Ще преговаряме с Туркменистан за доставки на природен газ

Газопровод там има потенциал да захрани и Европа с допълнителни количества
23 дек 2015 20:47,
37
Ще преговаряме с Туркменистан за доставки на природен газ
Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на енергетиката ще изготви проект на Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, с който да бъдат договорени доставките на природен газ от Туркменистан, но при техническа обоснованост и изградена инфраструктура.

Това стана ясно по време на посещението на ресорния министър Теменужка Петкова в Туркменистан. Тя присъства на официалното откриване на новия газопровод "Изток – Запад", който има потенциала да разнообрази доставките на газ за Европа.

С проекта за Меморандум ще бъдат определени и конкретни количества газ, които страната ни може да получи от Туркменистан. Документът ще бъде допълнение към подписаното споразумение за енергийно сътрудничество между двете държави от края на 2008 година.

"Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност не само на България, но и на целия Европейски съюз в контекста на възможността за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа", коментира Петкова, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство.

По нейните думи българското правителство работи активно в тази насока, чрез изграждането на интерконекторите със съседните страни. Туркменистан е на четвърто място по залежи на природен газ и многократно заявява намеренията си да снабдява със суровина и европейския пазар.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ем шуто, ем боде. Тъпо и упорито. Как па никой не разбра че газ нема откъде да видите, освен от Русия. Ай продължавайте санкциите и духайте супата. Едното върви с другото. Комплект са.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много американски компании добиват газ в Русия.Защото имат парите и технологиите да извадят газ от замръзналата земя.А руснаците нямат. И плащат на американци да им вадят газта. Ами ако Обама каже, че забранява това...?! С някой закон като кубинския...?
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия купува газ от Туркменистан, има договор за 25 години.За 2015 е получила 5 млрд кубични метра газ, но още не е платила, защото няма пари!Русия загива, а Путин се прави на велик... ама така не става!
15
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
откъде ще мине този газ.я си мислете дали е лошо или добро да си спомним старите добри времена.русия я има и ще я има от земята може да изчезна бг както каза турците българия е наша земя.в турският док.филм.но русия ще яима продажници
14
4
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
жал ми е за вас, ***, които искате вечно да робувате на путин...
13
4
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Теменушке, мила дружке, цвете шарено, много снижихте нивото на разговорите (България в последните 25г. само разговаря и слушка, а не преговаря), та Плюнката щеше да доставя газ от Катар, бат,Тиква щеше да доставя газ от Азерите, ти от Туркменистан, бе я отидете в Космоса, там астрономите откриха метанова планета, може пък от там да ни доставяте! *** нали толкова са ви мозъците, давайте, то прос (не ***) човяк умора нема, то само се поти!
12
2
 
7
 
! Отговори
8 преди 8 години
В ПОДОБНИ СЛУЧАИ НАРОДЪТ КАЗВА:"ИЗПУСНАХМЕ ПИТОМНОТО И СЕГА ЩЕ ГОНИМ ДИВОТО!"
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изср......ме се на метенето,а сега търчим да гоним Михаля!Ега си политиците!Ега си нещастниците!Не ги ли е срам,че взимат заплати? А почечето от тях размахват западни дипломи!?
10
0
 
7
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ха-ха те изгониха фе$а ,че им отиде на крака та с нас ще се занимават истината е ,че в момента преимущество за тях има тръбата към Китай и може би Индия ние просто не им влизаме в сметките.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога започваме да добиваме от нашия ?
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, Теменужка ... К'во искаш от нея. Ама нали трябва да оправдае командировката ...А пък, и да покаже, че е допринесла за "енергийната независимост" на България. Теменужка ... :)
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уаааааааааааааууууууууууууууу, "ПОТЕНЦИАЛА" на Туркменистан ще стигне само за нея си и малко за Турция!!!!!! Хи-хи-хи....и ще го телепортирате до нас!!!!!! Господи, колко сте СМЕШНИ И ЖАЛКИ!!!!!
6
0
 
23
 
! Отговори
Газьо преди 8 години
Викам с кофи да си го носим, най сигурно!
5
0
 
22
 
! Отговори
Хризантемка преди 8 години
Теменужке, география от 4 клас си я пропущила май .... Да не говорим за всички потоци и тръби дето досега се провалиха, то не бяха Танапи, Тапи, Набуци, Южни и Турски .....
4
1
 
24
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ИМА ЕДНА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА,ИЗТЪРВА ПИТОМНОТО,ГОНИ ДИВОТО.САМО СИ ЧЕШИТЕ С ТОЗИ ГАЗОПРОВОД,ТРЯБВА ДОСТА ДА СМЕ НАВЕДЕНИ ЗА ДА СЕ ПОЧЕШИМ ПО ТРЪВОПРОВОДА.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не преговаряме с Нова зенландия да ни прекара трансокеански газопровод То бива простотии то не бяха интерконекторни връзки..... Умници от руския газ не може да доставите по евтин ...Ако искате по евтино добивайте от Черноморския шелф ама не да правите концеии за 1% като българското злато
1
0
 
22
 
! Отговори
ник преди 8 години
Интересно, турците преди седмица се опитаха да се договорят с Туркменистан за газ,но бяха отрязани,защото нямало свободни количества! Ха ха ха тъпо!