Доган критикува Местан, но в политиката не ще

ДПС имало нужда от реформиране, от подновяване, твърди той
Обновена: 22 дек 2015 18:20 | 22 дек 2015 17:26, Камелия Цветанова
124
Доган критикува Местан, но в политиката не ще
Снимка: Булфото, архив

На традиционното събиране на елита на ДПС, по случай настъпването на Новата година, почетният председател Ахмед Доган открито критикува Лютви Местан, който оглави движението, след като той се оттегли от поста, но пък категорично заявява, че няма да се върне в политиката.

Още по темата

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!", завършва речта си той.

Според него обаче движението трябва да се реформира, да се поднови и така да отговори на променения свят.

Доган смята, че има тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред. Той критикува и инертността на европейските лидери, който според него нямат капацитет да се справят с проблемите, а пък освен това ЕС няма дълбока мотивация за развитие.

"Т. е. съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение", коментира той.

Освен това обаче еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ, защото Китай се развива много сериозно и агресивно, както и Русия.

"И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.  От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално,  като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят", обръща се Доган към елита си.

Той предупреждава още, че симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността, която пък създава условия за събуждане на  различни национализми.

"Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България", твърди той.

Според него освен Русия, и Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа.

"Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен  и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време,  за  национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време", продължава Сокола.

Той обаче отново критикува ЕС, защото не е на ясно със себе си като идентичност и заради това „ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж“.

"Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на  Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за  Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката", анализира още той.

Доган настоява, че иска с политиката да се занимават хора, които разбират от политика.

"Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми  за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…", призовава той към своите.

Заради кризата в отношенията между Москва и Анкара заради сваления руски самолет, преки критики отнася лидерът на ДПС Лютви Местан, който след случая излезе с декларация, с която зае страната на Турция като член на НАТО.

"Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме  в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?!  Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая  нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък“, упреква  Сокола.

Той предупреждава и депутатите от движението да не си въобразяват, че това което правят като политика в парламента няма връзка и със световната, европейската и регионалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
23
 
! Отговори
........... преди 8 години
ДПС ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА...
59
1
 
19
 
! Отговори
От Ива до АНОНИМЕН преди 8 години
Той добре го е казал,но аз не му вярвам. ЛИЧНО МНЕНИЕ.
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИВАИве, ама ти наистина ли мислиш че вие жените като се обухте в панталони сте станали мъже , т.е. че ви е дошъл акъла в главата ? Не се заблуждавай моля ти се ! Хайде нека всеки си гледа работата, ние нашата - мъжката, вие вашата - женската ! Аман от жени там където не им е работата - като Меркел .... например !!! Това което Германия го направи за 40-50г. , тая го разсипа за 5 ???? Хайде моля ти се .....
57
2
 
20
 
! Отговори
ИВА преди 8 години
БРЕЙ,БРЕЙ,БРЕЙ ТОЙ НАПРАВО СЕ ИЗЯВИ КАТО НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ. БОЖЕ, ДАНО НЕ МИСЛИ ЧЕ МУ ВЯРВАМЕ.
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Райска девицаЯ не ни плаши с това как щял да дойде руския воник и щял да ни окупира !!! Ти да не живееш в 1944г. ??? Може ли тази грешка да струва скъпо на Русия !??? Може ли руснаците да изядат шамарите този път !?
55
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото до Доган - приветствам словото му ! Отново показа че е единствения политик и стратег в България ! Няма друг като него !!! И е хубаво Борисов първо да го пита, пък после да прави каквото и да е !!! И за да не ме обвинявате че съм едикакъв си, ще ви кажа че неподкрепям никоя партия в България, сащото считам че те са ЕООД-та, т.е. фирми !!!
54
2
 
21
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Бай Доган казва: "Думам ти дъще(бай Местан) , сещай се снахо (Буда)".
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама моля ви се бе, наскоро гледах по Тубата документалния филм /руски/ за войната в Чечня, която още не свършила, та и най-малкия познавач на военни действия да си ще разбереш че Русия е много, ама много далеч от това понятие - водене на война ! Гледах /а той е 5 серии/ и не вярвах на очите си как шепа бойци правят на пух и прах мощтна и механизирана армия, ако изобщо руската може да се нарече такава !? И Русия си го признава ! Та, ... не ми говорете за моща на Русия, тъжно е, дже смешно !!!
52
2
 
