Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети

Професионалната армия била най-доброто, не може да се замени
Обновена: 29 фев 2016 07:14 | 28 фев 2016 13:07, Камелия Цветанова
443
Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети
Снимка: Булфото, архив

Според военния министър Николай Ненчев не е добра идеята да се върне задължителната казарма за българите, която беше отменена на 1 януари 2008 г.

Още по темата

"Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", заяви министър Ненчев пред Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение и не може да ес замени с каквото и да е. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев.

Въпреки това той призна, че темата за връщането на задължителната казарма се дискутира и самият той е поискал експертиза, за да се ориентира по-ясно.

Според него това трябва да е изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията.

"На второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме“, добави той.
 
"Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министър Ненчев.

По разчети на депутата от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов 6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година.

Изчисленията му се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани, за които Каракачанов има други идеи, или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба.

Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, обяви той пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такива неща бе Ненчев има дълг към родината първо какви двойни гражданства бре и кой ще пази таз професионална армия нали при първия изстрел и всички ще емигрират.
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ес почти няма държава, в която има казарма. Има само някои изключения, и най-важното е че дори там може да се отслужи не само с казарма, но и с обществено полезен труд например.
175
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа го е казал ,"Не храниш ли собствена армия , ще храниш чужда " . Хайде стига нямало пари , 150 милиона било поръчката само за нови лични карти , а за цяла армия 100 милиона годишно нямало , спрете да крадете и ще има . Днешните "мъже" утре ще трябва да пазят България , че те себе си , не могат да опазят . Дай им да се напият , за да се покажат "мъже" , ако има пари и ще се напуши .
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За гей-парада и чалга ако има пари друго не ни трябва. Закони, ред, ниска престъпност, висока иканомика армия за какво са ни важното е на душата да е весело и нашите братя отвъд океана да ни хвалят колко сме европеизирани мде.
173
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 2011 в Германия няма казарма!!! В Гърция има някаква фиктивна казарма!
172
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя където написал , че в Германия няма казарма , да вземе , да се гръмне , и да не пише глупости . В турция сигурно няма казарма , в Гърция и те сигурно няма казарма и в другите ни съседи сигурно няма казарма . На Деня на Българската армия , излязоха оркестъра , мажоретки , а "парада" го посрещна " мъжът" Плевнелиев , който никой не го бръсне за мъж , дори собствената му жена
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли *** това ченге Каракачанов, аман от него?
170
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да имаш двойно гражданство бре или си българин или не си какви са тия неща който не се чувства българин вземете му паспорта и да се маха. За какво са ни нужни дезертьори.
169
3
 
3
 
! Отговори
Goshkin преди 8 години
Няма проблем да има за задължителна казарма.Но ... трябва да е за както за МЪЖЕ ТАКА И ЗА ЖЕНИ!
168
5
 
3
 
! Отговори
Випуск 2002 преди 8 години
До Анонимен 29 Германия е 70млн. Франция е 40млн. големите мощни държави могат да си позволят да намират хора и плащат за платена. Всички други малки държави имат наборна служба.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako ima kazarma za romite nqma da e zle..te 6e hvanat zanaqt vav trudovi voiski..zavar4ik,zidaro-maza4..i na tqh dobre i na nas..tam e integraciata
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте интересни с туй нямане на пари и какво ще стане ако всички бизнесмени кажат стига ми толкова напечелих се вече, какво ще правите без държавния капитализъм за 2 седмици и ще загинете приватизация, емиграция, преход и накрая пари за войска няма смешници. Трябва и нащиге фермери да блокират някой магисрала та да ви просветне.
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво и е най-доброто дайте някакви предимства опишете сигурно пък е много хубаво ако стане нещо да тръгеш с някой дето пушка не е виждал от сакатлък ще те застреля в гръб то с такава армия врагове не ни трябват нямало пари хората емигрирали ми намерете пари или се махайте на кой сте нужни такива безпарични сейте картофи и пълнете бюджета.
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
казармата няма , да обхваща неграмотните , но е хубаво да хванат кирките и да ги научат на общополезен труд . В Германия , където все я давате за пример , там има задължителна казарма , или прилагаш общественополезен труд , ако не искаш , да хващаш оръжие . На ли са ви , за пример , или са пример за заплащане , а това че ще ти скъсат *** от работа там , това не е за пример. Според БХК , Америка за България , изселническите организации в турция , това противоречи , на свободията .
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе оная турската пилотка дето лупна руския самолет да не е с български корени?!
162
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
0kolo 3 meseca nqma da e zle...vseki edin maj pone ot ob6a kultura bi trqbvalo da znae kak se smenq palnitel i kak se srtelq....i malko fizicheska podgotovka ne bi bila izli6ka na mom4etata dnes
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълни *** има , войната се решавала в космоса , сигурно и извъземните решават войната . Кой ни бръснел нас , другите ще ни бръснат , когато ние се бръснем самите и остояваме интересите си . Гърция или турция бръснеха ли някой от ЕС или америка , когато решиха , да участват с Русия в газопровод . Добре , че *** свалиха Руски самолет , та сега няма да има турски поток и атомна централа в турция , а ще купуват от АЕЦ Козлодуй или транзита , ще минава през България .
160
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На земеделеца Ненчев и на американските му господари , не им се иска да има армия , защото това означава независимост и самочувствие . Против ще са гейовете и мамините синчета и тия които не може , да се откъсне от Фейсбука си и да качва снимки и гледа колко харесвания има , или да изпраща само сърчица на любимата , че не може да говори , като хората . На много хора им се иска в тая държава , да има само мрънкащи хора , а не мъже които могат с оръжие , да й защитят интересите .Максимум 6 месеца
159
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кой ви бръсне за нация вас българите,бе,че и армия искате да имате?!
158
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе успехът в една война на днешно време се решава с оръжия от космоса! Вие ще пращате нашите деца да търчат през полето с пушки ли при военни действия?!