Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
6
 
! Отговори
поп преди 8 години
До ОСТАВКА !!!какво пречи на руските медии да покажат кой удари агента им?
23
2
 
7
 
! Отговори
рр преди 8 години
До Обективеннещастник
22
8
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Арестувайте го и го пръснете от бой в Ареста.Имате подкрепата за целия здравомислещ народ
21
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОЛЯМА ГРЕДА СТАНА ЗА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ НА ТАЗИПОСТАНОВКА,А ПОРЪЧИТЕЛИТЕ ГИ ЗНАЕМ -МУТРАТА ББ И ПРОКУРОРА НА МАФИЯТА ЦАЦАРОВ,А ЗАЩО СТАНА ЗАСЕЧКА,АМИ ЗАЩОТО В ТЕЛЕВИЗИЯ АЛФА ИМА ПУЪЛЕН ЗАПИС НА СЛУЧКАТА И НА ТОЗИ ЗАПИС ЯСНО СЕ ВИЖДА,ЧЕ НЕ СИДЕРОВ А ПОЛИЦИЯТА И ДРОГИРАНИ ПРОТЕСТЪРИ БИХА И БЛЪСКАХА СИДЕРОВ ,ЖЕНА МУ И ДВАМА ДРУГИ ДЕПУТАТИ ОТ АТАКА ,НА СЪЩИЯ ЗАПИС ВИКТОР НИКОЛАЕВ ОТ НВОА ТВ КАЗВА,ЧЕ ПОЛИЦАЯ КОЙТО УДРЯ СИДЕРОВ БИЛ НЕВИНЕН ЗА ПОБОЯ ЗАЩОТО НЕ БИЛИ ВИДИТЕ ЛИ МУ ИЗДЪРЖАЛИ НЕРВИТЕ
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гномчетата се активираха - вероятно ги подпряха с некоя и друга рубла?
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои е пребил Сидеров !Товае престъпление от общ характер не да приказваш врели не кипели или вече няма свобода на словото
18
3
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
Ами досега трябваше да го направите.Какво чакахте?
17
1
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Каква свобода на словото !Кажи къде може да напишеш това което мислиш без да те изтрият и баннат ИП
16
5
 
17
 
! Отговори
Нямам интереси преди 8 години
атака пак се наака
15
15
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Момчета и момичета, това снощи беше една лошо скалъпена пиеса! Недейте са славословите тези студенти-***! Как така се насъбраха за 10 минути пред НАТФИЗ да протестират "спонтанно" срещу Волен? Кой беше агресорът, който удари Волен? КОЙ? КОЙ? КОЙ?
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
престъпления от общ характер !Какво е престъплението на Сидеров така и не разбрах Той си говори 10 полицая го изблъскват от вътре.
13
0
 
18
 
! Отговори
tanasis преди 8 години
Така и така са се захванали да променят конституцията, да променим и броят на депутатите. От 240 на 120. Всички на Great Wall C30, само министрите на Great Wall H6. Какво ще се церемоним с тези.... След това гарантирам следващите парламентарни резултати с още по голям процент!
12
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 8 години
100 % otkachalka
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Права беше баба ми много да не говоря и да не пиша против властъ защото щели да дойдат от милицията и да ме отведат незнайно къде!
10
9
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Този имунитет не беше въведен случайно. Силни са спомените за разправа с демократично мислещите депутати започнали след освобождението ни от турско робство. Сега новите диктатори искат да могат без проблеми да осъждат инакомислещите депутати, на основата на всякакви скалъпени обвинения.
9
6
 
4
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Цвъки беше оправдан.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и къде е тънката граница между демокрацията и социализма какви са ми правата !Както тогава си траех така си трая и сега за да не пострадам
7
38
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Аз ще бъда верен на Волен Сидеров до края! Не съм съгласен с поведението му, наистина не е правилно! Но никой от всички моралисти, които сега плюят по Волен, не са запознати с идеите му, нито са ги излъчвали по медиите си! Те говорят само за скандалите, в които волю или неволю се замесва Волен, а не говорят за предложенията на Атака, с които България може отново да стане българска! И още един въпрос - как така 200 човека се събраха за 10 минути пред НАТФИЗ снощи? Спонтанно ли беше или не?
6
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да върнат и ДС и лагерите на смърта !Да де ама не се демократично така грубо да се действа може с лицемерие подмолно и тайно да отстраниш неудобните на режима.
5
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯКОЙ СМЯТА ЛИ ЗА НОРМАЛНО ДА СЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА НИ ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО ЗА РАЗПРАВА С ЕДИН ЧОВЕК?УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ САМОЗАБРАВИХА.