги настанява в хотелите на мафията по Черноморието! Само за 60-65 лева на ден на талибан.
9
0
 
25
 
! Отговори
КъмПолитиците преди 8 години
Вие или сте много глупави или ви плащат за това !!!! Не виждате ли че тече инвазия на исляма в европа .... армията ако я имаме такава на границата и пиле да не може да прехвръкне!!!Утре тези мили хора ще колят и ще се взривяват сред нас.
8
0
 
41
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Аааа, на снимката е само жална женица. Не се излагайте, засилете ефекта и с някое детенце с тъжни очички.Юриститеее, лапайте сега, че след някои и друг ден същите тези ще са жив щит на тези, които ще ви колят и гърмят!
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГЕРБ е най-добрата партия! ДОЛУ атака!
6
1
 
41
 
! Отговори
сънчо преди 8 години
Спи, народе, спинкай си сладко!
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки може да си прави каквото си иска на юруш, а законите са само за хората, които не са примитивни - така ли? Аз не знам тоя хаос дето се създава, заради какво е, но нищо добро не чака Европа. Няколко чиновника продадоха всички човешки ценности, за да създадат една колониална безпринципна маса.
4
0
 
52
 
! Отговори
Бре! преди 8 години
Какво искаш, ***, Павлова? Какво предлагаш?Да ги пуснем в страната си и да им дадем възможност да се пръснат безконтролно?Коя НПО плаща на такива като теб? С чии пари? И с каква цел?
3
1
 
49
 
! Отговори
Да се интегрират?!?! преди 8 години
Нали са само бежанци от войната? Логично е, когато тя свърши, те да си заминат!И още нещо. Докато ги проучват дали нямат връзка с терористична организация или с криминални среди, не е ли редно да са под контрол?Онези, които искат да останат в България, не е ли редно да бъдат насочвани към различни райони на страната в зависимост от това къде биха могли да си намерят работа? Ако 70-80% от пришълците нямат нито образование, нито професия и знаят само майчиния си език, какво да правят в София?!
2
0
 
58
 
! Отговори
юрист 20 г стаж преди 8 години
пълни глупости - това са хора нелегално преминали границата. по принцип мястото им е в местата за предварително задържане, трябва да се вземе мярка за неотклонение от Прокуратурата и съда. В този смисъл такива центрове не им ограничават правата изобщо. същевременно обществото е запазено от рисковете които тези хора носят - болести и престъпност. На първо място са правата на гражданите на РБ които са данъкоплатци, тогава идват правата на имигрантите, кандидатстващи за убежище или просто транзитни
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Настанете ги в хотел Шератон с пет звезди,неуважаеми гербаджии!Нормалните хора ще гласуват за Атака.