23
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Това се казва политик. Знае кога и какво да каже. Тези сега трябва много да се учат от него
51
1
 
26
 
! Отговори
До 88 преди 8 години
АБе матросчо, от какво си възхите май не си разбрал анализа - стана дума за "Дядо Иван" и че ако настъпи турците, българският народ е доста чувствителен по темата Батак и ще стане мазало и всички тези дето се наричат елит на ДПС и само точат държавата ще увиснат по дърветата... това го притеснява Доган, всичките от ДПС са обучавана от КГБ в бг службите и им е пределно ясно какво ще стане ако пламнат Балканите.. така че вземи си спести хвалебствията и се замисли точно върхо какво говори агента...
50
1
 
28
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
ДПС си е един вид Ислямска държава,ама интегрирана дълбоко във властта и парите!Електоратът се командва по същия начин,само дето главите се режат не в буквалния,а в преносния смисъл-непокорните просто остават без препитание и биват тормозени!И да,циг.ните стават все по-важна част от предизборните игри,те са оръжие с потенциал да стане ключово за ДПС в бъдещото завземане на цялата власт.Е,засега не ги ползват интензивно и чат пат ги преотстъпват на други партии,но в бъдеще няма да е така!
49
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От това, което е казал Доган разбирам, че е единствено той мисли глобално и сам. Надявам се да дойде ден, когато България има повече политици от неговия мащаб, които мислят самостоятелно , а не слушат само какво им казват от ЕС или САЩ.
48
5
 
21
 
! Отговори
Разярен преди 8 години
Високопарни тъпотии. Догане, не ни вкарвай отново в старата игра на геополитическо-разкрачен гей! Като се заеме веднъж една позиция, тя трябва да се защитава твърдо. Преди да правиш баланс трябва да имаш котва.
47
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам къде иска Доган , само мисля , че е престъпление пред героите , паднали за нашата свобода да има човек с подобно туземско име в управлението на България (тук включвам и Местан). Ако зависи от мен и двамата изселване в оформящия се Туркокюрдистан , преди това отнемане на паспортите и 300 пръчки.
46
0
 
35
 
! Отговори
Ал Джазирейков преди 8 години
Борис I налага християнството и въвежда славянската писменост.После се оттегля в манастир.През 893 детронира първородния си син и възкачва другия-Симеон (великия). Меди, ти си философ и то много добър, политик и то добър.След като накара 10 % от Северозапада да гласува за ДПС, какво повече...Време е да свалиш ГЛУПОСЛОВЦИТЕ и да намериш човек с мяра, вместо онова...Вярно остави ги да се навилнеят-тикви,круши, тумбаци и глогинки. Айде стига физзарядка.Разтури седенката, че ще се пукат глави!
45
10
 
23
 
! Отговори
//////////////// преди 8 години
Доган Министър-Председател на Османска Република България
44
5
 
28
 
! Отговори
ТЕ преди 8 години
Предателите не се забравят,че не беше ли тоя бухльо ,който предаде "ОНЯ СПИСЪК"" на турския посланик..
43
5
 
40
 
! Отговори
МЕРИ преди 8 години
УМНОТО СИ Е УМНО! МИСЛЕТЕ И НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, МЛАДИТЕ ЩЕ СТЕ ПЪРВОТО ПУШЕЧНО МЕСО
42
4
 
30
 
! Отговори
123 преди 8 години
ААААААААА СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ..НА ДЪРТИЯ КОЗЕЛ ЕДНОТО МУ ОКО Е ВИНАГИ ОТВОРЕНО..УСЕЩА ,ЧЕ ВСИЧКО МОЖЕ ДА МУ СЕ ИЗПЛЪЗНЕ ПОД СОПОЛИВИЯ ПОЯЛНИК...ИСКА ПОДНОВЯВАНЕ ,А НЕ ПОДМЯНА ОТ СЪСЕДНИ СТРАНИ...ААААААААА ,СТРАХ ГО Е ДЪРТИЯ ЛИСУГЕР..
41
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремълските Агенти Местан и Доган разбраха че електората им ги усети вече и може да си останат в постоянна опозиция !